Στην Τούμπα κρίνονται όλα

Με το σφύριγμα της (π)λήξης στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, θα δούμε την άλλη εβδομάδα αν θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωτάθλημα ή η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος. 

Πέρασε το ένα από τα δυο κολλητά ντέρμπι που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το πρωτάθλημα ή θα «αποφασίσουν» αν θα έχουμε πρωτάθλημα από εδώ και πέρα και το ξεχάσαμε 5 λεπτά με τη λήξη του. Ισοπαλία 1-1, μηδέν οξέα, μηδέν λιπαρά, ελάχιστες φάσεις, συγκινήσεις με το σταγονόμετρο, μια ατέλειωτη βαρεμάρα σκέπασε το ΟΑΚΑ και απλώθηκε στις τηλεοράσεις μας.

Με ευθύνη κυρίως της ΑΕΚ – εκείνη «καιγόταν» να νικήσει, να πάρει ρεβάνς για την ήττα του πρώτου γύρου, να κυνηγήσει τη δεύτερη θέση, να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί που έτρεχε, εκείνη βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω για περισσότερα από 60 λεπτά. Όταν όμως η μοναδική σου «καλή ιδέα» είναι να κάνεις γιόμες, τότε λογικό είναι να μην υπάρχει καμιά νοστιμιά στο παιχνίδι σου. Κι όπως πήγε τελικά το παιχνίδι, μάλλον τυχερή θα πρέπει να αισθάνεται με την ισοπαλία, αφού κατάφερε μια από τις 40-τόσες σέντρες που δοκίμασε.

 

 

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για τις ευθύνες του ΠΑΟΚ σε αυτή την «σούπα», αν έπαιζε με 11 παίκτες σε όλο το ματς και εμφάνιζε αυτή την εικόνα. Με 10 παίκτες όμως για τόση πολλή ώρα, με γκολ από το ξεκίνημα του αγώνα και συγκεκριμένη «αποστολή», η ομάδα του Λουτσέσκου έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει: έκλεισε τους χώρους προσεκτικά, αναχαίτισε το 99% των επιθέσεων της ΑΕΚ, έπαιξε με αλληλοκαλύψεις, έτρεξε πολύ, ήταν προσηλωμένη στο στόχο και «άγιασε τα μέσα» μπροστά στον μεγάλο «σκοπό» που λέγεται πρωτάθλημα. «Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς, κοιτάζεις να μην το χάσεις» κι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κερδίσει, αλλά φρόντισε να μην χάσει: θα του ήταν πολύ ευπρόσδεκτη η διαφορά των 8 βαθμών από τον Ολυμπιακό, αλλά και τους 6 μια χαρά τους λες.

Το έχουμε πει και το έχουμε δει αρκετές φορές από την αρχή της χρονιάς: ο φετινός ΠΑΟΚ δεν «φτιάχτηκε» για να εντυπωσιάζει στο γήπεδο και να κερδίζει τα χειροκροτήματα, αλλά για να κερδίζει στο γήπεδο και να πάρει το πρωτάθλημα. Το θέαμα το άφησε στην περσινή σεζόν, μαζί με τα παράπονα για το «πρωτάθλημα που του έκλεψαν» - η φετινή χρονιά έχει κυνισμό, επαγγελματισμό και μηδενικά περιθώρια λάθους. Ο Λουτσέσκου για μισή σεζόν στηρίχτηκε στην εκτελεστική δεινότητα του Πρίγιοβιτς και για την άλλη μισή μοίρασε τις αρμοδιότητες του Σέρβου σε 5-6 παίκτες, ζητώντας τους να «βγουν μπροστά» και να τελειώσουν τη δουλειά: στον Βιεϊρίνια, τον Μπίσεσβαρ, τον Μαουρίσιο, τον Ελ Καντουρί, τον Μπίσεσβαρ, τον Άκπομ. Κι εκείνοι, μέχρι στιγμής, τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο. Ο Λουτσέσκου πέρυσι είχε φτιάξει μια ομάδα που απολάμβανες να τη βλέπεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, αλλά ο τελικός απολογισμός ήταν ένα κύπελλο. Φέτος δεν θέλγει και τόσο πολύ η ομάδα, αλλά ο προπονητής «ιδρώνει» περισσότερο σε κάθε ματς, παιδεύει το μυαλό του, κοουτσάρει περισσότερο, παρεμβαίνει στον τρόπο παιχνιδιού – ακόμα και το γεγονός ότι τραβάει επάνω του τα «βέλη της κριτικής», κομμάτι του παιχνιδιού είναι: ο παμπόνηρος Ρουμάνος ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μεταφέρει την πίεση από τα πόδια των παικτών στον ίδιο.

 

2073130

 

Αρκεί αυτό το πλάνο για να «τελειώσει» το πρωτάθλημα από την επόμενη αγωνιστική κιόλας, στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός; Εγώ θα έλεγα πως αν ο ΠΑΟΚ επιλέξει να παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό με τη λογική που έπαιξε κόντρα στην ΑΕΚ, θα έχει προβλήματα: ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά φορμαρισμένος, είναι μια «μηχανή παραγωγής φάσεων». Δεν θα ψάξει το γκολ μονοδιάστατα, σεντράροντας μέχρι να σκάσουν οι μπάλες, αλλά θα δοκιμάσει και κάθετες πάσες και σέντρες και συνδυασμούς. Έχει αυτοματισμούς και ξεκάθαρο πλάνο. Κυρίως, έχει έναν ηγέτη που λέγεται Φορτούνης, ηγέτης όχι στα χαρτιά ή στη θεωρία αλλά στο χορτάρι, ο οποίος μάλλον θα χρειαστεί ειδικό πλάνο αντιμετώπισης. Ακούγεται ίσως παλιομοδίτικο, αλλά ο Λουτσέσκου ίσως θα πρέπει να «χαραμίσει» έναν παίκτη στο να ακολουθεί και να «παρενοχλεί» το Φορτούνη επί 90 λεπτά.

Από την άλλη, μεγάλη μπάλα πιθανότατα θα «παίξει» η Τούμπα. Χωρίς ρολά και βόλτες στον αγωνιστικό χώρο από κανέναν που δεν έχει δουλειά να βρίσκεται εκεί φαντάζομαι, αλλά με πλήθος και πάθος και δίψα για μια νίκη, που θα σημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την πρώτη θέση και το πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια. Αν η «ενέργεια» από την εξέδρα περάσει στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να «θρέψει» τους παίκτες του ΠΑΟΚ και να «κόψει τα πόδια» των παικτών του Ολυμπιακού. Αν όμως το ματς «στραβώσει» με κανένα γρήγορο γκολ των φιλοξενούμενων, τότε η «λάβα» της ασπρόμαυρης εξέδρας μπορεί να ξεχυθεί στο χορτάρι της Τούμπας και να «κάψει» ακόμα και τους παίκτες της ομάδας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved