Eurokinissi Οι 23 φορές που σκοτώσαμε, εγώ κι εσύ, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για τους Βαγγέληδες και τους νταήδες της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων και της διπλανής πόρτας.

Τον Μάρτη του 2015, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε νεκρός με τα θανάσιμα τραύματα του να έχουν προκληθεί από μαχαίρι. Ένα παιδί 20 χρονών. Ο θάνατος του προκάλεσε κλάμα και οδυρμό στη χώρα. Με τη διαφορά ότι αυτός ο θάνατος, αποτέλεσε εν τέλει τη λύτρωση αυτού του παιδιού. Τη λύτρωση από τους βασανιστές του. Αλλά όχι μόνο. Τη λύτρωση από μια ολόκληρη κοινωνία που πριν τον σκοτώσουν αυτοί οι νταήδες, τον είχε σκοτώσει αυτή όχι μία αλλά 23 φορές.

Αυτές τουλάχιστον καταγράφει το κατηγορητήριο ως περιστατικά κακοποίησης του Βαγγέλη. Επισήμως. Καταγεγραμμένα. Φαντάζεσαι λοιπόν πόσα είναι τα πραγματικά, μέχρι να οδηγήσουν αυτοί οι τύποι στο θάνατο τον Βαγγέλη. Προφανώς και κάποιοι είδαν, άκουσαν, έμαθαν κάποιο από αυτά τα 23 περιστατικά. Προφανώς και το μυστικό της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων δεν ήταν και τόσο μυστικό. Προφανώς και η μισή, αν όχι όλη, πόλη ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει τι συμβαίνει. Και κυρίως, προφανώς και ένας από όλους αυτούς που ήξεραν, είδαν, άκουσαν, έμαθαν θα έπρεπε να είχε καταγγείλει το περιστατικό. Να μιλήσει. Να σώσει το παιδί πριν να είναι αργά. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσει.

 

 

 

Τα 23 καταγεγραμμένα περιστατικά κακοποίησης του Βαγγέλη, είναι μία από τις μεγαλύτερες ντροπές μας ως κοινωνία. Και η μεγαλύτερη απόδειξη «ωχαδερφισμού». Ή έστω φόβου. Αλλά για στάσου. Αν φοβάσαι εσύ κι εγώ να μιλήσεις και να μιλήσω, πώς να μην φοβηθεί ο Βαγγέλης; Κι αν οι αδύναμοι αυτής της πλάσης δεν έχουν κάποιους να τον στηρίξουν πώς θα σωθούν; Μαζί και ολόκληρη η κοινωνία που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε ζούγκλα. Παντού. Από τη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων μέχρι τη διπλανή πόρτα. Εκεί που επίσης υπάρχουν Βαγγέληδες. Και νταήδες.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως τα βάσανα του Βαγγέλη δεν ξεκίνησαν εκεί. Στον τόπο μαρτυρίου και θανάτου του. Όποιος ψάξει λίγο καλύτερα την υπόθεση, θα διαπιστώσει ότι ο Βαγγέλης αντιμετώπιζε θέματα από την εποχή που ήταν στην Κρήτη. Κι αυτοί που ξέρουν πρέπει να μιλήσουν. Όχι μόνο για να τα έχουν καλά με τη συνείδηση τους αλλά για να μην συνεχίζουμε να «σκοτώνουμε» τον Βαγγέλη και μετά το θάνατο του. Μαζί και την ελπίδα αυτός ο κόσμος κάποια στιγμή να γίνει λίγο καλύτερος. Κι όσο οι διάφοροι Βαγγέληδες αυτής της πλάσης είναι μόνοι τους με τα θηρία, τόσο θα πλησιάζει η στιγμή που θα γίνεις κι εσύ ένας Βαγγέλης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved