Μια εικόνα, όλη η ντροπή του κόσμου…

O Nίκος Συρίγος γράφει για το παιδί που δεν γλίτωσε και πήρε μαζί του την ελπίδα.

Δεν είμαι από αυτούς που σοκάρονται εύκολα. Κι ούτε από εκείνους που στο βωμό του «φαίνεσθαι» πουλάω ηθική. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει φανατικός οπαδός. Κάποιες φορές μάλιστα τον έχω αποθεώσει. Γιατί; Τι γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί η λέξη οπαδός, κρύβει μια αγνότητα. Γιατί ο οπαδός μόνο δίνει. Δεν παίρνει τίποτα. Είναι στρατιώτης.

Αλλά για στάσου. Ως εδώ.

Το τι κάνεις εσύ με τον εαυτό σου και με το μυαλό σου είναι καθαρά θέμα δικό σου. Δικαίωμα σου. Ακόμη και να σκοτωθείς, που λέει ο λόγος, για την ομάδα σου. Όχι να σκοτώσεις. Το να είσαι όμως μάνα και να ζώνεις το παιδί σου, ένα παιδί μικρό, πολύ μικρό, με φωτοβολίδες για να τις περάσεις στο γήπεδο, όχι μόνο δεν έχεις δικαίωμα αλλά σε κάνει και το χειρότερο είδος πάνω στον πλανήτη που λέγεται γη. Ίσως και στους υπόλοιπους.

Η σκηνή που είδα το Σαββατοκύριακο, με την τύπισσα που φορτώνει το παιδί της με φωτοβολίδες είναι για μένα όλη η ντροπή του κόσμου. Ντροπή για την έννοια μάνα. Ντροπή για την έννοια άνθρωπος. Ντροπή ακόμη και για την έννοια οπαδός. Ντροπή για όλους μας. Για αυτήν που δεν άξιζε και δεν αξίζει να λέγεται μάνα, για τους γύρω της που την παρακολουθούν ακόμη και για όσους απλά θα παρακολουθήσουν αυτό το βίντεο και δεν θα αντιδράσουν. Γιατί αυτή η ανοχή είναι που εξελίσσεται σε συνενοχή και επιτρέπει τέτοια φαινόμενα.

 

 

Όλο αυτό το «φλατ» των καιρών που έχει πλέον επιβάλλει τον κάθε ψυχάκια και αυτά που κάνει στο βωμό του «να μην μιλήσω μπας και με πουν φασίστα ή γραφικό». Αυτό το είδος υπανθρώπου λοιπόν που βλέπουμε στο βίντεο να κακοποιεί ψυχικά και σωματικά το ίδιο του το παιδί, προσπαθώντας να το μετατρέψει επίσης σε υπάνθρωπο, απαιτείται όχι απλά να τιμωρηθεί παραδειγματικά αλλά να πάψει να λέγεται «μάνα». Και τυπικά και ουσιαστικά.

Όχι από την αγανάκτηση της στιγμής, αυτή που προκαλεί μια τέτοια εικόνα ή για τον βιασμό της αθωότητας ενός μικρού παιδιού αλλά επειδή ακόμη και τα ζώα, τα πιο άγρια, τα πιο αιμοβόρα, προστατεύουν τα παιδιά τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved