Ο «δολοφόνος του Twitter» δεν είναι βγαλμένος από αστυνομικό μυθιστόρημα

Η αληθινή ιστορία του Takahiro Shiraishi, του ανθρώπου που σκότωσε 9 άτομα με τη βοήθεια των social media.

Σκέψου πόσες ώρες από την καθημερινότητά σου αφιερώνεις στα social media. Σκέψου επίσης πόσα άτομα γύρω σου -χρήστες των social και αυτοί- πάσχουν από κατάθλιψη ή απλά, δε νιώθουν καλά το τελευταίο διάστημα. Λύση σε αυτές τις «μαύρες» στιγμές που βιώνει ένας απλός άνθρωπος με άγχη και σκοτούρες, έδινε στην αρχή μέσω της οθόνης του και ύστερα από απόσταση αναπνοής ο Takahiro Shiraishi. Τελικά, όπως αποδείχθηκε πριν λίγες μέρες με την ομολογία του, η βοήθειά του δεν ήταν αυτή που πίστευαν αρχικά όσοι του έστειλαν πάνω στην εσωτερική τους σύγχηση κάποιο προσωπικό μήνυμα.

Ο 29χρονος Κορεάτης Takahiro Shiraishi, δεν είναι ο ένας χαρακτήρας από αστυνομικό μυθιστόρημα, αν και θα μπορούσε. Ο «δολοφόνος του Twitter», όπως έγινε γνωστός λόγω της μεθόδου του, εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Τόκιο την προηγούμενη εβδομάδα και παραδέχθηκε την ενοχή του, ομολογώντας πως σκότωσε 9 άτομα το 2017. Με τη βοήθεια των social media, εντόπιζε γυναίκες με αυτοκτονικές σκέψεις, τις έκανε να νιώσουν οικεία μέσω του πληκτολογίου του και όταν έκρινε πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή, τις συναντούσε από κοντά.

 

 

Οι δικηγόροι του, υποστηρίζοντας πως όλα τα θύματα ήθελαν να πεθάνουν, ζητούν μια μικρότερη ποινή. Αν αυτό το αίτημα γίνει δεκτό, τότε ο Takahiro Shiraishi θα περάσει από 6 μήνες έως και 7 χρόνια στη φυλακή, αν όχι, τότε θα αντιμετωπίσει τον θάνατο. Η απόφαση, σύμφωνα με τα ξένα μέσα, θα γίνει γνωστή στις 15 Δεκεμβρίου. Πώς βρέθηκε όμως ο Shiraishi να αντιμετωπίζει την θανατική ποινή ενώ μέχρι το 2017, ήταν ο ίδιος αυτός που όριζε τη μοίρα και το πότε θα πεθάνουν οι συνάνθρωποί του;

Ο αδερφός μιας κοπέλας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, έκανε την πιο λογική κίνηση, την κίνηση που κάνουν όλοι όσοι ψάχνουν για σημεία ζωής ή για απαντήσεις. Άνοιξε τους λογαριασμούς της στα social media και κοίταξε τα μηνύματά της. Στο Twitter θα βρει μια συνομιλία της με τον Shiraishi και η αστυνομία ειδοποιήθηκε αμέσως. Στα χέρια τους, οι κορεατικές αρχές είχαν το πρώτο σημαντικό στοιχείο. Όταν επισκεφτούν το διαμέρισμα του Shiraishi, βρήκαν το δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο, το σώμα της κοπέλας μέσα σε ένα ψυγείο. Μαζί με τη νεκρή κοπέλα, θα βρουν ανθρώπινα μέλη από 8 διαφορετικούς ανθρώπους.

 

 

Σύμφωνα με τους κατήγορους, ο Shiraishi δημιούργησε τον λογαριασμό του στο Twitter με σκοπό να σκοτώσει. Παρά τα όσα υποστηρίζουν οι δικηγόροι του περί δολοφονίας με την συγκατάθεση των θυμάτων, ο ίδιος ο δολοφόνος, με δηλώσεις του, είπε πως υπήρχαν μώλωπες στο πίσω μέρος του κεφαλιών που σύλλεξε η αστυνομία. «Αυτό σημαίνει πως δεν υπήρχε συναίνεση. Το έκανα αυτό για να μην μην αντιστέκονται», δήλωσε σε τοπική εφημερίδα.

«Θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που πονούν πραγματικά. Παρακαλώ στείλτε μου προσωπικό μήνυμα ανά πάσα στιγμή». Αυτό μπορούσε να το διαβάσει ο καθένα στο προφίλ του Shiraishi στο Twitter και με αυτόν τον τρόπο συστηνόταν στις κοπέλες που θεωρούσε εύκολους στόχους λόγω της εύθραυστης ψυχολογικής τους κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις, τους έκανε πρόταση να αυτοκτονήσουν μαζί, κάτι το οποίο -φυσικά- ήταν ψέμα.

Πώς να είσαι ασφαλής στα social media

Ύστερα τις καλούσε στο διαμέρισμά του, στη Zama, μια πόλη δυτικά του Τόκιο. Τις κακοποιούσε σεξουαλικά, τις έπνιγε και ύστερα τις διαμέλιζε. «Τις σκότωσα και μετά έκανα δουλειά πάνω στα σώματά τους ώστε να κρύψω τα αποδεικτικά στοιχεία», ομολόγησε στην αστυνομία. Τα 8 από τα 9 θύματά του ήταν κοπέλες, η μία μάλιστα μόλις 15 ετών. Το μοναδικό αγόρι, έχασε τη ζωή από τον Shiraishi όταν ανακάλυψε πως εκείνος ευθύνεται για τον θάνατο της κοπέλας του.

Από το 2017 και μετά, όταν και η υπόθεση έγινε παγκοσμίως γνωστή, τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η δημοφιλής πλατφόρμα, εφάρμοσαν νέους κανονισμούς για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Πόσο σημαντικά είναι τα social media στη ζωή μας και πού μπορεί να οδηγήσουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις; 

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved