Για 15 ιερά λεπτά δημοσιότητας
210 SHARES

Όταν ο φανατισμός σπάει το γραφικόμετρο στο όνομα της θρησκείας...

Είτε πιστεύεις στο Θεό, είτε όχι, είτε είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, είτε άθεος, είτε πιστεύεις σε κάποιον άλλον θεό, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι οι διδαχές του Χριστού, τα νοήματα, η διδασκαλία Του, είναι γεμάτα αγάπη. Μιλούν για συγχώρεση, για αδελφοσύνη, για αποδοχή του διαφορετικού, για κατανόηση. Είναι μακριά από κάθε τι βίαιο, καλεί τους ανθρώπους να παραμερίσουν αυτά που τους χωρίζουν και να βαδίσουν μαζί βρίσκοντας αυτά που τους ενώνουν. Και δεν χρειάζεται να πιστεύεις στο Θεό ή τον Χριστό, για να βρεις όλα αυτά που κήρυξε ενδιαφέροντα, γοητευτικά και διαχρονικά - αν βάλεις την αγάπη και την συγχώρεση στην καρδιά σου, μόνο καλύτερος άνθρωπος μπορεί να γίνεις.

Όχι όλοι δυστυχώς. Διότι υπάρχουν και οι συνάνθρωποί μας που υποτίθεται πως είναι Χριστιανοί, «φωνάζουν» την πίστη τους με τον πιο πομπώδη τρόπο, πάνε συχνά στην εκκλησία, μεταλαμβάνουν, εξομολογούνται, προσεύχονται, αλλά προφανώς δεν έχουν καταλάβει γρι απ' όσα έχουν διαβάσει. Η κυρία που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες, φωνάζοντας, βρίζοντας, παραληρώντας και καλώντας τους πιστούς να βγουν στους δρόμους τη Μεγάλη Εβδομάδα και να ανοίξουν τις Εκκλησίες, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση χριστιανοταλιμπάν  - αν φυσικά δεν σκηνοθέτησε το παραλήρημά της για να κερδίσει τα διαβόητα 15 λεπτά δημοσιότητας, που έκρινε ότι της αναλογούν σε αυτή τη ζωή. Όπως και να έχει, τα 15 λεπτάκια της τα κέρδισε. Με το σπαθί της. Τώρα αν θα καταφέρει «να ξεσηκώσει τους πιστούς» ή απλά έγινε το ανέκδοτο των ημερών και μια γραφική νότα μέσα στην κλεισούρα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Όπως το βλέπει ο καθένας…

 

 

Για να μη στενοχωριέται η κυρία στο βίντεο και όλοι όσοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με αυτήν, ας τους θυμίσει κάποιος ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουν σκοπό να κλονίσουν την πίστη κανενός, να πλήξουν το Χριστιανισμό ή να μας σύρουν στα σκοτεινά μονοπάτια της αθεϊας ή τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της μασονείας. Όπως δεν έχουν σκοπό να πλήξουν την οικονομία, ούτε την επιχειρηματικότητα ή τον τουρισμό, ούτε την Παιδεία ή την ψυχική μας κατάσταση. Σκοπό έχουν να προστατεύσουν την υγεία μας - και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν ο κόσμος μαζεύεται σε παραλίες, συναυλίες ή εκκλησίες.

Και σε τελική ανάλυση, αν δεν θέλουν να ακούσουν εμένα ή κάποιον άλλον που μπορεί να θεωρούν «βαλτό», «άθεο» ή «μασόνο», ας ακούσουν αυτό που είπε πριν λίγες εβδομάδες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχολιάζοντας τα μέτρα που πάρθηκαν: «αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη, αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι o Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι». Και στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο να μείνει σπίτι και «η κάθε μια και ο κάθε ένας να προσευχηθεί για όλη την ανθρωπότητα». Δεν κάλεσε τους πιστούς να βγουν στο δρόμο, ούτε να ανοίξουν με τσαμπουκά τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε τσίριζε σαν τη διάσημη κυρία, ούτε τον έπιασε καμιά ιερή υστερία.

Κι επειδή φαντάζομαι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ούτε «βαλτός», ούτε «άθεος», ούτε «μασόνος», καλό θα ήταν αυτοί που πραγματικά πιστεύουν, να ακούσουν τα δικά του λόγια, λόγια λογικής, σύνεσης και αγάπης, αντί για τον κάθε φανατικό ή/και γραφικό, που παραληρεί με γουρλωμένα μάτια και λέει κάτι ακατάληπτα για τους αρχαίους Έλληνες που πολέμησαν για την ελευθερία μας και καλεί τους πιστούς να βγουν στους δρόμους...210 SHARES