Sichuan: Τρόμος θα πει να κινείται η γη κάτω από τα πόδια σου

Στις 12 Μαΐου του 2008 μία σεισμική δόνηση 7.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω περισσότερους από 87,000 νεκρούς.

Η Ινδο-Αυστραλιανή και Ευρασιατική πλάκα συγκρούονται. Η ώρα είναι 14:28:04 το μεσημέρι μία απλή ημέρα του Μαΐου και ίσως αρκετοί άνθρωποι στο Sichuan είχαν κυκλώσει με κόκκινο μαρκαδόρο το 12 που αναγραφόταν στο ημερολόγιο που βρισκόταν στο γραφείο τους, στον τοίχο της επιχείρησής τους ή στο σπίτι τους, δίπλα από μία κορνίζα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
 
Στις 12 Μαΐου του 2008, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 87,000 άνθρωποι στο Sichuan της Κίνας λόγω ενός καταστροφικού σεισμού  7.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για μέρες, μήνες και χρόνια σαν υπενθύμιση, σαν μια επαναλαμβανόμενη σκηνή ενός εφιάλτη που θες να ξεχάσεις και τη βρίσκεις μπροστά σου κάθε φορά που κλείνεις τα μάτια σου.
 

 

Τρόμος θα πει να κινείται η γη κάτω από τα πόδια σου. Τρόμος θα πει να θάβεσαι ζωντανός κάτω από ερείπια και να μην μπορεί κανείς να σε βοηθήσει. Τρόμος θα πει να σκέφτεσαι παράλληλα τους δικούς ανθρώπους και αναρωτιέσαι αν είναι καλά. Το άγνωστο τρομάζει τον άνθρωπο. Τον σεισμό δεν τον βλέπεις, τον αισθάνεσαι. Αυτό θα πει τρόμος.

Χωριά και πόλεις καταστράφηκαν. Πάνω από 5,300 παιδιά ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, με τα περισσότερα να βρίσκονται μέσα στις τάξεις τους. Μία μέρα στο σχολείο μπορεί να αφαιρέσει ή να αλλάξει τη ζωή σου. Περίπου 375,000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Χάος. Η κυβέρνηση έδωσε την εντολή σε 130,000 στρατιώτες να μεταβούν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Σε πολλές από αυτές ήταν αδύνατο να πλησιάσουν λόγω τον αναρίθμητων καταστροφών.

Εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν δίχως στέγη και η οικονομική ζημιά έφτασε στα 86 δισεκατομμύρια. Παρά τις προσπάθειες για ταχεία ανοικοδόμηση, τα έργα καθυστέρησαν. Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, υπήρξαν νέοι σεισμοί, χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο ισχυροί.

Στον τελικό απολογισμόαναδύθηκαν στην επιφάνεια διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που είχαν χτιστεί τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν με τους περισσότερους να εστιάζουν στα σχολικές εγκαταστάσεις. Αρκετοί ακόμα κάνουν λόγω απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με τον συνολικό αριθμό των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, αφού αυτός ήταν μικρός συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό και της τεράστιας καταστροφής.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved