Πόσο κλισέ είναι να δηλώνεις άθεος τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Άλλο να είσαι και άλλο να το φωνάζεις τις συγκεκριμένες μέρες.

Το να μην πιστεύεις σε κάποιον Θεό, είναι δικαίωμά σου. Το να πιστεύεις σε κάποιον Θεό, είναι επίσης δικαίωμά σου. Και οι δύο πλευρές, όμως, έχουν στα στρατόπεδά τους- αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι- άτομα που δεν σέβονται τις εκάστοτε επιλογές. Μου έχει τύχει να με κοιτάξουν με μισό μάτι γιατί δεν έκανα τον σταυρό μου. Μου έχει τύχει να μου πουν: «σήκω από την καρέκλα σου» όταν δεν το έκανα, ενώ οι γύρω μου πετάχτηκαν από τις θέσεις του στο άκουσμα του παπά. Ήταν επιλογή μου. Και τα δύο.

Αν μπορούσα να αποφύγω την εκκλησία, θα το έκανα. Κάποιες φορές, όμως, είναι αναπόφευκτο, όπως για παράδειγμα η κηδεία ενός δικού σου ανθρώπου. Και στις δύο περιπτώσεις, ενοχλήθηκα. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα κυρία ή κύριε, πιστή ή πιστέ του Χριστού, να με πιέσεις ή να με κάνεις να νιώσω άσχημα επειδή δεν έκανα τον σταυρό μου ή δεν σηκώθηκα από τη θέση μου.

 

meYtA pDyDJWohQuZprT9iVYn 584rVTJ5FKav5qi5s

 

Το ίδιο ισχύει και για εμένα. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να σε μειώσω επειδή εν έτη 2020, πας γονατιστός στην εκκλησία ή απέχεις από διάφορες τροφές για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ναι, ήμουν από αυτούς που όταν έβλεπα άτομο να κάνει τον σταυρό του πριν γευματίσει, γελούσε. Τουλάχιστον ηλίθια πράξη από μέρους μου. Όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο, υπάρχει σοβαρές πιθανότητες να κάνεις το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις. Με λίγα λόγια, μπορεί να μην είσαι σε μία περίπτωση ηλίθιος, αλλά σε πολλές. Και κάπου εδώ, φτάνουμε στο σημείο που θίγει ο τίτλος. Πόσο κλισέ είναι να δηλώνεις, ή καλύτερα να φωνάζεις, πως είσαι άθεος τη Μεγάλη Εβδομάδα; Πολύ. Πάρα πολύ. 

Είναι απόλυτα λογικό, ειδικά αυτές τις ημέρες, να συναντήσεις άτομα που η πίστη τους, είναι τυφλή. Καλώς ή κακώς, τέτοια άτομα υπάρχουν και εδώ δεν εξετάζουμε αν η επιλογή τους είναι σωστή ή όχι. Ένα από τα γνωρίσματα του ώριμου ανθρώπου, είναι να δείχνει κατανόηση και να καταλαβαίνει με ποιον τρόπο θα προσεγγίσει μία κατάσταση. Όταν εσύ, λοιπόν, άθεε, συναντάς έναν πιστό, γιατί προσπαθείς να τους τραβήξεις την προσοχή λέγοντας πως είσαι αντίθετος στη θρησκεία του; Γνωρίζεις πολύ καλά τι θα ακολουθήσει. Είσαι σίγουρος πως θες απλά να εκφράσεις την άποψή σου ή θες απλά να προκαλέσεις αναστάτωση; Αν κρίνω από τον ίδιο μου τον εαυτό, πριν κάποια χρόνια, τότε το δεύτερο.

 

 

Όταν έτρωγα επιδεικτικά κρέας μπροστά σε θρησκόληπτους και μιλούσα δυνατά λέγοντας περήφανα πως δεν νηστεύω, θα μπορούσα κάλλιστα να φάω το σουβλάκι σπίτι μου. Μάντεψε, πάλι θα νήστευα αν έτρωγα κάπου που δεν θα με έβλεπαν. Μπορεί να το έχεις κάνει και εσύ ή ήσουν αυτός που είδε έναν τύπο σαν και εμένα να το κάνει. Σου ζητώ συγνώμη.

Φυσικά, εδώ δεν υφίσταται θέμα καταπάτησης των απόψεών σου ή κρυφτού μεταξύ εσένα και των πιστών. Αν χρειαστεί να υπερασπιστείς τις ιδέες σου, θα το κάνεις. Σέβεσαι την επιλογή να είναι κάποιος πιστός σε μια θρησκεία, σέβεται και ο άλλος την επιλογή σου να μην είσαι πιστός σε καμία θρησκεία. Ο καθένας, άλλωστε, πορεύεται όπως εκείνος θέλει. Δεν χρειάζεται να αφήσεις την αθεΐα σου στην άκρη. Η απόκρυψη όσων πρεσβεύεις, θα σε μείωνε σαν άνθρωπο. Δεν χρειάζεται, όμως, να την τονίζεις για να τραβήξεις πάνω σου την προσοχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved