Αποσυναρμολογείται το θρυλικό Golden Eye

Το τηλεσκόπιο με την κινηματογραφική καριέρα δυστυχώς θα αποτελεί σύντομα παρελθόν λόγων ζημιών και δεν μπορεί να το σώσει ούτε ο Q.

Μετά από μισό αιώνα επιστημονικής προσφοράς και μια από τις καλύτερες σκηνές δράσης σε ταινία του James Bond, θα ξεκινήσει διαδικασία διάλυσης για το θρυλικό τηλεσκόπιο. Το πασίγνωστο «δορυφορικό πιάτο», το οποίο βρίσκεται στο Πόρτο Ρίκο και όχι στην Κούβα όπως αποτυπώθηκε στο Golden Eye, υπέστη σοβαρές ζημιές που καθιστούν ασύμφορη την επισκευή του και επικίνδυνη την στατικότητά του. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα προχωρήσει στην ελεγχόμενη αποσυναρμολόγηση του διαμέτρου 305 μέτρων τηλεσκοπίου του Arecibo Observatory, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Δύο μεγάλες βλάβες στα συρματόσχοινα τα οποία υποστηρίζουν τον βάρους 817 τόνων δέκτη είναι η αιτία.

 

 

Κατασκευάστηκε το 1963 και παρέμεινε μέχρι την πρόσφατη «αποστρατεία» του το μεγαλύτερο ραντάρ/τηλσκόπιο μονού πιάτου. Εκατοντάδες επιστήμονες κάθε χρόνο του επισκέπτονταν κάθε χρόνο και πραγματοποιούσαν έρευνες χαρτογράφησης αστεροειδών, κομητών και πλανητών. Εκτός από την πάλη του 007 με τον Alec Trevelyan που έκοψε την ανάσα, ήταν και ο κύριος σταθμός εκπομπής σημάτων του προγράμματος SETI της NASA  δηλαδή τα μηνύματα προς το εξώτερο διάστημα προς κάθε πιθανή νοήμονα εξωγήινη ζωή. 

 

 

Η ζημιά στα δύο καλώδια, αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης σε τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο ζημιών από φυσικές κατατροφές όπως του τυφώνα Μαρία που αποκόλλησε δεκάδες από τα 83000 πάνελ αλουμινίου τα οποία καλύπτουν το «πιάτο». 

Η απόφαση για τη διάλυση του “Golden Eye” δεν ήταν εύκολη απόφαση για τους επιστήμονες του NSF, αλλά κρίθηκε ως απόλυτα επιβεβλημένη με βάση την ασφάλεια των εργαζομένων στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου που θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Άραγε να ζήτησαν από το Q Branch της MI-6 τη συμβουλή τους για τυχόν επισκευή πριν την απόφαση να το διαλύσουν;  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved