Στα εστιατόρια του Bon Jovi το μενού περιλαμβάνει φρέσκα υλικά, αξιοπρέπεια και σεβασμό

Πώς ο διάσημος τραγουδιστής ανέβηκε στην εκτίμησή μας.

Τα εστιατόρια του Τζον Μπον Τζόβι λέγονται JBJ Soul Kitchen και είναι ένα πολύ ταιριαστό όνομα σ’ αυτό που κάνει ο τραγουδιστής. Διότι χρειάζεται αναμφίβολα ψυχή για να μαγειρεύεις και να σερβίρεις φρεσκομαγειρεμένο φαγητό (και όχι αποφάγια) στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Είναι τελείως προσωπικό θέμα το αν σ’ αρέσει η μουσική του Τζον Μπον Τζόβι. Κακή δεν είναι, πάντως, αν ήταν δεν θα είχε τόση επιτυχία. Μια επιτυχία που τον έκανε πάμπλουτο και διάσημο και γενικά τον έφερε σε μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να απολαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής του (και για 2-3 ζωές ακόμα) χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Εκείνος αποφάσισε να κάνει, όμως.

tr34

Η ιδέα των «κοινωνικών» εστιατορίων του δεν ήταν δική του, αλλά της συζύγου του, της Ντοροθία Χάρλεϊ. Ο Μπον Τζόβι τη βρήκε ιδιοφυή. «Αν εμείς είμαστε χορτάτοι, γιατί να μην ταΐσουμε κι αυτούς που δεν είναι;», είναι η βασική ιδέα, η οποία όμως πάει ακόμα πιο πέρα για έναν λόγο: Δεν είναι μια απλή δωρεά προς τους φτωχούς, αλλά μια προσπάθεια που απαιτεί διαρκή δουλειά και το κυριότερο, βάζει κι άλλους στο «κόλπο».     

Τι είναι, λοιπόν, τα JBJ Soul Kitchen;

Είναι μη κερδοσκοπικά κοινωνικά εστιατόρια, τα οποία δημιούργησε το Ίδρυμα Jon Bon Jovi Soul Foundation.

Τι σημαίνει «κοινωνικό εστιατόριο;

Το κοινωνικό εστιατόριο είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ένα ολόφρεσκο γεύμα, σε ένα φιλικό περιβάλλον.

Πώς πληρώνει κανείς για το γεύμα του;

Το μενού δεν έχει τιμές. Προτείνει όμως στους πελάτες να κάνουν μια δωρεά, 20 δολαρίων, η οποία θα πάει στο εστιατόριο προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν γεύματα σε όσους το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Κι αν δε μπορεί κάποιος να κάνει τη δωρεά;

Κανένα πρόβλημα. Πάλι θα φάει. Δωρεάν. Και θα μάθει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει εθελοντής και να βοηθήσει στις εργασίες του ίδιου του εστιατορίου. Ο Μπον Τζόβι είχε δίκιο. Είναι μια πραγματικά ιδιοφυής ιδέα, καθώς στην ουσία μετατρέπει όλους τους συμμετέχοντες σε μια ατελείωτη αλυσίδα ανθρώπων που βοηθούν να συνεχίσει να κινείται ο μηχανισμός και να παρέχονται δωρεάν γεύματα.

4655760

Που είναι τα εστιατόρια;

Επί του παρόντος υπάρχουν δύο, στο Νιού Τζέρζεϊ. Αλλά το ζευγάρι είχε άλλη μια ιδιοφυή ιδέα και ετοιμάζεται να ανοίξει και ένα τρίτο, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Rutgers στο Νιούαρκ. Γιατι; Επειδή, όπως είπε ο ίδιος ο Μπον Τζόβι πολλοί από τους φοιτητές (κυρίως όσοι είναι με υποτροφίες) δεν έχουν χρήματα για φαγητό.

Χρειάζεται να κλείσει κανείς τραπέζι;

Όχι. Δεν γίνονται κρατήσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και το σερβίρισμα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Προσοχή όμως: Πάντα σερβίρονται πρώτοι εκείνοι που το έχουν πραγματικά ανάγκη…

Τι φαγητό σερβίρουν τα JBJ Soul Kitchen;

Στα εστιατόρια σερβίρεται ένα γεύμα τριών πιάτων, της παραδοσιακής αμερικανικής κουζίνας. Ξεκινά κανείς με σούπα ή σαλάτα, συνεχίζει με ένα κυρίως -επιλέγοντας ανάμεσα σε κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό πιάτο- και τελειώνει με επιδόρπιο. Τα περισσότερα από τα πιάτα προετοιμάζονται με φρέσκα υλικά από την ιδιόκτητη φάρμα του τραγουδιστή.

Τα εστιατόρια του Μπον Τζόβι έχουν προσφέρει μέχρι τώρα 105,893 γεύματα. Από τους ανθρώπους που τα έφαγαν, το 46% πλήρωσε με εθελοντική εργασία και το 54% με δωρεά.

Bonus track: Όποιος πάει να φάει στα JBJ Soul Kitchen, έχει πολλές πιθανότητες να τον σερβίρει ο ίδιος ο Μπον Τζόβι, o οποίος ασχολείται ενεργά με το πρότζεκτ. Αν πάτε, και τον δείτε, δώστε του και τα δικά μας συγχαρητήρια.  Και μην παραλείψεις να δεις τις φωτογραφίες.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved