Η δολοφονία του Lee Harvey Oswald και οι θεωρίες συνωμοσίας

O δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου John F. Kennedy πυροβολήθηκε on camera την ώρα που μεταφερόταν σε άλλη φυλακή. Μέχρι και σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μάθει να ζουν μέσα σε μια γυάλα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να είσαι πολίτης της, να σου αρέσει η αποξένωση και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, αρκετοί δεν γνώριζαν πως ένας άντρας με τετράγωνο μουστάκι έκανε τα φρικτά σαν οπιούχα οράματά του πράξη και αφάνιζε ανθρώπους. Αν δεν συμβεί κάτι στο «Κέντρο του Κόσμου», δεν συμβαίνει πουθενά.

Όταν όμως προκύψει κάτι που είναι ικανό να χαλάσει την τέλεια ισορροπημένη καθημερινότητα των Αμερικανών, συνταράσσονται μαζί με εκείνους και ολόκληρος ο πλανήτης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου και η ερώτηση που την συνοδεύει. «Θυμάσαι τι έκανες εκείνη τη μέρα;» ρωτούν οι περισσότεροι όταν μια συζήτηση φτάσει στη στιγμή που τους συγκλόνισε περισσότερο στη μέχρι τώρα ζωή τους.

 

 

Η πρώτη φορά που μία ερώτηση σαν και αυτή συνδέθηκε άμεσα με κάποιο άσχημο γεγονός, ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963, όταν ο Lee Harvey Oswald, δολοφόνησε το παιδί του νεωτερισμού (ως τέτοιο τον έβλεπαν), τον John Fitzgerald Kennedy ή αλλιώς, JFK. Πολλές έγκυες γυναίκες έφτασαν στο σημείο μέχρι και να να αποβάλλουν. Αν θες να μάθεις πώς μια χώρα μπορεί να βρεθεί από την κανονικότητα στο χάος, πληκτρολόγησεJFK assassination και κάνε μια μικρή διαδικτυακή έρευνα.

O Lee Harvey Oswald έκρυψε το όπλο του πίσω από τις κούτες που υπήρχαν μπροστά του. Βρισκόταν στον 6ο όροφο του Τexas School Book Depository και είχε ήδη πυροβολήσει 3 φορές, βρίσκοντας εν τέλει τον στόχο του. Μετά από 90 δευτερόλεπτα είχε κατέβει τις σκάλες και προσπέρασε τον ανώτερό του αλλά και έναν αστυνομικό. Βγήκε από το κτίριο χωρίς κανείς να τον υποπτευθεί, την ώρα που οι αστυνομικές αρχές εξέταζαν τον χώρο.

Στη συνέχεια ο Oswald ανέβηκε σε ένα λεωφορείο όμως λόγω της αναταραχής που είχε προκληθεί, η κίνηση στους δρόμους ήταν μεγάλη. Tελικά βρήκε ένα ταξί και πήγε στο δωμάτιό του. Γύρω στη 1 τo μεσημέρι, άρχισε να περιφέρεται άσκοπα στη γειτονιά. Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε αντιληπτός από τον αστυνομικό JD Tippit και όταν εκείνος τον πλησίασε, ο Οswald τον πυροβόλησε 4 φορές με το πιστόλι που έκρυβε κάτω από το πανωφόρι του. Η περιοχή γρήγορα γέμισε με περιπολικά και τελικά, ο Oswald συνελήφθη μέσα σε έναν κινηματογράφο.

 

 

Πρώτα κατηγορήθηκε για την δολοφονία του αστυνομικού JD Tittip και μία μέρα μετά, το όνομά του συνδέθηκε με την δολοφονία του JFK. Το παρελθόν του, επίσης, ήταν αυτό ακριβώς που ήλπιζαν να βρουν οι Αμερικανοί. Εκπαίδευση πεζοναύτη, πρώην κάτοικος της Σοβιετικής Ένωσης και φιλoμαρξιστής. Ο ίδιος επέμενε από τις φυλακές του Dallas πως ήταν αθώος και πως το μόνο που έκανε, ήταν να έχει μαζί του ένα όπλο στον κινηματογράφο.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η αστυνομία θέλησε να τον μεταφέρει σε φυλακή με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην έξοδο από το υπόγειο όπου ήταν το κελί του και καθώς ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από δημοσιογράφους, ένας άντρας πλησιάζει τον Oswald και τον πυροβολεί. To όνομα του φονέα ήταν Jack Ruby και ήταν ιδιοκτήτης ενός strip club και οι σχέσεις του με τη Μαφία, όπως γράφτηκε έντονα εκείνο τον καιρό, ήταν στενές. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1966, μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου οι JFK και Lee Harvey Oswald απεβίωσαν. Λίγο καιρό μετά, θα πεθάνει και αυτός από πνευμονική εμβολή και ενώ είχε καρκίνο. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες στην υπόθεση Kennedy.

Μέχρι και σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας στη χώρα που όπως έχει αποδειχθεί τις λατρεύει, καλά κρατούν. Και θα κρατήσουν για πολλά χρόνια ακόμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved