Assosiated Press Η Κατάρ(α) της προπαγάνδας

«Νομίζαμε ότι θα παίρναμε το Μουντιάλ» λένε Καταριανοί φίλαθλοι και αναρωτιόμαστε τι τους σερβίρουν.

Αν έβγαινε η ΕΠΟ ή η κυβέρνηση μια μέρα με ανακοίνωση ότι η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το Παγκόσμιο Κύπελλο (σε περίπτωση που συμμετείχε στην τελική φάση) πραγματικά θα ήταν το ανέκδοτο του αιώνα. Δεν είναι ότι δεν έχουμε πίστη στο νέο εγχείρημα της Εθνικής Ελλάδος αλλά ας είμαστε αντικειμενικοί, όταν υπάρχουν τόσα μεγαθήρια εκεί έξω και η συμμετοχή καλή είναι.

Κάπως έτσι πήγαμε στο τελευταίο μας Μουντιάλ και πραγματικά λίγο έλειψε να βρεθούμε στους «8». Δίχως οφθαλμαπάτες για το καλύτερο δυνατό.

 

 

Στο Μουντιάλ του Κατάρ δεν πήγαμε, οπότε παρακολουθούμε τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες που συμμετέχουν. Δεν ξέρουμε ποια θα το κατακτήσει αλλά σίγουρα ξέρουμε ποια άξιζε να αποκλειστεί πρώτη, για να σταματήσουμε να τη βλέπουμε κιόλας. Δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, ήταν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απλά δεν ήταν ο Ισημερινός.

 

Κατάρ: Simply the worst

Το Κατάρ πραγματικά μας έβγαλε τα μάτια με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, λες και ήταν ένα, δύο και τρία επίπεδα πιο κάτω από όλους και όπως ήταν λογικό αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που θα πάει στον τρίτο αγώνα του ομίλου (με Ολλανδία μάλιστα) δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον έχοντας εισπράξει 2/2 καρπαζιές από Εκουαδόρ και Σενεγάλη.

 

 

Σε έναν όμιλο με ξεκάθαρο φαβορί (Ολλανδία), μια Σενεγάλη που φέτος δείχνει καλύτερη και από τα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας το 2002 αλλά και το Εκουαδόρ που πάντα βρίσκεται σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου και πάντα κυνηγάει την πρόκριση, θα λέγαμε ότι η πρωτάρα ομάδα του Κατάρ θα ήταν πραγματική έκπληξη να διακριθεί.

Οι Καταριανοί φίλαθλοι ωστόσο μάλλον κάτι άλλο είχαν καταλάβει. Δεν ξέρουμε αν είχαν δει ποτέ ποδόσφαιρο, ή γενικότερα σε τι επίπεδο ήταν οι υπόλοιπες ομάδες αλλά με τις δηλώσεις τους σε την γαλλική Parisien μάλλον κάποιο βραχυκύκλωμα παίζει στην πλευρά των διοργανωτών ή κάποια άστοχη προπαγάνδα από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να φέρουν κόσμο στο γήπεδο.

«Nόμιζα πως θα γινόμασταν πρωταθλητές κόσμου! Δεν καταλαβαίνω, νόμιζα πως η ομάδα μας ήταν καλή» είπε ένας, ενώ ένας άλλος ότι «οι παίκτες μας τελικά είναι πολύ κακοί. Μας έλεγαν πως είμαστε πολύ καλοί».

Η πρώτη αντίδραση στις παραπάνω δηλώσεις είναι βέβαιο ότι δεν διαφέρουν πολύ από Έλληνα σε Έλληνα και είναι βέβαιο ότι αν τις άκουγε κανείς θα απαντούσε «τι καπνό φουμάρετε;» ή «έχετε δει ποτέ μπάλα;» αλλά θα ήταν πραγματικά λάθος τρόπος σκέψης. Χωρίς περαιτέρω σχολιασμούς η άποψη που επικράτησε στο μυαλό των Καταριανών φιλάθλων έρχεται ως λογική συνέπεια πολλών ακόμα λαθών που έχουν συμβεί με αφορμή αυτή τη διοργάνωση.

 

 

Αυτό όμως που τρομάζει είναι ότι παρακολουθώντας μια διοργάνωση-θεσμός (Μουντιάλ) να γίνεται έρμαιο του χρήματος (όχι ότι δεν ήταν αλλά τώρα έγινε περισσότερο από ποτέ) ότι αρκετοί από αυτούς που έχουν τα πετροδόλαρα έχουν τόσο κατευθυνόμενη αντίληψη και λογική όπως οι παραπάνω Καταριανοί που νόμιζαν ότι η ομάδα τους θα κατακτούσε το Μουντιάλ.

Η κατευθυνόμενη προπαγάνδα συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της και το χρήμα όσο κρατάει ευτυχισμένο τον κόσμο θα συνεχίζει να είναι ο σύγχρονος Θεός. Αυτός που κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα και τον λαϊκισμό, καταπατώντας όσο περισσότερο μπορεί τον ανθρωπισμό.

Όταν ρώτησαν τον ιδρυτή του Ντουμπάι, Σεΐχη Ρασίντ, για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας του και εκείνος απάντησε:

«Ο παππούς μου καβαλούσε καμήλα, ο πατέρας μου το ίδιο, εγώ οδηγώ Μερσεντές, ο γιος μου Land Rover, ο εγγονός μου πάλι Land Rover θα οδηγεί, αλλά ο δισέγγονος μου μάλλον πάλι καμήλα θα καβαλικεύει...»

Και όταν το ρώτησαν γιατί το λέει αυτό:

«Υπάρχουν κάποιες αέναες αρχές που διέπουν τα πάντα στη ζωή. Και για να γίνω συγκεκριμένος, οι δύσκολες εποχές πλάθουν δυνατούς άνδρες, οι δυνατοί άνδρες δημιουργούν καλές εποχές, οι καλές εποχές παράγουν ανίσχυρους άνδρες και οι ανίσχυροι άνδρες δημιουργούν σκληρές εποχές. Πολλοί δεν θα καταλάβουν, αλλά η ευημερία και η ευμάρεια στη χώρα μας παράγει παράσιτα και όχι μαχητές της ζωής …».

 

AP22329442323703

 

Απλά και λιτά. Τι Κατάρ, τι Ντουμπάι. Δεν πειράζει όμως, στις 29/11 μπορούμε να δούμε το ντέρμπι Κατάρ-Ολλανδία. Όπως είπε και κάποιος Καταριανός από το ρεπορτάζ της Parisien «πρέπει να νικήσουμε τους Ολλανδούς, δεν είναι τόσο δυνατοί, έτσι»;

Μάλλον δεν του είπε κανείς ότι το ματς θα πάει πολλά με λίγα και όχι υπέρ της ομάδας του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved