Ο αγαπημένος μου λογοτεχνικός πατέρας

O Atticus Finch μας δίδαξε πως αξίζει να παλέψεις για κάτι ακόμα αν αυτό δεν σε οδηγήσει πουθενά.

Το Kill a Mockingbird (Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια), βιβλίο της Harper Lee, διδάσκεται σε πολλές αμερικανικές πολιτείες ως υποχρεωτικό μάθημα. Εδώ που τα λέμε, ίσως θα έπρεπε να διδάσκεται παγκόσμια. Τα αντιρατσιστικά του μηνύματα, οι συμπαθητικοί και μη χαρακτήρες, η αδικία απέναντι στους μαύρους, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στην Αμερική και την Αλαμπάμα του 1930 και οι δυνατές συγκινήσεις και ανατροπές που μας προσφέρει σε αυτό το αριστούργημα η Lee, κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου αναγκαία. Από όλους.

Στο To Kill a Mockingbird, υπάρχουν έξι βασικοί χαρακτήρες. H Jean Louise Finch (Scout), o Jem, o Dill, o Arthur ‘Boo’ Radley, o Tom Robinson και ο Atticus Finch. Ο τελευταίος, δικηγόρος και πατέρας της Scout και του Jem, σε μια σχετικά πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία, είναι ο πιο εμπνευσμένος λογοτεχνικός χαρακτήρας ξεπερνώντας ακόμα και τον Harry Potter. Πώς γίνεται αυτό; O Atticus Finch είναι ο ιδανικός πατέρας. Σοβαρός, έξυπνος και φυσικά πέρα για πέρα ανθρώπινος.

(Από την ταινία To Kill a Mockignbird του 1962)

Αν κάτι είναι σίγουρο για τον χαρακτήρα του, αυτό είναι πως αντιπροσωπεύει την ηθική. Επίσης, σε μία εποχή δύσκολη από όλες τις απόψεις, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια στα παιδιά του. Τα παιδιά, όπως είναι φυσικό, κάνουν πολλές ερωτήσεις οι οποίες δεν είναι πάντοτε διακριτικές. Ο τρόπος που χειρίζεται την κάθε κατάσταση που εμφανίζεται μπροστά του τον κάνει έναν πατέρα διαφορετικό. Η αγαπημένη του ερώτηση είναι το Do you really think so? Με αυτά τα απλά λόγια κάνει τους ανθρώπους να δουν την πραγματικότητα αλλιώς. Αυτή την ερώτηση δεν την έκανε μόνο στα παιδιά του, αλλά σε όλα τα άτομα του Μέικομπ, της περιοχής που διαδραματίζεται η ιστορία.

Παρά την ώριμη συμπεριφορά του, κατανοεί πλήρως πως έχει να κάνει με παιδιά και πως είναι ένας άντρας μόνος που τα μεγαλώνει με την βοήθεια τρίτων. Σε ένα σημείο του βιβλίου υπάρχει η εξής ατάκα: «Ο Atticus Finch είναι ο ίδιος τόσο στο σπίτι του όσο και στους δημόσιους δρόμους». Παραμένει αληθινός μέσα και έξω από το σπίτι του σε μία κοινωνία που προστάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα ώστε να είναι όλοι αποδεκτοί.

 

Ο Atticus είναι ένας άντρας που πιστεύει στη δικαιοσύνη και παλεύει για αυτή. Ανέλαβε την υπόθεση του Tοm Robinson γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να κερδίσει. Αυτό θα πει κουράγιο, όπως λέει και ο ίδιος στο βίβλίο και όχι ένας άντρας με ένα όπλο στο χέρι. Με αυτόν τον τρόπο δίδαξε στα παιδιά του πως αξίζει να παλέψεις για κάτι ακόμα αν αυτό δεν σε οδηγήσει πουθενά.

Αν είσαι πατέρας ή θέλεις να γίνεις πατέρας στο μέλλον, καλύτερα να διαβάσεις το βιβλίο της Harper Lee. Στο πρόσωπο του Atticus Finch ίσως δεις τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να είναι όταν πια αποκτήσεις μεγαλύτερες ευθύνες. Και μην ξεχνάς: είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια.

800x300



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved