Οι συλλήψεις στον Βόλο για ένα TikTok challenge είναι το δέντρο και όχι το δάσος

Έφηβοι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων οδηγών και βρήκαμε ακόμα μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα στην άβυσσο του χάσματος των γενεών.

Τρεις έφηβοι στον Βόλο συνελήφθησαν γιατί ξάπλωναν στον δρόμο με τα διερχόμενα αυτοκίνητα να περνούν ξυστά από δίπλα τους. Η κατηγορία ήταν επικίνδυνη παρέμβαση στην οδική συγκοινωνία, στην άσκηση ποινικής δίωξης τους ακολούθησαν και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκων. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για την παρέμβαση της δικαιοσύνης που δείχνει το ίδιο ευαίσθητη τόσο απέναντι σε όσους κατηγορούν τους ανεύθυνους νέους, όσο και τους ανεύθυνους γονείς τους.

Πριν φτάσουμε στις συλλήψεις οι έφηβοι το μόνο που έκαναν ήταν να ανταποκριθούν σε ένα ακόμα TikTok challenge, από αυτά που ακολουθούν μιμητικά χιλιάδες έφηβοι. Δεν είναι όλα τα challenge επικίνδυνα, αλλά αυτό μαζί με διάφορα άλλα είναι, και όσο πιο viral γίνονται, τόσο μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει. Η μεγαλύτερη διαφορά που έχει αυτό το challenge σε σχέση με άλλα επικίνδυνα, είναι ότι δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τον συμμετέχοντα στο challenge, αλλά και στους γύρω του που δεν του φταίνε σε τίποτα, ή μήπως φταίνε κι αυτοί λίγο;

 

 

Η είδηση ήταν μια καλή αφορμή για να εκτοξευθεί χολή τόσο στους εφήβους που δεν έχει πήξει ακόμα το μυαλό τους και σε δεύτερο βαθμό στους γονείς τους που δεν τα μαζεύουν τα κωλόπαιδα (μήπως να τους έριχναν κι ένα χέρι «παιδαγωγικό» ξύλο;). Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλοι περάσαμε από αυτό το σχετικά προβληματικό χρονικό διάστημα της ζωής μας μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης. Οι ορμόνες δεν είναι και στα καλύτερά τους, η κρίση δεν είναι και πολύ καθαρή και αυτό που χρειάζονται οι έφηβοι είναι εκπαίδευση και παιδεία γιατί η πρώτη και κύρια ιδιότητά τους είναι αυτή του μαθητή.

Πριν μπούμε στην εύκολη απόδοση ευθυνών στους εφήβους και στους γονείς τους, ας σκεφτούμε για μία στιγμή πώς οδηγεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων με πηγμένο μυαλό. Γιατί τελικά η πραγματική είδηση είναι η κυκλοφοριακή αγωγή την οποία βολικά κρύβουμε για ακόμα μια φορά κάτω από το χαλί ενός αόριστα ορισμένου «κωλοπαιδισμού». Οι έφηβοι θα συνεχίσουν να κάνουν ανόητα πράγματα επιβεβαίωσης του ανδρισμού τους και αν υπήρχε εύκολος τρόπος να κοπεί μαχαίρι αυτού τους είδους η δύστροπη συμπεριφορά, ο νόμος 4000 θα είχε πετύχει τον σκοπό του. 

Το θέμα είναι το πώς η όλη εφηβική παραξενιά θα διοχετεύσει την ενέργειά της και τις ορμόνες της σε λίγοτερο επικίνδυνα πράγματα, και στην περίπτωση του συγκεκριμένου TikTok challenge, η λύση είναι κάτι περισσότερο από προφανής. 

 

 

Ένα σοβαρό μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, όχι στα γυμνάσια και στα λύκεια, αλλά από το δημοτικό. Για να γνωρίζει ένας έφηβος ότι το να ξαπλώνει στον δρόμο είναι επικίνδυνο για τον ίδιο, τους άλλους και τελικά είναι μια βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά, πρέπει να το έχει μάθει στο σχολείο από πολύ μικρότερος, μαζί με την προπαίδεια, την ορθογραφία και το πλύσιμο των χεριών. 

Ο έφηβος του σήμερα που ξαπλώνει στον δρόμο, είναι ο ενήλικος οδηγός του αύριο που δεν σταματάει στις διαβάσεις των πεζών, οδηγεί στη ΛΕΑ, «καίει» κόκκινα και γενικά παίρνει πολύ περισσότερο κόσμο στον λαιμό του από τον ανεύθυνο νεαρό εαυτό του. 

Σίγουρα το να κάτσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο σύστημα Α'βάθμιας εκπαίδευσης με χρήσιμα μαθήματα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μοιράζουμε κατάρες καφενειακού επιπέδου, αλλά είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον για τις γενιές που έρχονται.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved