associated press Ο θρίαμβος του Twitter απέναντι στο Instagram

Το Twitter είναι καλύτερο από ποτέ. Είναι η νίκη της φαντασίας απέναντι στην εικόνα. Το Instagram πεθαίνει, το Twitter αναστήθηκε.

Όταν το 2011 εμφανίστηκε το Twitter στις ζωές των Ελλήνων ήταν κάτι πρωτοποριακό. Ένα μέρος όπου μ’ ένα ψευδώνυμο και ένα άβαταρ μπορούσες να γράψεις οτιδήποτε επιθυμούσες να κρύψεις από γνωστούς και φίλους. Ένα διαδικτυακό μέρος όπου άνοιγες την ψυχούλα σου σαν να φορούσες μία μάσκα και κανείς δεν σε ήξερε. Μέσα από το Twitter δημιουργήθηκαν φιλίες, κουμπαριές, έρωτες. Ωστόσο όπως συμβαίνει με όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εκάστοτε τάσεις άρχισε να φθείνει. Οι «τουιτεράδες» μετανάστευσαν στο Facebook και έπειτα ήρθε το Instagram. Η εικόνα κυριάρχησε αλλά το Instagram φαίνεται να έκανε τον κύκλο του και κούρασε. Σταδιακά γίνεται το Facebook της Gen Z και το μέλλον του φαντάζει αβέβαιο.

Και το Twitter εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο. Ο Elon Musk, μετά από σειρά νομικών ζητημάτων και μήνες πολυδιαφημισμένου δράματος, αγόρασε την πλατφόρμα για 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος Tesla που προσπαθεί να φτάσει στο διάστημα, που έχει ένα παιδί με το όνομα X Æ A-12 (τουλάχιστον δε θα τσακωθούν τα πεθερικά), που ίδρυσε το PayPal και έχει ένα τεράστιο portfolio με επιχειρήσεις, είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ωστόσο θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως του αρέσει να ρισκάρει, να προκαλεί και να σπάει τα στερεότυπα. Στην εποχή του, το Twitter αποκτά ξανά τη χαμένη του αίγλη.

 

 

 

Ο θρίαμβος της φαντασίας απέναντι στην εικόνα

Το Twitter δεν επενδύει στην εικόνα. Δίνει την επιλογή στον χρήστη να ποστάρει φωτογραφίες αλλά αν επιλέξεις να ανεβάσεις μία selfie δε θα έχει την ίδια επιτυχία μ’ ένα meme. Εξάλλου υπάρχουν το Facebook, το Instagram και πλέον το TikTok για αυτή τη δουλειά. Η εισαγωγή της ροής «For You» στην εποχή του Elon Musk παρότι ξένισε στην αρχή, πλέον θεωρείται ευλογία. Πρόκειται για μία μια αλγοριθμικά τροφοδοτούμενη ροή δημοφιλών tweet, προσαρμοσμένων στο διαδικτυακό συννεφάκι κάθε χρήστη. Ο αλγόριθμος δουλεύει για σένα και κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Θέλεις να διαβάζεις μόνο αστεία tweets για την επικαιρότητα ή να ασχολείσαι με τις μεταγραφές και τις εξελίξεις στην ομάδα σου; Η επιλογή «For You» φτιάχτηκε πραγματικά για σένα. Προφανώς και θα βρεις σκουπιδολόι σε όλη αυτή τη συνεχόμενη ροή από tweets αλλά τίποτα δεν αγγίζει την τελειότητα σε αυτόν τον κόσμο. Εκτός από τη Margot Robbie.

Ποιος θέλει να δολοφονήσει τον Elon Musk;

Και από την εισαγωγή της ροής «For You» σε εκείνη των spaces. Χώροι που δημιουργούνται για συζήτηση. Ένα διαδικτυακό καφενείο, σε στιλ ραδιοφωνικής εκπομπής, που μπορούν να ακούσεις τους χρήστες να συζητούν μεταξύ τους για τα θέματα που τους απασχολούν. Από το Survivor στην πολιτική και από εκεί στα αθλητικά. Κάθε space που δημιουργείται έχει τη δική του θεματολογία και οι χρήστες συζητάνε μεταξύ τους αυτά που τους απασχολούν. Φυσικά και μπορείς να πάρεις μέρος κι εσύ. Μία ψυχοθεραπεία με ανθρώπους που δεν χρειάζεται να γνωρίζεις την ταυτότητά τους. Μία νίκη της φαντασίας και του «ρομαντισμού» του ραδιοφώνου απέναντι στην ναρκισσιστική εικόνα του Instagram και του TikTok.

 

 

Μπορεί το Instagram να χτυπήσει το Twitter;

Ο νεογέννητος ανταγωνιστής του Twitter που ξεκίνησε η Meta και προωθείται με χαρά από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Mark Zuckerberg, είναι το Threads. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία κακή αντιγραφή. Κάτι άψυχο, ένα Twitter για τους influencers που θέλουν κάτι να πουν αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν. Ο Adam Mosseri του Instagram κατέστησε πολύ σαφές ότι τα Threads δε θα είναι μέρος για πολιτική ή σκληρές ειδήσεις. Το χρειαζόμαστε; Όχι.

Το Instagram και το Twitter εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και παρουσιάζουν διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας των χρηστών. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να διαβάσω είναι οι σκέψεις ορισμένων καμμένων influencer για το οτιδήποτε. Δεν έχω θέμα να δω τις φωτογραφίες από τις διακοπές τους, γι’ αυτό θα τους ακολουθήσω στο Instagram. Αν χρειάζομαι μία εφαρμογή ώστε να γελάσω ή να προβληματιστώ, θα τη βρω στο Twitter. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε και τις δύο εφαρμογές και μπαινοβγαίνουμε εντός της ημέρας. Θέλω να βλέπω όμορφους ανθρώπους στο Instagram και έξυπνους στο Twitter. Το Threads είναι μια δειλή, κουραστική και πιο ασφαλή εκδοχή του Twitter. Ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved