Γιατί τα φετινά Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι διαφορετικά

Ολγα Τοκάρτσουκ και Πέτερ Χάντκε οι νικητές των Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019.

Γιατί δύο Nobel Λογοτεχνίας φέτος;

Ως γνωστόν το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 είχε ματαιωθεί πέρυσι λόγω των αποκαλύψεων πρωτοφανών οικονομικών και σεξουαλικών σκανδάλων που υπονόμευσαν την ίδια του την υπόσταση, με αποκορύφωμα, πέρυσι τον Οκτώβριο, την καταδίκη σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία του βιασμού για τον Ζαν-Κλοντ Αρνό – σύζυγο επιφανούς μέλους της Ακαδημίας -της Κριστίνα Φρόστερσον η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της στον θεσμό.

Στον διάσημο Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2019. Η Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, λόγω του ότι πέρσι το βραβείο δεν είχε δοθεί λόγω σκανδάλου.

Ο Πέτερ Χάντκε επιβραβεύεται κατά την επιτροπή Nobel για την επιδραστικότητα του έργου του, το οποίο με γλωσσολογική επινοητικότητα έχει εξερευνήσει την περιφέρεια και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.

Tο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας για τη βράβευση της Πολωνής συγγραφέως αναφέρεται ότι «με την αφηγηματική της φαντασία που με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναπαριστά το να διασχίζεις σύνορα ως τρόπο ζωής».

 

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου ζει ως σήμερα. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων.

Ο Πέτερ Χάντκε είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά.

Βιβλία τους κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τις εκδόσεις Εστία.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις άλλους συγγραφείς που έχουν πάρει Nobel λογοτεχνίας:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved