Πώς το γυμνό γυναικείο σώμα γίνεται όνειρο και τέχνη

Ο David Lynch αναγάγει το γυμνό σώμα της γυναίκας σε ονειρική εμμονή.

Το φωτογραφικό λεύκωμα του David Lynch με τίτλο Nudes παρουσιάζει την εκκεντρική ματιά του σκηνοθέτη μπροστά στο ανθρώπινο σώμα.

Δεν πρέπει να μας προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ο David Lynch, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης των Twin Peaks και Mulholland Drive που κάποτε έφτιαξε ένα βίντεο με τον ίδιο να μασάει ένα γυναικείο εσώρουχο σαν τσιχλόφουσκα, είναι λάτρης των γυμνών φωτογραφιών.

Πρόκειται για μία συλλογή φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, στην προσπάθειά του να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το γυναικείο σώμα με τη δική του εκκεντρική ματιά.

Μία ματιά στα όνειρα του σκηνοθέτη που μας ταξιδεύει πάνω στο γυναικείο σώμα.

 

Ο Lynch πειραματίστηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική από παιδί, όμως ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη φωτογραφία μετά την ταινία Eraserhead, που κυκλοφόρησε το 1977. Η προσέγγιση που επεφύλαξε ο σκηνοθέτης στις γυναίκες του Nudes μας φέρνει στο μυαλό τον τρόπο, με τον οποίο φωτογραφίζει τα εργοστάσια, καθώς επιδιώκει να βρει τρόπους να χρησιμοποιήσει το σκοτάδι, για να μεταμορφώσει το σχήμα των υποκειμένων στις φωτογραφίες, δίνοντάς του μία άλλη διάσταση.

«Μου αρέσει να φωτογραφίζω γυμνές γυναίκες», είπε ο Lynch για το  βιβλίο του. «Η ατελείωτη ποικιλία του ανθρωπίνου σώματος είναι συναρπαστική: είναι μοναδικό και μαγικό να βλέπεις πόσο διαφορετικές είναι οι γυναίκες μεταξύ τους».

71Ks0ou9msL

Σε πολλές φωτογραφίες του Nudes είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωρίσεις ποιο μέρος του γυναικείου σώματος απαθανατίζεται, ενώ σε άλλες η προσέγγιση είναι απλούστερη και βρίσκουμε προοπτικές και γωνίες που θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε σε λογαριασμούς απλών ανθρώπων στο Instagram.

Στα χέρια του Lynch, το γκροτέσκο του σώματος παρουσιάζεται φυσικά, δίνοντας, όπως λέει ο ίδιος, ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις κάποιες από τις φωτογραφίες του λευκώματος



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved