Pablo Escobar: Ένας θάνατος χωρίς παπούτσια

Όταν ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα πέθανε ξυπόλυτος.

Η ομάδα Search Block μπόρεσε και εντόπισε την περιοχή όπου ο Escobar χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο για να μιλήσει τον γιο του. Παρά την βοήθεια της τεχνολογίας, όμως, η θέση του δεν ήταν ακριβής. Ένα μέλος της ομάδας, ωστόσο, στάθηκε τυχερός και είδε τον Νο1 ένα καταζητούμενο της χώρας να στέκεται πίσω από ένα παράθυρο κρατώντας ένα τηλέφωνο. Οι μισοί περικύκλωσαν το σπίτι και οι άλλοι μισοί έσπασαν την πόρτα για να μπουν σε αυτό. Ο Escobar και ο σωματοφύλακάς του έτρεξαν και βγήκαν από το παράθυρο. Λίγο αργότερα, ήταν και οι δύο νεκροί. Ένας στρατιώτης μίλησε στον ασύρματο και μετέφερε την είδηση: «Ζήτω η Κολομβία. Μόλις σκοτώσαμε τον Pablo Escobar».

«Νικήσαμε, νικήσαμε». Οι κραυγές των θριαμβευτών σκεπάστηκαν από τους πυροβολισμούς στον αέρα. Ο ουρανός του Medellin γέμισε με σφαίρες. Λίγο πριν, οι σφαίρες της εκτέλεσης τρυπούσαν το πόδι, τον κορμό και το αφτί του Pablo Escobar ο οποίος βρισκόταν πια πεσμένος στα κεραμίδια χωρίς παλμό. Ήταν ξυπόλυτος. Ήταν ένας φτηνός θάνατος για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο ξακουστός El Patron πέθανε χωρίς παπούτσια και έγινε ένας ακόμα φτωχός μπροστά στον θάνατο, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που σάπιζαν από την υγρασία και έθρεφαν τους ποντικούς.

«Εκατοντάδες Κολομβιανοί, θαρραλέοι αστυνομικοί και αθώοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατία του Pablo Escobar. Η δουλειά σας τιμά τη μνήμη των θυμάτων». Ένας περήφανος Bill Clinton συγχαίρει τον Πρόεδρο της Κολομβίας, τον Cesar Gaviria Trujillo και όσους συνέβαλλαν στην επιχείρηση να βρεθεί και να θανατωθεί ο Escobar. Παρά την επιτυχία τους, το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κολομβία δεν περιορίστηκε. O El Patron είχε ανταγωνιστές και αυτή ήταν η ευκαιρία τους να καθίσουν στο θρόνο του. Το έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για τη ζωή του Escobar είναι με τέτοιο τρόπο γυρισμένες που δημιουργούν λάθος εντυπώσεις και μετατρέπουν τον βασικό χαρακτήρα σε έναν αντιήρωα που οι περισσότεροι συμπαθούν και θαυμάζουν. O Escobar ήταν ένας δολοφόνος ο οποίος κατά καιρούς και με μεγάλη καλοσύνη είναι η αλήθεια, βοηθούσε τη χαμηλή τάξη με τα εκατομμύριά του.

55f874536bb3f7b7014b29db

(Οι αστυνομικοί πλησιάζουν το άψυχο σώμα του Pablo Escobar)

Αυτό που λανθασμένα δεν τονίζεται, είναι πως ο ίδιος ήταν ένας από τα βασικά προβλήματά της αφού οδήγησε πολλούς στην παρανομία. Καμία φιλανθρωπία δεν μπορεί να αναιρέσει τις πράξεις του, όμως στα μάτια όσων βοήθησε, παραμένει μέχρι και σήμερα ένας άγιος, ένας λαϊκός ήρωας, ένας Ρομπέν των Δασών που δολοφονούσε, εκβίαζε, απήγαγε και βασάνιζε για να πετύχει τον σκοπό του.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν σχεδόν 25.000 άτομα και μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως ο η αγάπη του απλού κόσμου για τον Escobar ήταν μεγάλη. Η Κολομβία, 26 χρόνια από τον θάνατό του, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τον τίτλο της επικίνδυνης χώρας και να αναδείξει τόσο την ιστορία της όσο και τον φυσικό της πλούτο. Μάταια. Όσοι την επισκέπτονται, ρωτούν για τον Pablo.

Προσοχή: Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved