Εσύ θα άντεχες να σε μισεί όλος ο κόσμος;

Ο Mark Zuckerberg ερωτήθηκε σχετικά με το πώς είναι να τον μισούν οι πάντες και εμείς αναρωτιόμαστε.

Τελευταία η φήμη του Mark Zuckerberg έχει πέσει κατακόρυφα μετά τη αποτυχία που βιώνει το νέο του εγχείρημα που λέγεται Meta.

Μέσα από ένα Podcast στο οποίο ήταν καλεσμένος ο διάσημος άντρας του Facebook, ο οικοδεσπότης τον ρώτησε μερικά πολύ κρίσιμα πράγματα για το πως αισθάνεται.

Ανάμεσα στα highlights της συνέντευξης ήταν όταν ο Fridman τον ρώτησε "γιατί ο κόσμος μισεί τόσο τον Zuckerberg;", βασιζόμενος σε μια από τις πολλές έρευνες που τον τοποθετούν ως έναν από τους πιο αντιπαθείς τεχνολογικούς ηγέτες του κόσμου.

 

 
 

Ο ιδρυτής του Facebook και της Meta απάντησε σε όλο αυτό το μίσος προς το πρόσωπό του προσπαθώντας να τοποθετηθεί από όλες τις πλευρές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η δημοτικότητά του και ακολούθως η εταιρία και τα προϊόντα της.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να σε μισεί όλος ο κόσμος και ουσιαστικά επειδή δεν είσαι το ίδιο επιτυχημένος και δημοφιλής όσο ήσουν παλιότερα. Όλοι μας ίσως να το έχουμε ζήσει αυτό. Σίγουρα στο σχολείο το περάσαμε. Τη μία μέρα μπορεί να έκανες κάτι και να ήσουν διάσημος και την επόμενη όλοι απλά σε ξεχνούσαν.

Τι ακριβώς είπε όμως ο ίδιος ο Zuckerberg στο podcast;

 

 
 

Αν το δείτε από κομματική πλευρά όχι τόσο από την πολιτική πλευρά, αλλά από τις διαφορετικές κουλτούρες ανθρώπων. Όπως για παράδειγμα τον κόσμο που τείνει περισσότερα προς την αριστερά, προς το κέντρο ή τη δεξιά ή που τείνουν κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Αν το δείτε και από την πλευρά της βιομηχανίας η μισή χώρα (ΗΠΑ) έχει μια πιο θετική οπτική από την άλλη και βρισκόμαστε σε μια θέση με μεγάλη πρόκληση, επειδή πολλές από τις αποφάσεις για το περιεχόμενο που λαμβάνουμε...κάνουμε συνεχής μεταβολές στις αποφάσεις που τσατίζουν κόσμο και στα δύο στρατόπεδα. είπε ο Zuckerberg.

Το πήγε πιο πολύ στο πολιτικό ο Mark, ξεχνάει όμως πως υπάρχει κάτι πιο υπόγειο μέσα στην κρίση του κόσμου. Είναι δυνατόν ο κόσμος να σε μισεί μόνο και μόνο επειδή είχες μία αποτυχία μέσα σε τόσες και τόσες επιτυχίες; Ακούγεται και λίγο παράδοξο έτσι δεν είναι;

Από την δική μας πλευρά κι εμπειρία το να είσαι το επίκεντρο του μίσους όλου του κόσμου δεν είναι κάτι το εύκολο, όπως όλοι καταλαβαίνουμε. Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει τα βλέμματα του κόσμου πάνω σου; Πόσες φορές δεν έχεις αισθανθεί πως ό,τι και να κάνεις ίσως και να σε μετατρέπει σε εχθρό των γύρω σου; Είναι αρκετές οι φορές που το έχεις ζήσει αυτό έτσι δεν είναι; Ίσως όμως δεν είναι δικό σου το λάθος, ίσως το λάθος να είναι του ίδιου του κόσμου ή της άποψης της μάζας. 

Ναι, οι μάζες είναι κάτι το γενικό αλλά την ίδια στιγμή αυτό το "γενικό" μπορεί να σε καταστρέψει, να σε αλλάξει και να σε πετάξει στον τοίχο. Μπορεί να σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς και να τα παρατήσεις. Και δεν μιλάμε τώρα για μεγαθήρια του τύπου Zuckerberg, μιλάμε για εμάς. Γιατί όλοι αυτοί τουλάχιστον έχουν πετύχει τον εμπορικό τους σκοπό, έχουν ήδη "καβατζωθεί" πίσω από τα εκατομμύρια τους, εμείς όμως μένουμε μόνο με την αξιοπρέπεια μας. 

Ναι, το μίσος μπορεί να σε πληγώσει και δεν είναι εύκολο να ζήσεις με αυτό. Πρέπει όμως στην τελική να κρατάς τον χαρακτήρα σου και να μην επηρεάζεσαι από τις γνώμες και το μίσος των άλλων. 

 

 

Ο ίδιος συνεχίζει και εξηγεί το γιατί ο κόσμος τον μισεί και πως ο ίδιος νιώθει γι’ αυτό:

Λοιπόν, κοίταξε να δεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο (γέλια). Αν ήθελα ο κόσμος να με θεωρεί ως ένα θετικό άτομο...δεν ξέρω... Δε ξέρω αν θα μπορούσε να χτιστεί έτσι μια εταιρία. Υπάρχει μια οπτική που λέει ότι οι υπόλοιποι ηγέτες τέτοιων τεχνολογικών εταιριών έχουν παραιτηθεί από τη θέση τους ή έχουν αφήσει το προσκήνιο και κάνουν λιγότερο αμφιλεγόμενα πράγματα. Ίσως και γιατί έχουν κουραστεί με τον καιρό.

Εμείς πάντως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως όλο αυτό το μίσος είναι κάπως ανεξήγητο. Γιατί πρέπει ο κόσμος να μισεί τόσο πολύ έναν άνθρωπο που στην ουσία τους έφερε το Facebook; Μήπως είναι τελικά μόνο μία κρίση της ζήλειας του κόσμου; Μήπως τελικά όλοι μας ζηλεύουμε τον Mark; 

Το μέλλον θα δείξει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved