Οι μυστηριώδεις φωτογραφίες του David Lynch

Η εμμονή του με τα παλιά εργοστάσια.

Είναι γνωστός ο έρωτας του μεγάλου σκηνοθέτη για την βιομηχανική επανάσταση. Ένα θέμα που τον έχει ακολουθήσει σε όλη του την καριέρα.

Πάρε για παράδειγμα το Eraserhead, το αριστούργημα του Lynch που λέει την ιστορία του Henry Spencer που μεγαλώνει το παραμορφωμένο του παιδί μέσα σε ένα απόλυτα απομονωμένο  βιομηχανικό τοπίο.

Την εποχή που δημιουργούσε το Twin Peaks, ο Lynch συνέθεσε, μαζί με τον συνθέτη Angelo Badalmenti, κατά παραγγελία για την Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν, το Industrial Symphony : Dream of The broken Hearted.

Τα εργοστάσια στην ταινία του The Elephant Man, η βιοτεχνία ξυλείας στο Twin Peaks, και η μηχανή του γκαζόν στο The Straight Story, μας πάνε πίσω στην Βιομηχανική Επανάσταση, κάτι που ο Lynch κουβαλούσε σε όλη του την καριέρα.

Ταξίδεψε στην Αγγλία για να τραβήξει φωτογραφίες του αποσυνθεμένου βιομηχανικού τοπίου.

 

«Λοιπόν είναι σαν να έχεις δύο επιλογές, Disneyland ή εγκαταλειμμένα εργοστάσια. Δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής σε αυτό» λέει ο ίδιος. «Θα με βρεις εκεί κάτω στο παλιό εργοστάσιο. Μου αρέσουν οι σωλήνες, τα υγρά και ο καπνός. Δεν ξέρω γιατί» αναφέρει σε συνέντευξη του.  

Μετά από άλλα ταξίδια του στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο, ο Lynch συνέλεξε όλες εκείνες τις φωτογραφίες και κυκλοφόρησε ένα τόμο με τίτλο  David Lynch: The Factory Photographs.

Σκοτεινές και όμορφες, μυστηριώδης και αινιγματικές,  αυτές οι φωτογραφίες παγιδεύουν όλο το μοναδικό στυλ του σκηνοθέτη.

 

Το εσωτερικό και το εξωτερικό τοπίο, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από βιομηχανίες στο Βερολίνο, στην Πολωνία και στην Αγγλία. Όλες γεμάτες με Lynchιακά χαρακτηριστικά. Λαβυρινθώδη περάσματα, αποσυντιθέμενοι τοίχοι, βιομηχανικά απόβλητα και συντρίμμια. Αποξενωμένος από τη φύση, τα κατασκευάσματα του ανθρώπου έχουν αφεθεί να πεθάνουν μέσα στην δύναμη του χρόνου.   

Αυτό το λεύκωμα είναι ένα σημείο αναφοράς για να κατανοήσεις τη δουλειά του David Lynch.

Όπως ο ίδιος λέει: «Αισθάνομαι πως είμαι σε ένα μαγικό μέρος. Εδώ η φύση παίρνει πίσω το χώρο της. Είναι ονειρικό, όπου και να στραφείς συμβαίνει κάτι έντονα αισθησιακό και εκπληκτικό. Πλέον όλες οι πόλεις μοιάζουν ίδιες. Οι αληθινοί θησαυροί χάνονται. Η ατμόσφαιρα τους πεθαίνει».

Απόλαυσε τις φωτογραφίες του David Lynch στο παρακάτω άλμπουμ:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved