#WannabeMasterChef: Πέντε ιδέες που αναβαθμίζουν άμεσα την κουζίνα του εργένη

Δεν ξέρω για ποιο λόγο έχει επικρατήσει η αναχρονιστική πεποίθηση πως η κουζίνα, είναι ένας χώρος του σπιτιού ο οποίος δεν «απευθύνεται» στους άντρες.

17 SHARES

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι και γνωστοί που ισχυρίζονται πως μετά από ένα απαιτητικό 8ωρο στο γραφείο, μέσα στην κουζίνα και συγκεκριμένα πάνω από γεμάτες κατσαρόλες και μάτια αναμμένα, βρίσκουν τη δική τους επίγεια όαση και μπορούν επιτέλους να χαλαρώσουν. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν κάποιος να ηρεμεί πάνω από ένα μάτι που καίει κυριολεκτικά και μία κατσαρόλα που βράζει. Προσωπικά, από μικρός κρατούσα αποστάσεις ασφαλείας από τη «ζούγκλα» της κουζίνας, γεγονός που σαφώς με δυσκόλεψε πολύ όταν πλέον μπήκα στο πρώτο μου -και επίσημα πλέον- εργένικο σπίτι.

Ομολογώ πως τα βρήκα ολίγον τι σκούρα και γενικότερα πέρασα δύσκολες μέρες τον πρώτο καιρό. Ωστόσο, με την έμπειρη καθοδήγηση ενός καλού φίλου που έχει καταφέρει… ντοκτορά στα μαγειρέματα, μπόρεσα όχι απλά να αναβαθμίσω την κουζίνα και συνεπώς την ποιότητα της διατροφής μου, αλλά να ανακηρυχθεί το σπίτι μου στο απόλυτο spot για τις ποδοσφαιρικές βραδιές με κολλητούς, πίτσα και παρελκόμενα. Πώς τα κατάφερα; Συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο γιατί παρακάτω βρίσκονται όλες οι εύκολες, πρακτικές και… πεντανόστιμες λύσεις, που έκαναν τη μαμά μου να τρίβει τα μάτια της έκθαμβη και τους φίλους μου να μην χορταίνουν απόλαυση!

Μία έξυπνη λίστα

Αν ο φούρνος είναι το 30% της κουζίνας, το ψυγείο φίλε μου είναι το υπόλοιπο 70%. Όχι, δεν αναφέρομαι στη συσκευή, αλλά στο περιεχόμενο. Αν νομίζεις πως φουλάροντας τα ράφια του θα είσαι καλυμμένος, κάπου έχεις λάθος. Το περιεχόμενο ενός ψυγείου, αντανακλά την προσωπικότητά σου και πρόκειται για μία αληθινή «επένδυση», με την οποία πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός. Όλα όμως ξεκινάνε από τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Όχι μόνο θα σε γλιτώσει από τις περιττές σπατάλες, αλλά συγχρόνως θα σε βοηθήσει να τρως πιο υγιεινά. Αλλαντικά, τυριά, αυγά, φρούτα και λαχανικά όπως, χρωματιστές πιπεριές, πράσινη σαλάτα, μανιτάρια και ντοματίνια, είναι οι must προσθήκες που μπορείς να συμπεριλάβεις σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Σε κάθε περίπτωση, να έχεις πάντα ένα χαρτάκι μαγνητισμένο στην πόρτα του ψυγείου, ώστε να σημειώνεις μεσοβδόμαδα τα υλικά που τελειώνουν και πρέπει να αγοράσεις μες το Σαββατοκύριακο.

Εύκολα και γρήγορα

Αυτό που τόσα χρόνια με έκανε να πανικοβάλλομαι και μου δημιουργούσε μία άρνηση σε σχέση με το μαγείρεμα, ήταν πως πίστευα ότι οποιοδήποτε φαγητό χρειάζεται πολύ χρόνο και υπομονή μέχρι να καταλήξει στο στομάχι σου. Χρόνο μπορεί να είχα άπλετο αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν φημίζομαι για την υπομονή μου. Αυτό βέβαια λύθηκε εν τάχει, μόλις ανακάλυψα στα ράφια του σούπερ μάρκετ το 1 2 Bake! Μίγμα για Ζύμη Πίτσας, από τη ΓΙΩΤΗΣ και βρήκα το… δάσκαλό μου. Πλέον, λίγα λεπτά, λάδι και νερό, είναι ό,τι χρειάζομαι για να δημιουργήσω μία λαχταριστή pizza… Ιταλικών προδιαγραφών.  

«Παντρεύοντας» με αναπάντεχους συνδυασμούς τα προϊόντα που υπάρχουν στο ψυγείο, οι κολλητοί μου ανυπομονούν για τις ποδοσφαιρικές μαζώξεις στο σπίτι! Τέρμα λοιπόν τα delivery, η αργοπορία σε ώρες κρίσιμες για την ομαδάρα και τα αμφιβόλου ποιότητας υλικά. Τα «σπιτικά» άλλωστε, είναι πάντα τα καλύτερα! 

Το αλατοπίπερο της ζωής

Πολύ πριν γίνουν όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, πάντα μου προκαλούσε απορία για ποιο λόγο η μητέρα μου μαζεύει όλα αυτά τα μπουκαλάκια και φακελάκια με τα περίεργα αρώματα στο μικρό ντουλάπι της κουζίνας. Κουρκουμάς, κύμινο, τζίντζερ, κάρδαμο, γκαράμ μασάλα, κρόκος, γλυκάνισος, δενδρολίβανο, δάφνη, αλάτι, πιπέρι, κόκκινο, μαύρο, αλάτι Ιμαλαίων και δώσ’ του και πάρε! Ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω πως αυτές οι λεπτομέρειες ήταν που έκαναν ακόμη και ένα απλό γεύμα όπως «μακαρόνια-κιμά» να αξίζει αστέρι Michelin. Δεν άργησα να μπω στην ίδια λογική και εκείνη να με πρήζει στις ερωτήσεις, μέχρι να της αποκαλύψω τι έχω «κρύψει» στο κοτόπουλο και είναι τόσο ακαταμάχητα γευστικό.

Go green!

Μία ακόμη προσθήκη που θα φέρει «φρέσκο» αέρα όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στα πιάτα σου, είναι τα φυτά που μπορείς να τοποθετήσεις στο περβάζι του παραθύρου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να εμπλουτίζουμε τις γεύσεις μας με αγνά, υγιεινά υλικά δικής μας παραγωγής. Βασιλικός, ρίγανη, δυόσμος, είναι από τα πρώτα γλαστράκια που πρέπει να μπουν στην κουζίνα σου. Σκέψου απλά τα μυρωδάτα και δροσιστικά κοκτέιλ που θα ξεδιψάνε εσένα και τους κολλητούς σου τους επόμενους μήνες! 

Ένα μεγάλο σχολείο

Μπορεί να σου φανεί αστείο αλλά μετά από όλα αυτά, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: Η κουζίνα είναι ένα μεγάλο «σχολείο». Ένα σχολείο που μέσα από αυτό ανακαλύπτεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις δυνατότητές και τα όρια της δημιουργικότητάς σου. Τι χρειάζεται όμως ένα σχολείο; Έναν μαυροπίνακα φυσικά! Βάφοντας λοιπόν έναν τοίχο την κουζίνας με ειδική μαύρη μπογιά «μαυροπίνακα», μπορώ και καταγράφω συνταγές που σκοπεύω να τολμήσω στο μέλλον (εντυπωσιάζοντας έτσι και τα κορίτσια που έρχονται για επίσκεψη), υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσω με τίποτα, quotes και αφιερώσεις φίλων που όταν τις κοιτώ μου «ανεβάζουν» τη διάθεση. Συν τοις άλλοις, το μαύρο χρώμα δίνει και έναν πιο… ψαγμένο χαρακτήρα στην κατά τα άλλα παραδοσιακή κουζίνα μου.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, μάλλον ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις τον όποιον φόβο σου γύρω από το μαγείρεμα. Ίσως το πρώτο διάστημα να δυσκολευτείς λίγο, όμως, επιλέγοντας γρήγορες και εύκολες συνταγές όπως αυτές που μπορείς να φτιάξεις με τα μίγματα 1 2 Bake! της ΓΙΩΤΗΣ, δεν θα αργήσεις να στεφθείς από την παρέα ο «βασιλιάς» της κουζίνας.


17 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved