Παρασκευή ή Δευτέρα: Ποια μέρα «κολλάει» καλύτερα στο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο;

Κολοσσιαίο δίλημμα για αυτούς που λατρεύουν να δημιουργούν τριήμερα απόδρασης. 

Δεν είναι μονάχα καλοκαιρινό δίλημμα αλλά εδώ που τα λέμε, ποιος λέει όχι σε ένα τριήμερο άραγμα μακριά από την πόλη, για χάρη μιας γρήγορης απόδρασης. Καλό και το διήμερο του Σαββατοκύριακου αλλά έτσι στη ζούλα δεν θα το απολαύσεις και τόσο. Με μία μέρα έξτρα όμως όλα αλλάζουν. Ή Παρασκευή ή Δευτέρα κολλητά στο Σαββατοκύριακο πραγματικά είναι από τις μεγάλες απολαύσεις της άδειας.

Παρόλα αυτά όσοι το συνηθίζουν ξέρουν πολύ καλά ότι το τριήμερο με άδεια τη Δευτέρα διαφέρει πολύ από εκείνο της Παρασκευής. Εσύ ποια μέρα διαλέγεις ιδανικά για να κολλήσεις στο ΣουΚού; Πριν ψηφίσεις όμως διάβασε λίγο τους παρακάτω συντάκτες μας και ίσως να επηρεαστείς από την κρίση τους.

Τελικά ξεκουράζεσαι με τις τριήμερες αποδράσεις;

Ο Βασίλης Κουρουμιχάκης προτιμά να γίνεται μπουχός την Παρασκευή

Δύσκολο δίλημμα για το ποια μέρα είναι καλύτερη για να κουμπώσεις στο ΣΚ για ένα αυτοσχέδιο τριήμερο, ένα τριήμερο δηλαδή που δεν οφείλεται στην ευτυχή σύμπτωση μιας αργίας. Είναι σαν να βάζεις ένα παιδί μπροστά από μια βιτρίνα παγωτατζίδικου και να το βάζεις να διαλέξει 2-3 γεύσεις παγωτού μόνο από όσες έχει διαθέσιμες, όλες ωραίες είναι, αλλά πρέπει να διαλέξεις και η ζωή είναι γεμάτη από δύσκολα διλήμματα που πρέπει να γίνουν. 

 

 

Με το μαχαίρι στο λαιμό διαλέγω την Παρασκευή, όχι ότι αν μου προσφέρουν μια Τσαγκαροδευτέρα θα κοιτάω το άλογο στα δόντια, αλλά η αποχή από την εργασία την Παρασκευή έχει μια γλύκα παραπάνω, την οποία και θα αναλύσω αμέσως και χωρίς άλλες προστριβές. Ξεκινώντας ανάποδα, θα αποδομήσω την εφιαλτική φήμη που ακολουθεί τη Δευτέρα ως τη χειρότερη ημέρα της εβδομάδας. Μια φήμη η οποία οφείλεται στο ένα και μοναδικό γεγονός που δεν είναι άλλο από το ότι έχει προηγηθεί η Κυριακή της απραξίας, της ραστώνης και της ευδαιμονίας. Δεν φταίει η Δευτέρα για την κακή της φήμη, η σύγκριση με την Κυριακή φταίει. Κατά τα λοιπά η Δευτέρα είναι η πιο αντιπαραγωγική ημέρα σε όλες τις δουλειές. Τα meetings που θα μπορούσαν να είναι emails έχουν επιστρέψει δυναμικά όπου έχει καταργηθεί η τηλεργασία και όσο άχρηστα κι αν είναι, είναι σίγουρα καλύτερο το να σκρολάρεις στο Instagram, παρά να δουλεύεις. Τελικά δεν είναι και τόσο άσχημο να δουλεύεις τη Δευτέρα, σε πλήρη αντίθεση με την Παρασκευή…

Αν τη σκαπουλάρεις την Παρασκευή γλιτώνεις από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Αρχικά τις Παρασκευές όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να κλείσουν εκκρεμότητες των προηγούμενων ημερών σαν αλαφιασμένα αγρίμια. Σαν φόρτος εργασίας, η Παρασκευή είναι πολύ χειρότερη και στη θέση της κατανόησης που απολαμβάνει η Δευτέρα, την Παρασκευή σου λένε όλοι ότι δεν πειράζει να κουραστείς και λίγο σήμερα, έρχεται ΣΚ. 

Υπάρχει όμως κάτι πολύ χειρότερο με την Παρασκευή στο γραφείο, άσχετα με τη δουλειά. Είναι η αγαπημένη ημέρα όλων όσων δεν έχουν ζωή. Δεν είναι τυχαίο που ενθουσιάζονται με αυτή κάτι τύποι που επιμένουν στην casual Friday ή προσμένουν την pizza Friday λες και δεν έχουν ξαναφάει πίτσα στη ζωή τους. Είναι επίσης η ημέρα που ψάχνεις δικαιολογίες για να αποφύγεις after work drinks, λες και αυτό που θες μετά από μια βασανιστική εβδομάδα στο γραφείο, είναι να δεις για λίγες ώρες ακόμα τα ίδια άτομα αντί για την κοπέλα σου, τους κολλητούς σου και την οικογένειά σου. Αν λείπεις από το γραφείο την Παρασκευή γλιτώνεις και την soft ανάκριση για τα σχέδια που έχεις για το ΣΚ. Αν έχεις σχέδια μπορεί να βρεθείς ξαφνικά με αυτόκλητους συμμετέχοντες από το γραφείο, ενώ αν δεν έχεις θα πρέπει να βρεις κι άλλες δικαιολογίες για τις προσκλήσεις που θα δεχτείς. Τώρα που το σκέφτομαι θα ήθελα να λείπω όλες τις Παρασκευές από το γραφείο.

Τελικά ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να πάρεις άδεια;

Επιλέγει Δευτέρα για τριήμερο ο Άγγελος Κωνσταντούλιας

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ελέγχω στο ημερολόγιο κάθε χρόνο; Το πότε πέφτουν οι αργίες. Το αν θα είναι Δευτέρα ή Παρασκευή ώστε να μας κάτσει το τριήμερο. Διότι το τριήμερο χωρίς να κολλήσεις μέρα από την άδειά σου, είναι γλυκό. Τι συμβαίνει όμως όταν χρειάζεται να κολλήσεις ένα ρεπό και πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε Δευτέρα ή Παρασκευή; Για μένα εκεί δεν υπάρχουν διλήμματα. Διότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Δευτέρα. Και εξηγούμαι.

 

 

Η Παρασκευή -ακόμη κι αν δουλεύεις- λειτουργεί ως ημιαργία στο μυαλό μου. Μπορεί το σώμα να βρίσκεται στο γραφείο αλλά το μυαλό και η ψυχή την έχουν κάνει ήδη από το μεσημέρι. Η Παρασκευή στο γραφείο, όταν γνωρίζεις πως έρχεται ΣΚΔ, δε μετράει. Είναι σαν την τελευταία μέρα στον στρατό. Μία μέρα γιορτής.

Επιλέγω Δευτέρα λοιπόν. Γιατί η Δευτέρα είναι μέρα που όλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους, οπότε το να είσαι μακριά τους και να απολαμβάνεις το ρεπό σου είναι ευλογία. Είναι η μοναδική Δευτέρα της χρονιάς (μαζί με την Καθαρά) που δεν βαριέσαι. Που δεν σε άγγιξε αυτή η μελαγχολία του κυριακάτικου απογεύματος. Όταν έχεις ρεπό την Δευτέρα, βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά. Όλη εκείνη η παράνοια της καθημερινότητας δεν σε αγγίζει. Η μέρα που η πλειοψηφία των ανθρώπων σιχαίνεται, γίνεται αυτομάτως η αγαπημένη σου μέρα και θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς από την κραιπάλη του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα επιστρέφεις στην κανονικότητα την Τρίτη, έχοντας μπροστά σου ακόμη μία μέρα λιγότερη σκληρής δουλειάς μέχρι να έρθει το επόμενο ΣΚ.

Ακόμη έχεις δίλημμα για το αν πρέπει να επιλέξεις Παρασκευή ή Δευτέρα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved