pexels Γιατί η τηλεργασία είναι πλέον μονόδρομος;

Πρώτα η πανδημία, τώρα η ακρίβεια. Η δουλειά από το σπίτι δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Ο όρος της τηλεργασίας μπήκε δυναμικά στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εκείνη την εποχή, που αυτός ο αλήτης ο Covid-19, άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας, μας ανάγκασε να κυκλοφορούμε με μάσκες, να φοβόμαστε να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας και «μαύρισε» την ψυχούλα μας. Παρότι κάποιοι πίστεψαν ότι ο περιορισμός του ιού και η χαλάρωση των μέτρων, θα μας επιστρέψει στην καθημερινότητα του γραφείου, υπολόγισαν λάθος.

Γιατί όταν κάποιος κάνει σχέδια, Εκείνος που είναι εκεί ψηλά γελάει.

Η πανδημία μπορεί να μην βρίσκεται σε πρώτο πλάνο (ξαφνικά κάνουμε σαν να μην υπάρχει μέχρι να έρθει ξανά Σεπτέμβριος), αλλά η τηλεργασία παραμένει αναγκαία. Η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά δεν αφήνει περιθώρια. Με το λίτρο της βενζίνης να αγγίζει τα 2.5 ευρώ, τα πράγματα είναι ζόρικα. Αν προσθέσεις τον χρόνο που χάνεις για να ετοιμαστείς, να μπεις στο αυτοκίνητο και να κολλήσεις κάπου στην Κηφισίας, κάτι που διαλύει το μυαλό σου και την ψυχική σου υγεία, κατανοείς ότι η τηλεργασία δεν είναι πολυτέλεια. Αλλά δικαίωμα.

 

 

Η πλειοψηφία των εργοδοτών βγάζουν «σπυριά» και μόνο στην ιδέα της τηλεργασίας. Είναι αλλεργικοί προς αυτήν. Κολλημένοι σε μία απαρχαιωμένη λογική που θέλει τον εργαζόμενο να «τεμπελιάζει» όταν δουλεύει από απόσταση. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Η απόδοση ενός εργαζομένου στην εταιρεία δεν επηρεάζεται από το σπίτι ή το γραφείο. Αλλά φαίνεται στο τέλος του μήνα. Στα έσοδα που θα φέρει στην εταιρεία. Και τις περισσότερες φορές η τηλεργασία δικαιώνεται.

Μήπως η τηλεργασία σκοτώνει το σεξ;

Είναι και οι δύο ικανοποιημένοι

Ο εργαζόμενος για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του πρέπει να αισθάνεται καλά. Πως εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον που το σέβεται. Έχει αποδειχθεί πως η τηλεργασία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν περισσότερο από τη στιγμή που δεν χάνουν χρόνο στη διαδρομή για το γραφείο και την επιστροφή από αυτό. Συν τοις άλλοις, οι εργοδότες μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη σε περίπτωση που δεν πληρώνουν νοίκι για χώρο και για ρεύμα. Ο εργοδότης έχει ανάγκη την εργασία για μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σύμφωνα με μελέτες, η τηλεργασία βοηθάει στην βελτίωση της συγκέντρωσης. 

 

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα; Φυσικά. Η κοινωνική απομόνωση από τους συναδέλφους μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Η επικοινωνία είναι σημαντική για όλους, όπως ακριβώς και η τηλεργασία. Το να παραμένουν κάποιοι κολλημένοι στις παθογένειες του παρελθόντος διότι «έτσι έμαθαν» μόνο κακό κάνουν στην επιχείρησή τους. Διότι ο κόσμος εξελίσσεται και πάντα εκεί έξω θα υπάρχει ένας άλλος εργοδότης που θα εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των δικών του εργαζομένων και θα τους προσφέρει απλόχερα αυτό που πραγματικά επιθυμούν: Το δικαίωμα στην τηλεργασία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved