Μπορεί το πορνό να μετατραπεί σε φιλανθρωπικό κίνημα;

Με αφορμή τις πυρκαγιές της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε η πιο σέξι δωρεά. Και πέτυχε τον στόχο της. 

Ήταν στην πρώτη εβδομάδα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία όπου η Σούζαν Λέι, υπουργός Περιβάλλοντος, χαιρέτησε τις φιλανθρωπικές κινητοποιήσεις μέσω των social media, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κάθε ποσό που διατίθεται για την σωτήρια της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας, είναι καλοδεχούμενο». Η αλήθεια είναι πως η υπουργός δεν διευκρίνισε τους τρόπους από τους οποίους θα προτιμούσε ή θα ήθελε να προκύπτουν οι δωρεές, αλλά σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις έχει το αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι;

Δηλαδή, έχει σημασία αν τα χρήματα που δώρισες προέρχονται από τις οικονομίες σου ή από τον μοναδικό τρόπο που ξέρεις για να βγάζεις λεφτά; Και τέλος πάντων είναι όλο αυτό άξιο προβληματισμού, ή απλά θα έπρεπε να δεχόμαστε τα χρήματα μίας δωρεάς χωρίς να αναρωτιόμαστε από που προέρχονται; Η Κέιλεν Γουόρντ ήταν μία τέτοια περίπτωση που προβλημάτισε τον κόσμο, μιας και τα χρήματα που κατάφερε να συγκεντρώσει και να δωρίσει στους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Αυστραλίας, προήλθαν από αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλα στη ζωή της και μάλιστα σε επαγγελματική βάση: το πορνό.

 

 

Για την ακρίβεια, η Γουόρντ δημιούργησε ένα λογαριασμό με όνομα ‘‘Naked Philanthropist’’  (σ.σ.: έκανε το ίδιο και στο Instagram) και κάλεσε τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για τις μεγάλες καταστροφές που έχει γνωρίσει η άγρια πανίδα στην Αυστραλία. Στην ανάρτηση της ανέφερε πως για κάθε άτομο που θα δωρίζει 10 δολάρια, θα στέλνει μία γυμνή της φωτογραφία. Μπορεί σε πρώτη φάση να ακούστηκε γελοίο, ξεπερασμένο ή ως σχέδιο που δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ, αλλά η ανάρτησή της έπιασε τόπο και δώρισε 500.000 δολάρια. Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε το 1.000.000. Περισσότερα δηλαδή και από τον Τζεφ Μπέζο με τον οποίο ξέσπασε σάλος για το μικρό του ποσό. Παρόλη την δωρεά ωστόσο, μην ξεχνάτε πως τόσο το Twitter όσο και το Instagram έχουν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς όσον αφορά τους χρήστες και την ανάρτηση υλικού, με αποτέλεσμα να συμβούν τα παρακάτω: να τις κατεβάσουν τις αναρτήσεις και να της διαγράψουν τον λογαριασμό.

 

 

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που τάχθηκαν με το μέρος της, αλλά ένας μεγάλος αριθμός θέλησε να σχολιάσει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα καλό μάρκετινγκ, έτσι ώστε η Γουόρντ να ανεβάσει τους followers και να χτίσει…πελατολόγιο. Που δεν είναι λάθος η σκέψη, αλλά μήπως παρόλα αυτά της αξίζει; Ας θυμηθούμε λίγο την σχέση φιλανθρωπίας πορνό. Κάποια στιγμή το 2015, το PornHub είχε συγκεντρώσει χρήματα για το περίφημο ‘‘Beesexual’’, με στόχο την διάσωση των μελισσών λόγω του συνδρόμου διαταραχής και κατάρρευσης των μελισσιών. Την ίδια χρονιά, νωρίτερα το καλοκαίρι, είχαν οργανώσει μία καμπάνια με τίτλο ‘‘Dirtiest Porn Ever’’ όπου μάζευαν χρήματα για τους ρύπους και τα πλαστικά που συγκεντρώνονται στους ωκεανούς και απειλούν την θαλάσσια ζωή. Θέλετε να πάμε και σε μεμονωμένα παραδείγματα; Η διάσημη Βελγίδα Μαρίσα Πάπεν είχε φωτογραφηθεί γυμνή για την δημιουργία ημερολογίου με στόχο την συγκέντρωση εσόδων για την πανίδα της Αφρικής. Αντιστοίχως, η Μερσέντες Καρέρα μαζί με άλλες περφόρμερς, συγκέντρωσαν χρήματα για να πληρώσουν δίδακτρα για κοπέλες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το περίφημο STEM. Με απλούστερα λόγια, η συμβολή της ερωτικής βιομηχανίας στην φιλανθρωπία δεν είναι κάτι το άγνωστο ή το πρωτόγνωρο. Απλώς περιθωριοποιείται για όλους τους λάθος λόγους.

 

 

Σε κάθε περίπτωση η όλη ιστορία δεν βγήκε σε καλό ούτε για την ίδια την Γουόρντ, η οποία ανέφερε πως εκτός από τους λογαριασμούς της έχασε και την σχέση της που την χώρισε για αυτόν τον λόγο – προφανώς νόμιζε ότι ασκούσε δικηγορία. Στο τέλος ωστόσο, έχει σημασία το τι πιστεύεις εσύ για όλα όσα αποφασίζεις να κάνεις ασχέτως ποια είναι η γνώμη του κόσμου. Έτσι δεν είναι; Και αν πιστεύεις πως θα έκανες τα πάντα για ένα σκοπό και κανείς δεν μπορεί να σε πείσει για το αντίθετο, δεν σε νοιάζει ούτε τι έχασες, ούτε τι άλλο μπορείς να χάσεις.

Όπως τα είπε και η ίδια η Κέιλεν Γουόρντ σε αυτήν εδώ την ανάρτηση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved