Ξέρεις πότε μπαίνεις στην 3η ηλικία;

Μπορεί η συνταξιοδότησή σου να περιμένει πολλά χρόνια ακόμα, αλλά καλό να ξέρεις και να κάνεις τα κουμάντα σου.

Αν είσαι από τους τυχερούς και είσαι κάτω των 40 ετών θα περιμένεις αρκετό καιρό ακόμα γιατί ανήκεις στην πρώτη ηλικία, δηλαδή τη νεανική. Στα 40 μπαίνεις στη δεύτερη ηλικία και είσαι πλέον μεσήλικας, ενω στα 60 αρχίζει η τρίτη ηλικία και θεωρείται κάποιος ηλικιωμένος. Αυτή είναι η επίσημη κατηγοριοποίηση και οριοθέτηση των ηλικιακών ομάδων σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπως τις όρισε η Παγκόσμια Συνέλευση Γήρατος που συνήλθε το 1982 στη Βιέννη της Αυστρίας. 

 

 

Αν και για πρακτικούς λόγους πλέον είθισται να θέτουμε ως εναρκτήριο έτος της 3ης ηλικίας τον εκάστοτε μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης, ο οποίος στη χώρα μας είναι γύρω στα 65 έτη. Η γηριατρική ιατρική, λόγω της επιστημονικής προόδου και της αυξητικής τάσης που έχει το προσδόκιμο ζωής και τη θέσπιση της 4ης ηλικίας για τους άνω των 90. 

 

 

Τέσσερις ήταν οι ηλικιακές κατηγορίες και για τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τις συναρτούσαν με τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Χωρίζοντας τον βίο ενός ανθρώπου σε εικοσαετίες είχαμε την παιδική ηλικία ή άνοιξη για τους μέχρι 20 ετών, τη εφηβεία ή καλοκαίρι για τους μεχρι 40 ετών, τη νεότητα ή φθινόπωρο για τους μέχρι τα 60 και τέλος τα γηρατεία ή χειμώνας για τους άνω των 60.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved