Ξέρεις πόσο αίμα έχει το σώμα σου;

Όλοι ξέρουμε ότι το σώμα μας αποτελείται από 80% υγρά, ένα σημαντικό μέρος αυτού είναι και το αίμα μας.

Εκτός από το χρώμα του και το πόσο πολύτιμο είναι, δεν ξέρουμε και πολλά για αυτό. Το αίμα μας είναι τόσο ζωτικό γιατί είναι ένα αναντικατάστατο πολυεργαλείο με κυριότερους ρόλους την μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, θερμότητας και οξυγόνου στους ιστούς και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό καθώς και του διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτός από τον ρόλο του «μεταφορέα» παρέχει άμυνα κατά των λοιμώξεων των λευκών αιμοσφαιρίων που τις καταπολεμούν και των αντισωμάτων που μεταφέρει μαζί του.Τα διάφορα είδη κυττάρων που αποτελούν το αίμα εμπεριέχονται στο πλάσμα το οποίο είναι και το υγρό υλικό που δίνει συνοχή στο αίμα μας. Για να φτάσει σε ολόκληρο το σώμα και να εκτελέσει όλες αυτές τις αποστολές του πρέπει να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα η ποσότητα του.

Για την ακρίβεια αποτελεί  το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος ενήλικος βάρους 68 – 81 κιλών έχει συνολικό όγκο αίματος περίπου 4,5 – 5,6 λίτρα. Από αυτά τα 2,7 έως 3 λίτρα είναι πλάσμα και το υπόλοιπο της σύστασής του είναι τα κυτταρικά στοιχεία που κυκλοφορούν σε αυτό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved