Intime Πίσω από κάθε γιατρό - ήρωα υπάρχει πλέον ένας νόμος που τον προστατεύει

Η σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου για ενδοοικογενειακή βία δε θα είχε προχωρήσει ποτέ αν ο γιατρός δεν είχε την στοιχειώδη ανθρωπιά αλλά και αν ο νόμος δεν είχε αλλάξει.

Η κοινή γνώμη διψάει για ίντριγκα. Θέλει αίμα, θέλει προδοσία, θέλει ξύλο και όλα αυτά θέλει να τα βλέπει με αρνητικούς πρωταγωνιστές όλους εκείνους που της παρουσιάζονται στις οθόνες της ως κάτι ξεχωριστό, ατσαλάκωτο, ανώτερο. Η μίζερη καθημερινότητα που βιώνει γίνεται κάπως πιο υποφερτή όταν παρακολουθεί τα “είδωλά” της να καταστρέφονται, να βλέπουν την άλλη όψη του νομίσματος και μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, εκείνη να “ψηλώνει” λίγα εκατοστά. 

Δεν εφηύραμε την πυρίτιδα με την παραπάνω εισαγωγή. Μία αναδρομή στο παρελθόν αναφορικά με τον τρόπο που έχουν προσεγγίσει τα media το κάθε έγκλημα είναι αρκετή ώστε να έχεις όλες τις απαντήσεις στο πιάτο. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου που συνελήφθη και κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία. Ο προβεβλημένος ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, που έχει απασχολήσει τα δελτία ειδήσεων και τα ενημερωτικά sites στις πιο γνωστές δίκες των τελευταίων ετών, διώκεται για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με θύμα τη σύζυγό του. Περίεργα παιχνίδια που παίζει η ζωή. 

 

 

Η είδηση παίζει ως πρώτο θέμα σε κάθε ενημερωτική ή και lifestyle τηλεοπτική εκπομπή, σε κάθε site αλλά και στα social media. Θα συνέβαινε το ίδιο αν ο θύτης και το θύμα δεν ήταν προβεβλημένα πρόσωπα; Σε καμία περίπτωση. Θα είχε περάσει ως ένα αδιάφορο θέμα στη ροή ειδήσεων, τα analytics δε θα χόρευαν σε διονυσιακούς ρυθμούς, οι χρήστες των social media θα συνέχιζαν τα posts από τις παραλίες και κυρίαρχο θέμα στα γραφεία μας δε θα ήταν ο γνωστός ποινικολόγος αλλά να τσακωθούμε για το πώς θα βγουν οι άδειες.

11.500 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία μόνο το 2023

Ωστόσο όλο αυτό το έργο δε θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν δεν είχε βρεθεί ένας γιατρός να δείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιά που λείπει από τις ημέρες μας. Δεν έστρεψε το βλέμμα αλλού. Όταν το ζευγάρι τον επισκέφτηκε και του δικαιολογήθηκε πως η γυναίκα έπεσε από τις σκάλες (χμ, βρείτε κι εσείς κάτι πιο ευρηματικό), ο γιατρός δεν επέμεινε ότι τα τραύματα έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και όχι από πτώση. Κάλεσε την αστυνομία και όλα πήραν τον δρόμο τους. Ποιον δρόμο; Εκείνον της Δικαιοσύνης, που δε θα είχε λειτουργήσει αν ο νόμος δεν είχε αλλάξει. 

 

 

Τι αναφέρει ο νόμος 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας;

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του νόμου 3500/2006 “περί ενδοοικογενειακής βίας”, υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ. παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πίσω από κάθε γιατρό - ήρωα υπάρχει ένας νόμος που τον προστατεύει. Νόμοι που δε θα καλύπτουν με τερτίπια τους θύτες αλλά θα δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να βάλουν το δικό τους λιθαράκι και να βελτιώσουν την κοινωνία μας. Όχι μόνο για τα προβεβλημένα θύματα αλλά και για όλες εκείνες τις ιστορίες που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά ο πόνος παραμένει ο ίδιος. Για να γίνουμε και λαϊκιστές, κάθε χέρι που σηκώνεται και προσγειώνεται με δύναμη στον αδύναμο, θα πρέπει να κόβεται. Χωρίς δεύτερη σκέψη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved