INTIME NEWS Τι είναι αυτό που κάνει μία επαγγελματική ομάδα επιτυχημένη;

Παίρνουμε ως παράδειγμα την επιτυχία του Παναθηναικού AKTOR στο μπάσκετ.

Μέσα από όλα τα παραδείγματα για το πώς τελικά φτάνει μία ομάδα στην επιτυχία είναι να δεις το παράδειγμα του Παναθηναϊκού στο Final 4 και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι την πορεία του για την κατάκτηση του κυπέλλου, καθώς είναι μοντέλο προς μίμηση. Σίγουρα οι δικές μου γνώσεις πάνω στα αθλητικά δεν επαρκούν για μια βαθιά ανάλυση, ωστόσο υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό είναι το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. 

 

 

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η καλή συνεργασία ανάμεσα στα μέλη μίας ομάδας είναι αυτή που την κάνει να προχωράει. Πιστεύω ότι η καλή συνεργασία, η χημεία και κυρίως η ευγενής άμιλλα είναι βασικά στοιχεία σε μία ομάδα. Όσες φορές και εγώ ακόμη μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο έχω βρεθεί σε επαγγελματικές ομάδες όπου υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της, έχω διαπιστώσει ότι δημιουργείται καλό αποτέλεσμα.

Ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ

Η αίσθηση του ανήκειν σε ομάδασε κάνει να εργάζεσαι για τη «φανέλα», είναι το προσωπικό κίνητρο για να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος τόσο σημαντικός για όλα τα μέλη που γίνεται αυτοσκοπός και βοηθάει στο να βγει ο καλύτερος εαυτός του καθενός και αυτό είναι μαθηματικό βέβαιο. Στον αντίποδα, μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου σε ομάδες που ήταν τοξικές, πόσο αποδοτικός μπορεί να ήσουν;

 

4287069 1

 

Για παράδειγμα -εν προκειμένω- το καλό κλίμα ήταν φανερό, καθώς μετά από κάθε αγώνα στο γήπεδο η ομάδα ήταν μαζί στα καλά και στα αρνητικά με φιλική διάθεση. Μάλιστα, το κίνητρο για διάκριση ήταν έκδηλο από όλους. Όλοι ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούν να φτάσουν στην κορυφή. Ναι μεν υπάρχει σωστή ηγεσία -προπονητής Εργκίν Αταμάν και ηγέτης Κώστας Σλούκας- ωστόσοι όλοι έχουν το ρόλο τους και δεν γκρινιάζουν. Από τον Καλαϊτζάκη που μπαίνει λίγο αλλά δίνει το 100% ή τον Χουάντσο που είναι σταρ αξίας αλλά στον Παναθηναϊκό κάνει δουλειές που μπορεί να μην φαίνονται στο γήπεδο.

Το δάκρυ του Λεσόρ μίλησε στην καρδιά μας

Όλοι έχουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας χαρακτηριστικά, το ζήτημα είναι κάποιος να τα δει να τα αξιοποιήσει και να προβάλλει τα πιο δυνατά του σημεία. Από εκεί και πέρα όταν γίνει και αυτό και η συνεργασία είναι καλή τότε καλά πράγματα έρχονται. Και αυτό γιατί δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, αρκεί να σκεφτείς πως ακόμη και στα πολύ επιτυχημένα σήριαλ οι πρωταγωνιστές μιλάνε για το φιλικό κλίμα στη διάρκεια των γυρισμάτων. Επίσης, όλα αυτά τα παρτι που διοργανώνουν οι εταιρείες κυρίως του εξωτερικού είναι για να έρθουν κοντά οι υπάλληλοι.

Μήπως το μοντέλο του άγριου ανταγωνισμού και της τοξικότητας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί; Θα γίνει κατανοητό, ότι ένα από τα βασικά γνωρίσματα για επιτυχία είναι η συλλογική συνείδηση και μια υγιής εργασιακής κουλτούρας;

Κανείς δεν έγινε καλύτερος μειώνοντας τον «αντίπαλο», μόνο επενδύοντας στον εαυτό του.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved