Μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να δουλεύουμε από το κρεβάτι μας;

Η νέα τάση ίσως μας κρατήσει μακριά από τα γραφεία για πάντα. Είναι όμως ανταποδοτικό;

Υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Που νιώθεις ότι το γραφείο σε πνίγει, που βαριέσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι σου και που παρακαλάς να μπορούσες να δουλέψεις από το σπίτι. Κάποιοι βέβαια νιώθουν έτσι καθημερινά και κάπως έτσι μεγαλώνει και η γκρίνια στους δρόμους. Και δεν έχει σημασία πόσο καλά ή άσχημα περνάς στο γραφείο. Έτσι δεν είναι;

 

the office work GIF

 

Ίσως όμως το εργασιακό περιβάλλον να έχει πλέον ξεφτίσει. Με την έννοια δηλαδή ότι όσο και να φτιάξουμε ιδανικούς χώρους στα γραφεία και να φροντίσουμε να μοιάζουν με εκείνα της Google και του Facebook σε 20 χρόνια από τώρα -αν δηλαδή αυτό γίνει ποτέ στην Ελλάδα- τίποτα δεν θα συγκριθεί με τον ατομικό μας χώρο. Γιατί; Γιατί από ότι φαίνεται με τις τελευταίες έρευνες των επιστημόνων, η άνεση και η ιδιαιτερότητα του προσωπικού μας χώρου, φαίνεται να παίζουν μέγιστο ρόλο στην απόδοσή μας και στην ποιότητα της παραγωγής.

 

 

Ένα άρθρο του Wall Street Journal ανέφερε πως πολλά κράτη έχουν ξεκινήσει να διαμορφώνουν το ρεύμα των νεαρών εργαζομένων, προτείνοντας τους να δουλεύουν κάποιες μέρες από το σπίτι. Συγκεκριμένα, παρατηρούν με αυτόν τον τρόπο ότι αυξάνεται η παραγωγή τους και ανεβαίνει το επίπεδο της δουλειάς, ενώ εταιρείες στην Κίνα έχουν προχωρήσει σε εργονομικά έργα για να κάνουν την δουλειά από το κρεβάτι πραγματικότητα. Μιλάμε δηλαδή για στρώματα που σχεδιάζονται από εταιρίες για εργαζομένους, είναι ανατομικά, περιλαμβάνουν Wi-Fi και ο χώρος του δωματίου μοιάζει περισσότερο με playroom παρά με γραφείο. Οι εργαζόμενοι νιώθουν πως δεν είναι απλά ένας ακόμη αριθμός μητρώου εργαζομένου που καλείται να παράγει, αλλά σαν ξεχωριστή οντότητα που χρησιμοποιεί τους χρόνους του για να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το τελευταίο αυτό κρατήστε το.

 

Some of us even work from bed too 660591

 

Γιατί η αντίπαλη όχθη πιστεύει πως μία μόνιμη εργασία από το κρεβάτι, μπορεί να δημιουργήσει μόνο προβλήματα και κυρίως στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν θα μπει ποτέ στην διαδικασία να παράγει ικανοποιητικά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα τηρηθούν τα deadlines; Θα μπορέσει ο εκάστοτε εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στην επικοινωνία των προϊσταμένων του; Ή θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μένουν οι δουλειές πίσω επειδή δεν θα υπάρξει ποτέ η καλύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος; Είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί τόσο στην Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση την Γερμανία και με βάση μία έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών της χώρας. Όπως προέκυψε, το 60% των εργαζομένων έδειξε να προτιμάει να δουλεύει σε χώρους που ο εργοδότης έχει λιγότερη πρόσβαση – και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα κράτος με εξαίσιο εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα;

 

1140 practical tips for working from home.imgcache.rev17b115e53769936b9d9d8a8012abc32c

 

Μέχρι τότε κρατάμε όσα έχουμε για να μείνουμε στο προφανές. Πως μεγαλύτερη σημασία στη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι να φτιάξουμε τον εργασιακό χώρο κατά τέτοιον τρόπο που να μπορέσουμε να δουλέψουμε ικανά και να ανεβάσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας. Ας ξεκινήσουμε με αυτά και θα υπάρξει χώρος και για δουλειά από το κρεβάτι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved