Πώς η κουλτούρα των motel είναι η πλέον αληθινή Αμερική

Η πραγματική ζωή των ΗΠΑ βρίσκεται αλλού. Είναι αυτό τελικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο;

Η ζωή δεν είναι μόνο τηλεόραση και γυαλιστερά πρόσωπα, η ζωή είναι γεμάτη πόνο και προβλήματα, κι αυτό το ξέρει ο καθένας.

Η πραγματικότητα μας ξεπερνάει και σίγουρα ξεπερνάει το πλαστικό μοντέλο ζωής μίας γιγαντιαίας κοινωνίας, της κοινωνίας των ΗΠΑ, το οποίο και επηρέασε έναν ολόκληρο κόσμο από την δεκαετία του 40 και μετά τον πόλεμο.

Από το 2017 η Dana Singer τραβάει φωτογραφίες από motel της Αμερικής, γεμάτα με κόσμο που είτε μένει εκεί μόνιμα είτε είναι περαστικός, λόγω προβλημάτων και συγκυριών πολύ πιο μεγάλων από οποιαδήποτε μεταπολεμική προπαγάνδα.

talbot singer11

Όχι, το Αμερικάνικο όνειρο δεν επιβίωσε, επιβίωσε μόνο η τοξική του «ουρά». Αυτή την τοξικότητα βρίσκουμε στις φωτογραφίες της Dana Singer. Άλλοτε είναι γεμάτες με τρυφερότητα και άλλοτε γεμάτες σκληρή πραγματικότητα.

Ταξίδεψε σε όλο το μήκος της γιγαντιαίας ηπείρου, από το σπίτι της στην Φιλαδέλφεια, τράβηξε φωτογραφίες από Galveston, Texas, Beatty, Nevada, Laramie, Wyoming, Florida City, Florida, Phoenix, Arizona, και Hammonton, New Jersey. Προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες και από το Λας Βέγκας αλλά εκεί, όπως η ίδια λέει, «ήταν πολύ δύσκολο να την εμπιστευτούν».

Οι περισσότεροι άνθρωποι στα πορτρέτα της είναι φτωχές οικογένειες που μένουν σε μοτέλ ή τοξικομανείς που είναι εθισμένοι στα οπιούχα ή στην μεθαμφεταμίνη και είναι αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, sex workers, υπάλληλοι που ζουν κι εργάζονται μέσα στα μοτέλ, ακόμα και περαστικοί που βρίσκονται εκεί μόνο για λίγο.

Δες παρακάτω το trailer της σχετικής ταινίας του Sean Baker, The Florida Project με τον Willem Dafoe:

 

Η Dana Singer μένει σε κάθε μοτέλ για μερικές νύχτες. Η κάθε βραδιά κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια. Τραβάει τα πορτραίτα της και μετά προχωράει στην επόμενη πόλη.

Συναντάει τους ανθρώπους στους κοινόχρηστους χώρους των μοτέλ, σε κάποιο άδειο παρκινγκ ή σε κάποια μικρή αυλή με πισίνα δίπλα από τα δωμάτια.

Είναι φορές που τους χτυπάει ακόμη και την πόρτα.

Οι φωτογραφίες της παγιδεύουν αριστοτεχνικά τον συνδυασμό ενός οικογενειακού πορτραίτου με την επισημότητα μίας ζωγραφικής εικόνας. Οι φωτογραφίες είναι στημένες αλλά ταυτόχρονα δεν είναι. Αυτό είναι που τις κάνει να έχουν αξία.

Τα περισσότερα «θέματα» της Singer έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα με στέγαση ή ναρκωτικά ή και τα δύο.

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες της Singer αντικατοπτρίζουν τις κρυφές πληγές μίας ολόκληρης τάξης, όχι απλά τις ίδιες τις συνθήκες οι οποίες είναι προφανείς σε όλους, αλλά τον τρόπο με τον οποίο μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων (και όχι μόνο μία γενιά) καταβροχθίζεται αργά και σταθερά από το ίδιο το σύστημα της χώρας.

Την ρωτήσαμε πώς βλέπει την κατάσταση με τον Covid 19 και η Dana Singer απάντησε: «Είμαι πραγματικά ανήσυχη, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ιατρική ασφάλεια, δεν έχουν τίποτα. Είναι ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, και σε μερικές περιπτώσεις ο οργανισμός τους είναι ήδη βεβαρημένος».

Εμείς κοιτάμε τις φωτογραφίες και αναρωτιόμαστε: Δεν είναι όλο αυτό ένα παγκόσμιο φαινόμενο; Κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα οι περισσότεροι, ακόμη και στην Ευρώπη και στην Ασία, είναι άστεγοι, δεν έχουν σπίτια, ασφάλιση ή εργασία. Αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και τώρα με τον κορονοϊό θα φανεί η πραγματική πληγή.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τις καταπληκτικές και συγκινητικές φωτογραφίες της Dana Singer:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved