Γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να νοικιάσουμε σπίτι;

Το Airbnb δεν σε αφήνει να βρεις διαμέρισμα, «σκοτώνει» την ενοικίαση και αδειάζει την τσέπη της μικρομεσαίας τάξης.

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας χρήση της ανεστραμμένης πυραμίδας. Εσύ, θα επέλεγες το γρήγορο κέρδος που προσφέρει το Airbnb ή θα περίμενες καρτερικά την πρώτη του μήνα για να δεις αν μπήκαν στο λογαριασμό σου τα χρήματα του ενοικίου; Η λογική απάντηση, αν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου, είναι το πρώτο. Φυσικά και θα επέλεγες μεταξύ των δύο το εύκολο και γρήγορο χρήμα. Τι γίνεται, όμως, όταν ανήκεις στη μικρομεσαία τάξη, λαμβάνεις έναν κανονικό μισθό ως εργαζόμενος και ψάχνεις για ένα απλό σπίτι κοντά στη δουλειά σου; Τι γίνεται όταν είσαι φοιτητής και ψάχνεις για ένα φθηνό διαμέρισμα που να καλύπτει τις λιγοστές σου ανάγκες;

 

Σχετική εικόνα

Πέφτεις πάνω στο Airbnb, αυτό γίνεται.

Μπορεί να είναι άδικο, αλλά αυτό δεν μπορεί από μόνο του να ανατρέψει την πραγματικότητα. Το Airbnb, παγκοσμίως, έχει μετατραπεί σε κάτι παραπάνω από ένα trend ή μια ταξιδιωτική συνήθεια. Είναι πλέον μια ανάγκη. Οι τουρίστες, -σε αυτό το σημείο μπορείς να βάλεις και τον εαυτό σου- σκέφτονται την τσέπη τους και την άνεσή τους. Η επιλογή ενός διαμερίσματος Airbnb, τις περισσότερες φορές, συνδυάζει αυτά τα δύο. Όπως ο ένας τουρίστας σκέφτεται την τσέπη του, έτσι και ιδιοκτήτης του ακινήτου κάνει το ίδιο. Αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο με την περίπτωση του Airbnb, είναι ο τρόπος που έκανε τις άλλοτε υποβαθμισμένες ή ξεχασμένες περιοχές, να είναι το παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μιλήσει για την υπεραξία στη σύγχρονη εποχή. Κάθε γειτονιά έγινε μέρος αυτής «παράνοιας» που εξαπλώθηκε αστραπιαία από περιοχή σε περιοχή. Σε βάθος τριετίας, υπάρχει αύξηση στα ενοίκια, στο αγαπητό Παγκράτι ή στο Κουκάκι, έφτασε έως και 59%.

 

 

Χαμένος από αυτή την κατάσταση, είναι ο απλός εργαζόμενος, ο φοιτητής και τα ξενοδοχεία. Αν εξαιρέσουμε τα ξενοδοχεία και πιάσουμε τον μικρομεσαίο και τον φοιτητή που ψάχνουν ένα διαμέρισμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητάς τους, τότε τα πράγματα είναι υπερβολικά δύσκολα. Δεν βγαίνει. Τόσο απλά. Τόσο άδικα.

Κρίσιμη ερώτηση: Εσύ, όταν επισκέπτεσαι κάποια χώρα του εξωτερικού, κοιτάζεις για κάποιο ξενοδοχείο, Airbnb ή Hostel; Μάλλον κάτι από τα δύο τελευταία. Οπότε, δεν μπορούμε να απαιτούμε καλύτερα και πιο χαμηλά ενοίκια στη χώρα μας την στιγμή που εμείς οι ίδιοι κάνουμε ακριβώς τις ίδιες επιλογές σε μια ξένη. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι και άδικο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved