Όταν έβλεπες τον Amon Göth, έβλεπες τον θάνατο

Έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την ταινία Schindler’s List του Steven Spielberg. Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία του αξιωματικού των SS;

Ο Amon Göth πέταξε για τη Γερμανία όταν οι αυστριακές αρχές εξέταζαν τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις. Ο γεννημένος στη Βιέννη 22χρονος, ήταν ήδη μέλος της παράνομου κύκλου των Ναζί πριν καν ενηλικιωθεί και το να ανέβει στην ιεραρχία, ήταν φυσικό επόμενο. Οι ανωτέροί του θαύμαζαν την αφοσίωση και τον ζήλο του και η προαγωγή του κρίθηκε αναγκαία. Ήταν η απόδειξη πως η πίστη στον αγώνα θα επέφερε σε όποιον το αξίζει προσωπική επιτυχία. Ο Göth φόρεσε σύντομα τη στολή των SS. Μετά από λίγα χρόνια θα βρεθεί στην Πολωνία και θα διοικήσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Plaszow. Το τέρας μέσα του δεν άντεχε άλλο την απομόνωση και κάνει την εμφάνισή του.

 

 

Οι συνθήκες στο Plaszow ήταν άθλιες και η ζωή όσων βρίσκονταν εκεί, κινδύνευε ανά πάσα στιγμή. Αν κάποιος φυλακισμένος ζούσε πάνω από 1 μήνα, μπορούσε να θεωρηθεί τυχερός. Οι μαζικές τιμωρίες, τα βασανιστήρια και τέλος οι θάνατοι, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Το 1943, σε μία σημαντική γιορτή για τους Εβραίους, ο Göth διέταξε τον θάνατο 50 εξ αυτών. Ο Moshe Beijski, ένα από τα άτομα που σώθηκαν χάρις στην περίφημη λίστα του Schindler, μίλησε για τα όσα βίωσε στο στρατόπεδο στη δίκη του Adolf Eichmann:

«Έφεραν τα δύο άτομα στην αγχόνη. Ο ένας ήταν 15 χρονών και είχε τραγουδήσει ένα ρωσικό τραγούδι. Το σκοινί έσπασε, κάτι που συμβαίνει μία στο εκατομμύριο. Το παιδί ζητούσε έλεος. Η εντολή να κρεμαστεί για δεύτερη φορά δόθηκε. Πήγε ξανά στην αγχόνη. Ο ίδιος ο Amon Göth τον πυροβόλησε. Στον δεύτερο, πριν κρεμαστεί, του έκοψαν τις φλέβες».

 

 

Schindler’s List: Στο ρόλο του Amon Göth ο Ralph Fiennes

Αρκετά πρωινά τα περνούσε πυροβολώντας από το μπαλκόνι του μικρά παιδιά που έπαιζαν στο στρατόπεδο ενώ πολλές φορές άφηνε σκυλιά ελεύθερα να κατασπαράξουν τους κρατούμενους και μετά τους πυροβολούσε. Ο Poldek Pfeffeberg, ένας ακόμα Εβραίος που το όνομά του βρέθηκε στη λίστα του Schindler, ανέφερε πως όταν έβλεπες τον Göth, έβλεπες τον θάνατο.

Δες τι γράψαμε για την Δίκη της Νυρεμβέργης

Η πλουσιοπάροχη ζωή του έλαβε τέλος μία φθινοπωρινή μέρα του 1944. Μετά από έρευνες, διαπιστώθηκε πως χρηματίστηκε (πολλές φορές και από τον ίδιο τον Oscar Schindler) και πως έβγαζε παραπάνω χρήματα από τη «μαύρη αγορά». Όταν τελείωσε ο πόλεμος δικάστηκε στην Πολωνία. Υποστήριξε πως κάθε του ενέργεια ήταν προβλεπόμενη και πως απλά εκτελούσε τις οδηγίες των ανωτέρων του. Το δικαστήριο δεν συγκινήθηκε και -φυσικά- τον έκρινε ένοχο, διατάζοντας τον θάνατό του δια απαγχονισμού.

Πολλά χρόνια αργότερα, η Jennifer Teege, θα βρεθεί σε μία βιβλιοθήκη στη βόρεια Γερμανία. Τυχαία, το βλέμμα της θα πέσει πάνω σε ένα βιβλίο με κόκκινο εξώφυλλο. Ο τίτλος του βιβλίου ήταν «Πρέπει να αγαπώ τον πατέρα μου, έτσι;». Άρχισε να το διαβάζει και όσο γύριζε τις σελίδες, έβρισκε διάφορες φωτογραφίες. Ένιωσε πως κάτι περίεργο είχε συμβεί. Στο τέλος του βιβλίου, η συγγραφέας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή της οι οποίες ταίριαζαν απόλυτα με τις δικές της. Η γυναίκα που βρισκόταν στο εξώφυλλο, ήταν η μητέρα της.

 

Δες την εγγονή και την κόρη του Amon Göth

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της, η Jennifer βρέθηκε σε ορφανοτροφείο. Υιοθετήθηκε στα 7 της χρόνια και η πραγματική της μητέρα, ήταν η κόρη του Amon Göth η οποία είχε μια σύντομη σχέση με έναν Νιγηριανό όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια. Η Jennifer Teege, υποστηρίζει πως ο παππούς της, αν την έβλεπε, θα την πυροβολούσε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved