Όσκαρ 2019: Πόσο πληκτική κινδυνεύει να γίνει η τελετή χωρίς οικοδεσπότη;

Ο Κώστας Χρήστου βάζει στο στόχαστρο την αιφνίδια απόφαση της Ακαδημίας. 

Παρακολουθώ τις τελετές Όσκαρ από τότε που με θυμάμαι. Έχω ξενυχτήσει, έχω πιει άπειρους καφέδες, έχω ζητήσει από τις δουλειές να πάω αργότερα στο γραφείο – δεδομένου φυσικά ότι θα γράψω για την τελετή. Ομολογουμένως, όσο μεγάλωνα, τόσο περισσότερο παρατηρούσα τις λεπτομέρειες που κάνουν μία τελετή ξεχωριστή. Γιατί μπορεί ο κόσμος να αδημονεί να μάθει για τα Όσκαρ, αλλά είναι οι λεπτομέρειες που καθιστούν μία τελετή αληθινά φαντασμαγορική και της δίνουν την έννοια του σόου. Αυτό δηλαδή που θα πρέπει να είναι. Και το σημαντικότερο κομμάτι που δίνει κίνηση στα υπόλοιπα, είναι ο άνθρωπος στο πηδάλιο.

Ο οικοδεσπότης.


Θα λέγαμε ψέματα αν υποστηρίζαμε πως οι τελετές μένουν ίδιες. Δεν είναι. Ούτε στο στήσιμο, ούτε στην παρουσίαση αλλά ούτε και στο στυλ. Μέχρι και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δεν είναι ίδιοι. Η ποπ κουλτούρα έχει μεταλλάξει μέχρι και το Φεστιβάλ Καννών, οπότε σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με την Ακαδημία. Ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορετικές προσωπικότητες ανά τα έτη έχουν πλαισιώσει τα Όσκαρ, σαφώς και φέρνει κάτι από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Από τον πιο χαρούμενο Billy Crystal, μέχρι την ιδιαίτερη Ellen DeGeneres και τον καυστικό Seth McFarlane, υπήρξαν ένα σωρό τελετές που είχαν αυτό το χρώμα και το ανάλαφρο σενάριο για μία τέτοια βραδιά.

Και αν μέχρι τώρα όλα αυτά που έχουμε δει μοιάζουν αλλόκοτα ή ασυνήθιστα, έτυχε και αυτό. Η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που τα Όσκαρ δεν θα έχουν οικοδεσπότη.


Ο σάλος μετά τα ομοφοβικά tweets του ηθοποιού Kevin Hart, ήταν αρκετά για να δώσουν τέλος σε μία συνεργασία, πριν αυτή καλά-καλά ξεκινήσει. Υπήρχαν ούτως ή άλλως δυσπιστίες για την επιλογή του Hart, αλλά με τα παλιά του ποσταρίσματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, θα μπορούσε να πει κανείς πως έβγαλε ο ίδιος τον εαυτό του έξω από την παρουσίαση των Όσκαρ. Μετά την συνέντευξη της διευθύνοντα συμβούλου της ABC Entertainment, Kathy Burke, οριστικοποιήθηκε πως τα φετινά Όσκαρ δεν θα έχουν οικοδεσπότη. Έτσι, με την δήλωσή της στον Hollywood Reporter ότι οι ταινίες και οι ηθοποιοί θα είναι οι φετινοί σταρς, μπαίνεις όσο να ‘ναι σε σκέψεις. Μήπως βαδίζουμε ολοταχώς προς μία βαρετή τελετή;

time 100 influential photos ellen degeneres oscars selfie 100

 

Η διαδικασία που ακολουθεί ο οικοδεσπότης στα Όσκαρ είναι πολύ συγκεκριμένη. Αφού συμφωνήσει, συζητάει με τους παραγωγούς δικά του σενάρια ή και σεναριογράφων της παραγωγής, που έχει σκοπό να παρουσιάσει ανάμεσα στα διαλείμματα. Τίποτα, μα απολύτως τίποτα, δεν αφήνεται στην τύχη. Το μοναδικό πράγμα για το οποίο δουλεύει μόνος, είναι ο περίφημος μονόλογος της εισαγωγής ο οποίος θα περάσει και αυτός στο τέλος από την έγκριση της παραγωγής. Είναι όμως όλες αυτές οι μικρές πινελιές που κάνουν μία παρουσίαση ξεχωριστή. Η πίτσα που κέρασε στους ηθοποιούς η Ellen DeGeneres. Τα προκλητικά τραγούδια του McFarlane. Ακόμα και η κόντρα του Jimmy Kimmel με τον Matt Damon.


Προσπαθούμε λοιπόν να φανταστούμε πώς ακριβώς θα φτάσει η τελετή στο στάδιο των βραβεύσεων. Το είπαμε και παραπάνω. Η τελετή είναι σόου. Θα γίνει δηλαδή σαν αυτές τις βαρετές βραβεύσεις που διοργανώνονται στις μεγάλες αίθουσες ξενοδοχείων; Που σε παίρνει ο ύπνος και λες «άντε, πάμε να τελειώνουμε;». Ποιος θα κάνει την εισαγωγή; Κάποιος άνθρωπος της ABC Entertaiment με κούφιες δηλώσεις, όπως τις συνηθίζουν οι χαρτογιακάδες των μεγάλων εταιριών; Γιατί δεν είναι μόνο οι ταινίες και οι ηθοποιοί. Είναι το στόρι πίσω από κάθε εμφάνιση και αποκτά το χρώμα που επιλέγει ο ίδιος ο οικοδεσπότης για να την μεταδώσει στο κοινό.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ένα. Μιλάμε για το σόου που βλέπουν ετησίως πάνω από 2 δις άνθρωποι. Δεν υπάρχει χώρος για προχειροδουλειές και πειραματισμούς. Γιατί σήμερα είναι η παραίτηση του Kevin Hart και αύριο ένας άλλος οικοδεσπότης που μπορεί να ακυρώσει την εμφάνισή του για έναν προσωπικό λόγο. Το σίγουρο είναι ένα: οι τελετές γίνονται κάθε χρόνο πιο ενδιαφέρουσες, ακριβώς χάρη στον οικοδεσπότη. Το να βγάζεις έναν άνθρωπο-κλειδί από την θέση του, μπορεί να ακούγεται γενναίο αλλά όχι ίσως η κατάλληλη επιλογή. Πόσο μάλλον όταν φέτος διαγωνίζονται τόσες ωραίες ταινίες με εξίσου υπέροχες υποκριτικές.

Image result for meryl streep oscars hiding

 

Βέβαια ποιος ξέρει. Αν είναι η φετινή αλλαγή να σπάσει το καλούπι, είναι ίσως προφητικό και για μία ελληνική νίκη. Ακούς Γιώργο Λάνθιμε;

Ευκαιρία να ρίξουμε μία ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες, με τους καλύτερους οικοδεσπότες που πέρασαν κατά καιρούς από τα Όσκαρ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved