Σύνδρομο Burnout: Μήπως το έχεις παρακάνει με τη δουλειά σου;

Νιώθεις σαν χάμστερ που τρέχει άσκοπα μέσα σε μια ρόδα; Καιρός να πάρεις στα σοβαρά την επαγγελματική εξουθένωση.

Μια απλή περιγραφή του συνδρόμου, ή καλύτερα μια καλή παρομοίωση ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητό από όλες τις πλευρές, είναι μια κόκκινη ρόδα σε ένα μεγάλο ή μικρό κλουβί, χωρίς αυτό να έχει σημασία. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία, και μάλιστα ύψιστη, είναι πως σε αυτό το κλουβί με την κόκκινη ρόδα δεν υπάρχει κάποιο τρωκτικό, αλλά εσύ και αυτός που τρέχει άσκοπα, κάνοντας συνεχώς το ίδιο δρομολόγιο, δεν είναι ένα χάμστερ, αλλά το ταλαιπωρημένο σου, λίγο πριν την ολική κατάρρευση, σώμα.

 

 

Αυτό που πρόκειται να συμβεί στην πορεία, είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι. Από το ασταμάτητο τρέξιμο στην αγαπημένη σου ρόδα, δηλαδή στη δουλειά σου, θα χάσεις τον έλεγχο, μη μπορώντας πια να συγχρονίσεις τα πόδια σου και μη μπορώντας πια να προλάβεις τον απίστευτα γρήγορο ρυθμό που ανέπτυξες όταν ήσουν ξεκούραστος. Κάπως έτσι, θα φτάσεις στη εξάντληση. Το άγχος θα βγει κερδισμένο από την αναμέτρησή σας και εσύ θα είσαι ο μεγάλος χαμένος που θα πάσχεις από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για actors tired at office gif

 

Τρία είναι τα βασικά συμπτώματα του Burnout: Ο γνώριμος χώρος εργασίας, σου προκαλεί πια μια ανυπόφορη ψυχική κόπωση, η δουλειά που κάποτε σου άρεσε πλέον δεν σου αρέσει καθόλου και τέλος, η απόδοσή σου σε έχει πέσει κατακόρυφα. Ίσως ένας σύντομος ορισμός, σε βοηθήσει και σου εξηγήσει καλύτερα τι είναι το burnout: Ένα σύνδρομο το οποίο είναι αποτέλεσμα χρόνιου εργασιακού στρες, το οποίο δεν διαχειρίστηκες με επιτυχία.

Μήπως όλα αυτά που διάβασες σου φαίνονται γνωστά; Μήπως, εκτός από γνωστά, βιώνεις και εσύ μια επαγγελματική εξουθένωση;

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved