Πεδίον του Άρεως: Ένας παράδεισος για τον φυσιολάτρη του κέντρου της Αθήνας

Κι όμως μπορεί ν’ ακούγεται περίεργο, αλλά το Πεδίον είναι μία όαση μέσα στο τσιμέντο.

Είσαι όλη μέρα μέσα και δουλεύεις από το σπίτι, όλη μέρα κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους, από το παράθυρο βλέπεις μόνο τον απεναντινό τοίχο του γείτονα και τίποτα άλλο, κάθε μεσημέρι πλησιάζεις το παράθυρο μπας και ρουφήξεις λίγο ήλιο στο δέρμα σου μπας και αποφύγεις τελικά την αβιταμίνωση.

Ναι αυτή είναι η ζωή σου στο κέντρο της Αθήνας κάθε μέρα. Περιτριγυρισμένος από κτίρια και μεγάλες σκιές, καρφωμένος μέσα στην τσιμεντένια ζούγκλα, όχι δεν παραπονιέσαι, ήταν επιλογή σου να ζεις εκεί, ξέρεις όμως πως το σώμα χρειάζεται και λίγο συντήρηση για να μην σε παρατήσει στους πέντε δρόμους καμιά ώρα από την έλλειψη καθαρού αέρα.

Και τι έχεις; Το Πεδίον του Άρεως.

Με αυτά τα παπούτσια δεν σταματάς ποτέ το τρέξιμο.

 

Ναι το ξέρεις πως είναι ένα παρεξηγημένο μέρος, ναι το ξέρεις πως δεν έχει καλή φήμη να κυκλοφορείς εκεί μέσα, ιδιαίτερα τις νύχτες.

Αλλά εδώ μιλάμε για ήλιο, οπότε χρειάζεσαι κάτι τώρα, μέσα στη μέρα, να σε κάνει να αισθανθείς πως είσαι άνθρωπος κι όχι μούμια της Αιγύπτου κλεισμένη μέσα στην πυραμίδα της.

Οπότε τι κάνεις; Βάζεις σορτσάκι και αθλητικό παπουτσάκι, παίρνεις φρούτα από το ψυγείο, το αγαπημένο σου βιβλίο και βγαίνεις έξω τρέχοντας, μπαίνεις Καλλιδρομίου, περνάς το φανάρι στην Αλεξάνδρας και μπουκάρεις σε άλλο κόσμο.

Μέσα στο Πεδίον του Άρεως επικρατεί ησυχία μιας και τα δέντρα κόβουν την μανιασμένη βαβούρα του ποταμού των αυτοκινήτων της λεωφόρου.

Richard Braudigan: Ο συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά. 

 

Είναι πραγματικά μία όαση και όλα αυτά που λένε πως γίνονται εδώ μέσα σίγουρα παύουν να ισχύουν την ημέρα. Εδώ θα δεις κόσμο να κάνει βόλτα το σκυλί του, ανθρώπους που τρέχουν και αθλούνται, αργόσχολους που λιάζονται, όπως κι εγώ, στο παγκάκι κάτω από τις τεράστιες μουριές.

Τι άλλο θέλεις; Ο ήλιος σκάει κατευθείαν στο δέρμα σου και στο πρόσωπο σου και σε αναζωογονεί, κάνει τις βιταμίνες να κοχλάζουν μέσα σου, είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλο τόπο κι όχι στην Αθήνα που ξέρεις.

Είναι τόσο σημαντικό που βρίσκεσαι κοντά σε αυτόν τον μικρό παράδεισο που τελικά μόνο μικρός δεν είναι μιας και το Πεδίον του Άρεως έχει πολλά ανεξερεύνητα μέρη. Μπορείς να χαθείς εδώ για ώρες και να απολαύσεις την πυκνή βλάστηση του.

Προλετάριος: Οι 5 χειρότερες δουλειές που έχω κάνει.

 

Ιδιαίτερα αν παρακάμψεις τα δρομάκια και μπεις μέσα στα δέντρα τότε είναι πραγματικά σαν να είσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Το Πεδίον του Άρεως μπορεί να έχει κακή φήμη αλλά δεν πρέπει να μένεις στις φήμες. Πηγαίνοντας εκεί τώρα και μερικούς μήνες έχω διαπιστώσει πως είναι το κατάλληλο μέρος για κάποιον ο οποίος λαχταράει να βρεθεί σε ένα μέρος με πράσινο και φύση αλλά δεν έχει την δυνατότητα ή το χρόνο να βγει εκτός των τειχών της πόλης του.

Το Πεδίον του Άρεως είναι η κατάλληλη απογευματινή σου απόδραση για λίγο ήλιο και άραγμα για διάβασμα ή τρέξιμο, ανάλογα τις ορέξεις σου.

Αν είσαι κοντά, σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις. Είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα από το τσιμέντο.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από το Πεδίον του Άρεως:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved