10 θεότρελοι πασέρ του ΝΒΑ που δίδαξαν μπασκετικό αλτρουϊσμό

Ο Stockton, ο Magic, ο Nash κι άλλοι 7 που χαζέψανε τα ματάκια μας. 

Από ασίστ και αν χορτάσαμε... Ο Καλάθης όποτε έπαιρνε τη μπάλα χτες (17/4) ήταν σαν να σου ‘λεγε ότι με κάποιο τρόπο θα βρει τον κάθε Θανάση, Γκιστ, Γκάμπριελ σε θέση φάτσα με το καλάθι. Το αποτέλεσμα; 16 ασίστ. Σήμερα ωστόσο έχουμε και έναν ακόμα λόγο να εκτιμούμε τις τελικές πάσες.

Διότι πριν από 19 χρόνια ακριβώς, σε ένα αμερικάνικο γήπεδο ο John Stockton γράφει την ασίστ νο. 13,000 της καριέρας του εναντίον των Lakers μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ αυτού και των υπόλοιπων πασέρ της λίγκας. Όσο μπόι του έλειπε, άλλο τόσο (και πολύ παραπάνω) μυαλό και διορατικότητα είχε μέσα στο παρκέ. Άλλωστε από το 1995 και το ματς με τους Nuggets έπαιζε μόνος του στην κορυφή, έχοντας σπάσει το ρεκόρ που μέχρι τότε κατείχε ο μεγάλος Magic Johnson (είχε μέχρι εκείνη την ημέρα 9.992 ασίστ).

 

 

Από τότε μέχρι να ολοκληρώσει την καριέρα του το 2003, ο θρύλος των Jazz συνέχιζε να μοιράζει τελικές σαν να ήταν καραμέλες. Τελικώς το κοντέρ του θα σταματήσει στις 15,806 ασίστ κάνοντας ουσιαστικά αδύνατο το να βρεθεί κάποιος να σπάσει το ρεκόρ του. Ο επόμενος στη μάχη του πρώτου «σερβιτόρου» είναι ο πρώην προπονητής του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Bucks, Jason Kidd με 3 χιλιάδες λιγότερες τελικές πάσες (12,091), ενώ από τους εν ενεργεία ο μόνος που τον «απειλεί» είναι ο 32χρονος Chris Paul ο οποίος αν δεν γράψει ασίστ σήμερα εναντίον των Timberwolves θα έχει σχεδόν τις μισές του (8,708).

Ο θρυλικός playmaker ωστόσο δεν ήταν ένας απλός πασέρ. Είχε φαντασία στο παιχνίδι του, και ομόρφαινε τους αγώνες με τις εμπνεύσεις του. Σαν ένας αρτίστας των παρκέ έβλεπε «τρύπες» και γωνίες που κανείς άλλος δεν μπορούσε να φανταστεί και είχε την σπουδαία ικανότητα να την περνάει με τρόπο που θα ζήλευε μέχρι και ο Yuri Geller. 

Και επειδή μια ασίστ γεμάτη φαντασία έχει άλλη αίγλη από μία απλή τελική πάσα, το Ratpack σου μοιράζει τις 10 εντυπωσιακότερες Ασίστ των πλέον διορατικών παικτών που πέρασαν από το ΝΒΑ και σε καλεί να ψηφίσεις - πριν πεις ουάου - την κορυφαία όλων.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved