Το Fortnite προκαλεί εξάρτηση και οι ειδικοί προειδοποιούν

Η λαίλαπα του Fortnite έχει και τις κακές στιγμές του.

Το Fortnite ήρθε, κατέκτησε τον κόσμο του gaming και παραμένει από 2017 στην κορυφή των προτιμήσεων μικρών και μεγάλων. Μάλιστα το 2018 έγινε το παιχνίδι με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία, με τους συντελεστές του να δικαιώνονται για τη δημιουργία του.

 

 

 

Όμως παρά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει, το παιχνίδι έχει κατηγορηθεί από πολλούς πως προκαλεί στα μικρά παιδία μια σχέση επικίνδυνης εξάρτησης. Πολλά παιδιά προσποιούνται πως πάσχουν από κάποια ασθένεια προκειμένου να μην πάνε στο σχολείο και να κάτσουν με τις ώρες μπροστά από την οθόνη και να παίξουν το παιχνίδι.

Μάλιστα σε ορισμένες καταστάσεις, η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Σύμφωνα με τη «Herald Sun» απείλησε τους γονείς του πως θα κάψει το σπίτι επειδή… του πήραν το παιχνίδι.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την εξάρτηση από ένα παιχνίδι σε επίσημη ασθένεια.

Ο ΠΟΥ μάλιστα αναφέρει πως η συμπεριφορά ενός ατόμου που πάσχει από την εξάρτηση αυτή, αλλάζει διαρκώς δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στο παιχνίδι και αφήνοντας στο περιθώριο βασικές ζωτικές ανάγκες όπως τροφή, καθαριότητα και φυσικά μάθηση.

Φυσικά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και οι απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα, ώστε να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και δημιουργηθούν κίνδυνοι τόσο για τα παιδιά όσο και τα κοντινά τους πρόσωπα.

Η εξάπλωση της «αρρώστιας» γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail» στην Αυστραλία έχουν ανοίξει κέντρα απεξάρτησης τόσο στο Σίντνεϊ όσο και στη Μελβούρνη.

Ο ψυχίατρος Dr. Phillip Tam τόνισε πως ο ίδιος έχει στείλει αρκετούς ασθενείς στα κέντρα απεξάρτησης, παρά το τεράστιο κόστος τους. «Τα παιδιά έχουν γυρίσει την πλάτη στη δημόσια ζωή, στην κοινωνία καθώς πιστεύουν πως το παιχνίδι είναι η ζωή τους. Τώρα που θεωρείται και επίσημα ασθένεια, υπάρχει ελπίδα», ήταν τα λόγια του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved