H Σαββατιάτικη επίσκεψη ενός εργένη στο σουπερμάρκετ είναι ιεροτελεστία

Η παράδοση του Σαββατιάτικου διαλογισμού για τον ζωτικό ανεφοδιασμό.

Πώς και πως περιμένω το Σάββατο, κι αυτό όχι μόνο για να ξεκουραστώ – που μάλλον το αντίθετο συμβαίνει τελικά – αλλά για να βγάλω χαρτί και μολύβι να κάνω ένα προσεχτικό inventory στα ντουλάπια και στα συρτάρια της κουζίνας - ιστοί αράχνης πέφτουν πάνω μου και τρομακτική μουσική ακούγεται..

Είναι η μέρα που περίμενα ολόκληρη την εβδομάδα μιας και το να δουλεύεις στην Αθήνα είναι κάτι το εξοντωτικό το οποίο σε καθημερινή βάση δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια – στην ουσία δεν σ’ αφήνει καν να πας μέχρι το σούπερ μάρκετ για να πάρεις κάτι να φας, έστω κάτι παναρισμένο βρε αδερφέ, έτσι να το ρίξεις στο τηγάνι στα γρήγορα, να ξελυσσάξεις.

Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι ο κρυφός παράδεισος του ονειροπόλου

 

Αν θες να μην λιώσεις στο ντελίβερι όλη τη βδομάδα διάβασε παρακάτω.

Όταν ζεις μόνος σου και δεν έχεις κάποιον στο σπίτι να σε περιμένει, είτε αυτή είναι η μάνα είτε ο συγκάτοικος είτε η κοπέλα σου, τότε πρέπει να τα κανονίζεις όλα μόνος σου μέχρι την πιο αισχρή λεπτομέρεια και πρέπει να το κάνεις καλά γιατί έτσι και δεν το κάνεις καλά μαύρο φίδι που σ’ έφαγε…κι εσύ θα φας γλαρόσουπα. Θα πεινάσεις και δεν θα το πάρεις χαμπάρι.

Θα βρεθείς να κοιτάς το κενό του ψυγείου τα μεσάνυχτα με το μάτι γαρίδα από τη πείνα ή να μασουλίζεις με βλέμμα αδειανό τίποτα προπέρσινα παξιμάδια από το χωριό που τα βρήκες θαμμένα πίσω από κάτι βάζα με εξωγήινες μορφές μέσα τους.

Η απόλυτη ελευθερία του να κοιμάσαι γυμνός το καλοκαίρι

 

Το Σάββατο είναι μία ιερή μέρα για τον εργένη, βάλτο καλά στο μυαλό σου. Είναι η μέρα που θα βάλει το πλυντήριο του, θα κάνει τη φασίνα του ωραία ωραία, θα σκουπίσει, θα ξεσκονίσει, θα καθαρίσει το μπάνιο. Είναι η μέρα που κατά τη μία περίπου (ακόμη κι αν την προηγούμενη έχει κατεβάσει μια μπανιέρα βότκα και νομίζει πως είναι ο Λώρενς της Αραβίας απ’ την αφυδάτωση) θα τα ‘χει όλα έτοιμα και θα πάρει τη λίστα του και καρφί στο σούπερ μάρκετ για ανεφοδιασμό - πονοκέφαλος, ξε-πονοκέφαλος - εδώ είναι θέμα ζωής ή λιμού.

eb3083fb3f897826ba36c1cc1c2c0a26

Ας κοιτάξουμε όμως πάλι προς τα μέσα κι ας θυμηθούμε…

Ναι, το πραδέχομαι, μερικές φορές είχα κάνει το λάθος να διενεργήσω τη βόλτα του Σαββάτου με παρέα. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ Η βόλτα η Σαββατιάτικη πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται σόλο και δεν πα να λένε οι σύμβουλοι των σχέσεων. Αν κάνεις το μοιραίο λάθος να ‘χεις μαζί σου παρέα – ας πούμε την κοπέλα σου ή κάποιο κολλητάρι που ξέμεινε από χτες στον καναπέ σου κι αργοπεθαίνει – τότε δεν υπάρχει μέλλον. Η Σαββατιάτικη βόλτα πήγε κατά διαόλου πριν καν αρχίσει. Μιλάω εκ πείρας.

Προσπάθησε να το κάνεις μόνος σου. Είναι πολύ, πολύ πιο απολαυστικό και σωστό. Διότι όπως λέει και ο σοφός γέρων Κινεζοαθηναίος Κρατσάκι Του Τσου: Αν πετύχει η φλανερία* τύφλα να 'χει...

Πώς η βιβλιοθήκη του σπιτιού έγινε το προσωπικό μου καταφύγιο

 

Και τώρα έρχεται η μεγάλη ώρα γιατί όλα πρέπει να τα κάνεις σωστά μέσα στο σούπερ μάρκετ. Δεν πρέπει να κάνεις λάθη, σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε αυτό. Καταρχάς ο πιο βασικός κανόνας είναι να μην βιάζεσαι. Η ιεροτελεστία δεν θέλει βιασύνες και άγχη. Εδώ πρέπει να πάρεις το χρόνο σου διότι η Σαββατιάτικη επίσκεψη σου στο σούπερ μάρκετ είναι κάτι ανάλογο του διαλογισμού. Θα σε βοηθήσει, εννοείται, να λες από μέσα σου ένα κατάδικο σου προσωπικό μάντρα. Έτσι θα κάνεις και καλύτερα τα ψώνια σου και δεν πρόκειται να ξεχάσεις και τίποτα.

Εγώ ας πούμε λέω από μέσα μου: Πεινάω, πεινάω, πεινάω, πεινάω…κι έτσι ποτέ δεν ξεχνάω τίποτα που δεν πρέπει να ξεχάσω.

Και φυσικά δεν πτοείσαι από ουρές και πολυκοσμία. Είσαι απόλυτα ζεν και δεν σε επηρεάζει τίποτα. Είσαι ένας Βούδας – όχι των προαστίων  – αλλά του σούπερ μάρκετ. Θα πάρεις μέχρι και την παραμικρή μικρή οδοντογλυφίδα από τη λίστα σου ο κόσμος να χαλάσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να ψάξεις πίσω απ’ το τελευταίο μικρό μίζερο ραφάκι με τα γκαγκανιασμένα κορδόνια παπουτσιών και τα αιωνόβια παιχνίδια σκύλων που βρίσκονται απ' τις απαρχές του κόσμου. Σε περιμένει μία τρομερή εβδομάδα και πρέπει να είσαι πανέτοιμος.

screen shot 2012 06 04 at 7 09 16 pm

Και τι κάνει ο έξυπνος και τρομερός εργένης Σαββατοσουπερμαρκετάκιας; Με μία λέξη: ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ. Υπάρχουν τόσες πολλές προσφορές εκεί έξω που μπορείς να πάρεις με τα ίδια λεφτά διπλάσια πράγματα μη σου πω και τριπλάσια. Οπότε να έχεις το μάτι ανοιχτό για τις προσφορές. Πραγματικά μετράει.

Και μόλις έχεις τελειώσει, ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου και πέφτεις ικανοποιημένος στον καναπέ. Τώρα ακολουθεί μία άλλη ιεροτελεστία. Το ψυγείο. Αυτό όμως θα το πούμε σε άλλο άρθρο γιατί πραγματικά είναι ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή ενός εργένη.

Και μία μικρή συμβουλή προς ναυτιλομένους: Προσπάθησε να πηγαίνεις σε ένα μόνο σούπερ μάρκετ κάθε Σάββατο, διότι έτσι θα χτίσεις μία καλή σχέση με τους υπαλλήλους κι όταν είναι να πάρεις κρέας ή ψάρια, τα οποία πάντα φυσικά πρέπει να είναι φρέσκα, εκείνοι θα σου δίνουν πάντα τα καλύτερα και πιο καλά κομμάτια πίσω από το ψυγείο.

Καλά ψώνια λοιπόν και όπως είπαμε…Βούδας.

* εκ του Flâneur



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved