Reuetrs | USA Today Sports Τι εννοείς ότι επιτρέπεται μόνο μία πάσα μπροστά;

Ρωτήσαμε και μάθαμε για το touchdown, τους wide receivers και όλες τις άγνωστες λέξεις του Superbowl (και αν αξίζει να το παίξεις στο στοίχημα).

Την προηγούμενη Κυριακή μετά τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν διαπίστωσα ότι είχα μεγαλώσει μέσα σε μια μειοψηφία. Με τους φίλους μου έπαιζα μπάλα στην αυλή του σχολείου και στο δρόμο. Όλοι οι υπόλοιποι έπαιζαν τένις, αν κρίνω από τις άπειρες απόψεις με ύφος ειδικού που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τον τελικό του Φεντερερ με τον Ναδάλ.

Για να μην την πάθω πάλι, αφού όπως φαίνεται όσοι δεν έπαιζαν τένις λάτρευαν από τα μικράτα του το American Football, είπα να οργανωθώ και να ρωτήσω για τον αποψινό Superbowl, Patriots-Falcons, τον Δημήτρη Ρήγα από το leoforos.gr, που τα τελευταία χρόνια λιώνει με το NFL. Ο Δημήτρης όμως είπε να το πάει αλά Σωκράτης, διαλεκτικά. Μου έστειλε 11 ερωτήσεις, απάντησα όπως ήξερα και μετά ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

1. Γιατί λέγεται football αφού παίζεται με τα χέρια;

Αυτή είναι η ρίζα του κακού. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που είναι τόσο ακατανόητο. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να βρω λογική εξήγηση γιατί έτσι θα βρεθώ ένα βήμα πιο κοντά στην αμερικανική παράνοια που θέλει αυτό να λέγεται football και το ποδόσφαιρο soccer.

Το σωστό: Διότι οι αθλητές είναι πεζοί (on foot) και χρησιμοποιούν μπάλα (ball).

2. Πόσους παίκτες έχει το ρόστερ κάθε ομάδας;

Να υπολογίσω και τους δανεικούς σε άλλες ομάδες ή εκεί δεν έχουν τέτοια;

Το σωστό: Κάθε ομάδα έχει 53 ενεργούς παίκτες στο ρόστερ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορετικοί παίκτες αγωνίζονται στην επίθεση, διαφορετικοί στην άμυνα, ενώ υπάρχουν και Special Teams.

NFL Reuetrs USA TODAY SPORTS 3hghjg

3. Πόση ώρα κρατάει ένας αγώνας;

Θα κρατάει ακρετή, αφού όλη την ώρα έχει διαφημίσεις. Κάνα τρίωρο λέω.

Το σωστό: Ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού είναι 60 λεπτά (τέσσερα 15λεπτα), ωστόσο μαζί με τις πολλές διακοπές που έχει και το ημίχρονο μία αναμέτρηση διαρκεί περίπου τρεις-τρεισήμισι ώρες. Το Superbowl κρατάει περίπου τέσσερις ώρες επειδή υπάρχει μισάωρη διακοπή στο ημίχρονο.

4. Πόσες γιάρδες είναι το γήπεδο;

Θες και γιάρδες; Σοβαρά; Λογικά θα είναι αυτοί οι αριθμοί που υπάρχουν στο γρασίδι. 140 μέτρα μήκος λέω και δεν χαρίζω πόντο παραπάνω.

Το σωστό: Είναι εκατό γιάρδες, δηλαδή περίπου 94 μέτρα.

5. Τι είναι touchdown;

Εύκολο, είναι αυτό που ο τύπος τρέχει με την μπάλα στα χέρια, τον κυνηγάνε καμιά 20άρια και προσπαθούν να τον ρίξουν, αδιαφορώντας αν στην προσπάθειά τους τον αφήσουν χωρίς δόντια, κεφάλι ή νεφρά, δεν τα καταφέρνουν, ο δικός μας περνά την τελική γραμμή και ακουμπά με την μπάλα στο έδαφος.

Το σωστό: Έχουμε touchdown όταν ο επιθετικός μπει με την μπάλα στην end zone των αντιπάλων. Πιο απλά, είναι το αντίστοιχο γκολ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

6. Πόσους πόνους μετράει;

Για να λες «πόντους» θα είναι πάνω από έναςς. Θα πω 12, γιατί είμαι κουβαρντάς.

Το σωστό: Έξι.

7. Τι είναι ο quarterback;

Κάτι σαν λίμπερο, ας πούμε; Είναι αυτός που φωνάζει στους μπροστινούς να ρίχνουν σπρωξίδια στους αντιπάλους μέχρι η μπάλα να πάει μαγικά από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη.

Το σωστό: Είναι το μυαλό της κάθε ομάδας, ο προπονητής εντός γηπέδου. Ο άνθρωπος ο οποίος οργανώνει όλο το επιθετικό παιχνίδι του συνόλου.

NFL 4dsd

8. Τι είναι οι wide receivers;

Αφού πέσουν τα σπρωξίδια υπάρχουν οι τύποι που παίρνουν την μπάλα και τρέχουν.

Το σωστό: Είναι παίκτες της επίθεσης που κάνουν κινήσεις μακριά από την μπάλα και συνήθως αποδέκτες πάσας του quarterback που καταλήγουν σε σκοράρισμα με touchdown.

9. Τι είναι interception;

Το κλέψιμο. Απλώς στο NFL το κλέψιμο είναι της λογικής «σε βλέπω με την μπάλα, σου ορμάω, βγάζω σπαθί, σε αποκεφαλίζω, στέλνω με κούριερ το κεφάλι στην οικογένειά σου με δική της χρέωση.

Το σωστό: Το κλέψιμο της μπάλας από την άμυνα, όταν ο αντίπαλος quarterback έχει δοκιμάσει κάποια πάσα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει interception είναι να μην έχει ακουμπήσει η μπάλα στο έδαφος

10. Πόσες πάσες μπορούν να γίνουν σε κάθε φάση;

Τι είναι αυτό τώρα; Όσες θέλουμε.

Το σωστό: Όσες επιθυμεί η ομάδα που κάνει επίθεση, αρκεί αυτές να είναι προς τα πίσω. Προς τα μπροστά μπορεί να γίνει μόνο μία πάσα.

NFL Reuters USA TODAY Sports 2 2

11. Τι είναι fumble;

Junk food που για να φτιαχτεί ξοδεύτηκε η μισή ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ σε μοσχαρίσιο κιμά και μπέικον και είναι λουσμένο με καταρράκτες από τσένταρ. Το τρώνε μόνο τη μέρα του Superbowl και ευθύνεται για το 50% των εμφραγμάτων της χώρας.

Το σωστό: Fumble έχουμε όταν ο επιτιθέμενος χάσει την μπάλα ενώ την έχει στην κατοχή του και την πιάσει κάποιος αμυντικός.

12. Είναι εύκολο να βγάλεις λεφτά παίζοντας στο στοίχημα NFL;

Αν είσαι αλεπουδιάρα, μπορείς.

Το σωστό: Όλοι χασούρηδες είμαστε. Αν φύγεις με τα λεφτά σου, είσαι κερδισμένος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved