Tι συμβαίνει τελικά με τις ασιατικές σφήκες;

Στις ΗΠΑ ανησυχούν και ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν από τη μακρινή Ασία οι σφήκες-δολοφόνοι.

 

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό, όμως στις ΗΠΑ, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζoυν με την πανδημία, έχουν πλέον να ασχοληθούν και με κάτι άλλο, λιγότερο σημαντικό αλλά και επικίνδυνο την ίδια στιγμή. Στην Αμερική, λοιπόν, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά γιγάντιες σφήκες από την Ασία.

Το παρατσούκλι τους είναι «σφήκες-δολοφόνοι» και οι μελισσοκόμοι που ζουν και εργάζονται στην Washington, είδαν πολλές από τις μέλισσές τους αποκεφαλισμένες, γεγονός που αποδεικνύει πως δέχτηκαν επίθεση από τις συγκεκριμένες σφήκες με μήκος άνω των 5 εκατοστών. Οι επιστήμονες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο που μεταφέρθηκαν από την μακρινή Ασία στις ΗΠΑ. Μερικοί υποστηρίζουν πως αυτό έγινε μέσω εμπορευματοκιβωτίων, αν και ορισμένοι ειδικοί. θεωρούν πως εισήχθησαν σκόπιμα.

Τι πρέπει να ξέρεις

Το δηλητήριό τους μπορεί να γίνει θανατηφόρο. Στην Ιαπωνία, 30-50 άτομα το χρόνο πεθαίνουν από τα τσιμπήματά τους. Σύμφωνα με το National Geographic, το 2013 όταν ο αριθμός τους ήταν ανεξήγητα υψηλός, είχαν σκοτώσει 42 άτομα σε μία και μόνο περιοχή της Κίνας. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους όταν τις «ενόχλησαν» στη φωλιά τους.

Αν και τρώνε διάφορα μικρότερα έντομα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις μέλισσες. Όταν τις αντικρίσουν, κάνουν την επίθεσή τους στο κεφάλι με πολλαπλά χτυπήματα. Μέσα σε 90 λεπτά, ένα μικρό γκρουπ από αυτές τις σφήκες, μπορούν να καταστρέψουν μία ολόκληρη αποικία μελισσών.

Ο Jun-Ichi Takahashi, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Kyoto Sangyo της Ιαπωνίας αναφέρει πως η καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν οι σφήκες-δολοφόνοι είναι τεράστια και πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή τους.

Οι γιγάντιες ασιατικές σφήκες γίνονται επιθετικές όταν απειληθεί ή φωλιά τους ή η πηγή της τροφής τους. Το δηλητήριό τους είναι κατά 7 φορές πιο ισχυρό από αυτό των μελισσών και αν τσιμπήσουν αρκετές φορές έναν άνθρωπο, ακόμα και αν δεν έχει αλλεργία, μπορεί να τον σκοτώσουν. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved