Το τσουνάμι της οργής

Ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει όποιος/α έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης: επιτέλους ο κόσμος ακούει.

Στις ΗΠΑ ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε για τον σάτυρο παραγωγό Βάινσταϊν και μια - μια οι γυναίκες ή (τότε) κοπελίτσες ή ακόμα και κοριτσάκια, βγαίνουν και μιλάνε για τον τύπο που τις υποδεχόταν με το μπουρνούζι και προσπάθησε να ρουφήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο λίγα από τα νιάτα τους. Στην πορεία, πάλι στις ΗΠΑ, αρχίζουμε να μαθαίνουμε κι άλλα: για σκηνοθέτες και παραγωγούς, για μέλη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών συνεργείων που άπλωναν τα βρωμόχερά τους σε κορίτσια και αγόρια, βίαζαν, απειλούσαν, εκβίαζαν και κακοποιούσαν ψυχολογικά και σωματικά με τον χειρότερο τρόπο ανθρώπους που είχαν όνειρο να κάνουν καριέρα στο «Μέκκα του Θεάματος» και τελικά έπεσαν μέσα στην πιο σιχαμένη «Μάκα του Θεάματος» - συμβάντα που οδήγησαν ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία.

Αγόρια και κορίτσια που δεν τόλμησαν να μιλήσουν, που ένιωσαν ότι δεν έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με τους ισχυρούς, ότι δεν θα κάνουν ποτέ καριέρα, ότι θα φάνε μπλοκ από κάθε στούντιο του κόσμου - σ' αυτή την ομερτά φόβου βασίζονται όλοι οι ισχυροί ανώμαλοι. Δεν είναι η πρώτη φορά όπου ο κόσμος σοκάρεται από τέτοιες ειδήσεις. Άλλοτε ήταν ο Πολάνσκι κι άλλοτε ο Μπιλ Κόσμπι. Μια περίοδο μπορεί να ασχοληθήκαμε με τα καμώματα του Γούντι Άλεν και πρόσφατα με τις αποκαλύψεις για τον Τζίμι Σάβιλ του BBC, πριν χρόνια με τα «κατορθώματα» του Μάικλ Τζάκσον.

qKI4nB0

 
Το τελευταίο χτύπημα, ήταν η καταγγελία κόρης πρώην Υπουργού της Γαλλίας, που αποκάλυψε ότι της έβαλε χέρι μέσα στην όπερα γηραλέος Υπουργός, με τη γυναίκα του στο διπλανό κάθισμα. Δεν ξέρω αν η αποκάλυψη του βίου και της πολιτείας του Βάινσταϊν ήταν το πρώτο κομμάτι χιόνι που ξεκόλλησε με θόρυβο από το βράχο και ξεκίνησε η χιονοστιβάδα, ξέρω όμως καλά πως όταν επιτέλους ανοίξουν τα στόματα, τότε τίποτα δεν μπορεί να τα κάνει να σωπάσουν ξανά.


Παρενόχληση στο repeat

 

Είναι πολλές οι θέσεις εξουσίας και πολλοί οι άντρες που τις χρησιμοποιούν (και οι γυναίκες, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό), για να καταλήξουν στο κρεβάτι με τη γυναίκα που τους αρέσει και υπό άλλες συνθήκες ούτε θα γύριζε να τους κοιτάξει: στην πολιτική, στη σόουμπιζ, στο μόντελινγκ, στη δημοσιογραφία, στη νύχτα. Πολλά και διάφορα έχουν ακούσει τα αυτιά μου - φαντάζομαι και τα δικά σας, πολλά και διάφορα έχουν δει τα μάτια μου - όπως πιστεύω και τα δικά σας. Ελάχιστες φορές το θύμα κατήγγειλε τον θύτη, ακόμα πιο ελάχιστες το πράγμα έφτασε μέχρι τέλους - συνήθως προτιμάται ένα κουκούλωμα για να αποφύγουμε το σκάνδαλο. Αρκετές επίσης (και αρκετοί) είναι πρόθυμοι να υποκύψουν στις ορέξεις του κάθε κοιλαρά, του κάθε φραγκάτου, ισχυρού και «παράγοντα», ώστε να βάλουν τις βάσεις μια καριέρας που «κάπως έπρεπε να ξεκινήσει». Και λίγοι αυτοί που αντιστάθηκαν, αηδίασαν και προτίμησαν να παρατήσουν τα όνειρά τους και να ασχοληθούν με κάτι άλλο, λιγότερο λαμπερό, λιγότερο επικερδές, αλλά πολύ πιο ασφαλές για την ψυχική τους υγεία.

Είπαμε όμως, φαίνεται πως τα στόματα άνοιξαν για τα καλά και όχι για τους λόγους που άνοιγαν παλιότερα σε δωμάτια ξενοδοχείων και μισοφωτισμένα γραφεία παραγωγών. Και φυσικά μέσα σε όλο το τσουνάμι, θα ακούσουμε και υπερβολές, ενδεχομένως και ψέμματα, κάποιοι θα κατασκευάσουν ιστορίες και άλλοι θα θεωρήσουν ότι μια fake ιστορία, είναι ο καλύτερος τρόπος για 15 λεπτά δημοσιότητας. Και φυσικά, ειδικά στην Αμερική, τη χώρα όπου το «sexual harassment» έχει γίνει καραμέλα ακόμα και σε περιπτώσεις που λέει κάποιος «καλημέρα. Στις ομορφιές σου είσαι σήμερα!», θα ακούσουμε πράγματα αστεία, γελοία ή ασήμαντα που καμία σχέση δεν έχουν με όσα πραγματικά τραγικά μαθαίνουμε τις τελευταίες μέρες.


Το κύμα σηκώθηκε ψηλά

Κι ετοιμάζεται να ξεπλύνει ή να πνίξει πολλούς και διάφορους. Και αυτό το τεράστιο κύμα, αυτή η χρονική στιγμή, είναι το κατάλληλο timing να αρχίσει να μιλάει ο κάθε ένας και η κάθε μια που κρατάει πράγματα μέσα του ή μέσα της τόσα χρόνια και να τα βγάλει στη φόρα. Όχι για 15 λεπτά δημοσιότητας, ούτε διότι «είναι της μοδός», αλλά πρώτα απ' όλα για να το βγάλει από μέσα του ή μέσα της και να φύγει επιτέλους ένα βάρος που τον/την πλακώνει. Και στη συνέχεια, για να σιγουρευτούμε όλοι πως αυτός ή αυτή που χρησιμοποίησε ή χρησιμοποιεί τη θέση και την εξουσία του για να εκμεταλλεύεται σωματικά και ψυχικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή έχουν όνειρα, δεν θα το ξανακάνει. Όποιος νιώθει έτοιμος να μιλήσει, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα: όλος ο κόσμος, επιτέλους, αυτή τη φορά θα τον ακούσει. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved