Πράγα: Γιατί έχει γίνει τόσο εύκολο να γίνεις πιστολέρο

Η νόμιμη οπλοκατοχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσεις την σκανδάλη. Ούτε καν να έχεις όπλο.

Ήταν Ιούνιος του 2022 όταν ο Μάθιου Μακόναχι βγήκε δημόσια να μιλήσει κατά της οπλοκατοχής, ύστερα από το μακελειό στο Ουβάλντε του Τέξας που είχε ως αποτέλεσμα 19 νεκρά παιδιά. Αρκετοί  στις ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για φθηνό λαϊκισμό και επίκληση στη συναίσθημα, στην Ευρώπη ωστόσο όλοι νιώσαμε ότι η φωνή του ηθοποιού έχει βαθύτατη σύνδεση με την λογική. Σαν να ήταν η φωνή που (θα) έχουμε ανάγκη να ακούσουμε σε ανάλογα, αιματηρά περιστατικά.

Θυμηθείτε εδώ τι είχε γίνει στο Ουβάλντε των ΗΠΑ.

Ίσως αυτά τα λόγια να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ μετά το νέο μακελειό στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας. Εκεί που ένας ένοπλος φοιτητής, ονόματι Ντέιβιντ Κόζακ, σκότωσε 14 ανθρώπους, τραυμάτισε επιπλέον 25 και στο τέλος έπεσε και ο ίδιος νεκρός.

 

 

Οι εικόνες φρίκης από την τσέχικη πρωτεύουσα είναι πραγματικά η αποτύπωση της παράνοιας και της φρίκης, με κόσμο να πηδάει από τα παράθυρα για να σωθεί από τους πυροβολισμούς ενός ακόμα παρανοϊκού πιστολέρο, ο οποίος όπως λέγεται μάλλον συνδέεται με δύο ακόμα φόνους που έγιναν στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα πριν λίγες μέρες.

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους, ωστόσο αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα της οπλοκατοχής στην χώρα του αιματηρού συμβάντος. Το θέμα, έθιξε πρώτα ο Guardian, καθώς όπως αποδεικνύεται η Τσέχικη Δημοκρατία έχει μερικούς από τους πιο ανεκτικούς νόμους στην Ευρώπη περί οπλοκατοχής, με την αστυνομία της χώρας να επιβεβαιώνει ότι ο 24χρονος μακελάρης κατείχε νόμιμα πολλά πυροβόλα όπλα.

 

 

Στο δημοσίευμα του μέσου αναφέρεται ότι το 2020 υπήρχαν πάνω από 307.000 νόμιμοι κάτοχοι όπλων στην Τσεχία των 10,6 εκατ. κατοίκων, με την συντριπτική πλειοψηφία τους μάλιστα να δηλώνει ανησυχία για την ασφάλεια και την προστασία λόγω της κατοχής όπλων.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι θηριωδίες στην Λωρίδα της Γάζας.

Η νόμιμη οπλοκατοχή δεν τοποθετεί το δάχτυλο στην σκανδάλη

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι εκείνοι που υπερψηφίζουν τους νόμους για οπλοκατοχή, δεν σκέφτονται τις συνέπειες. Σαφώς και σε χώρες με υψηλή εγκληματικότητα δίνει μια έξτρα ασφάλεια σε κόσμο, το θέμα είναι ότι με την ίδια ευκολία εξοπλίζει και εκείνον που δεν έχει κανένα σκοπό για αυτοάμυνα, αλλά που είναι σαν την νάρκη και ετοιμάζεται να εκραγεί.

Όπως στο δίπλωμα οδήγησης εκτός από την άδεια να κυκλοφορείς, έχεις επίσης και την ευθύνη απέναντι σε όσους βρίσκονται μαζί σου στο δρόμο. Έτσι είναι και η άδεια οπλοκατοχής. Όσο όμως ο κόσμος δεν θα καταλαβαίνει ότι η οπλοκατοχή είναι μια ασφάλεια στην σκανδάλη και όχι το πάτημά της, δυστυχώς θα έχουμε μακελειά όπως αυτό της Πράγας.

 

 

Για την ώρα, ας σκύψουμε το κεφάλι, και να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους εκείνους που τόσο άδικα γνώρισαν τον θάνατο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved