Νέα Φιλαδέλφεια: Πόσους θρασύδειλους χωράει ακόμα ο δρόμος;

Ο καυγάς που εξελίχθηκε σε τραγωδία στον παράδρομο της Εθνικής Οδού είναι άλλο ένα λιθαράκι στην κατάντια της καθημερινότητά μας.

Ίσως η έκφραση «έχει σαλτάρει ο κόσμος» να περιγράφει απόλυτα το κάθε έγκλημα που συμβαίνει στην καθημερινότητά μας στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η συχνότητα των όσων άσχημων συμβαίνουν (βλ. Γλυκά Νερά, Πισπιρίγκου κλπ), είναι και το μέγεθος των εγκλημάτων αυτών. Χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευρώπης είδαμε και πάλι πόσο μη Ευρωπαίοι είμαστε μετά τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον αιματηρό καυγά μεταξύ των δύο οδηγών στην Νέα Φιλαδέλφια κυριολεκτικά για το τίποτα. Όχι ότι χρειαζόταν βέβαια αυτό για να το αποδείξουμε αλλά η βαναυσότητα της κατάστασης ήταν αρκετή για να μας ταρακουνήσει (και πάλι).

Το θύμα αυτή τη φορά ήταν ένας 20χρονος που απλώς έτυχε να είναι στο λάθος σημείο την εντελώς λάθος στιγμή όπως παρουσίασε το ρεπορτάζ του Alpha. Για όσους δεν γνωρίζουν ο νεαρός βρισκόταν σε παράδρομο της Εθνικής Οδού στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν είδε το μπροστινό αυτοκίνητο να κάνει όπισθεν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας λεκτικός καβγάς με τον άλλο οδηγό. Το ένα έφερε το άλλο και το παράλογο «τι θες ρε;» του 55χρονου που παρανομούσε μετατράπηκε σε τσαμπουκά και η κατάσταση ξέφυγε. Και κάπως έτσι μια απλή διαδρομή εξελίχθηκε σε δράμα και η κοπέλα του 20χρονου είδε το αγόρι της να πέφτει αιμόφυρτο στο έδαφος έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι με μπαστούνι που κλειδώνει το τιμόνι από τον 55χρονο.

 

 

Ακούγεται «Κολομβία» η φάση όμως δεν είναι Κολομβία. Είναι Ελλάδα. Μας προκαλεί όμως εντύπωση; Δυστυχώς όχι πια και αυτό είναι το ανήσυχο του θέματος.

 

Θρασύδειλοι: Αυτή μάστιγα

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε το συγκεκριμένο σκηνικό ως προς τη βαναυσότητα και έκταση του, ιδιαίτερα από τη στιγμή ο νεαρός βρίσκεται στην εντατική και παλεύει για τη ζωή του. Δυστυχώς το αυτό που έγινε στην Νέα Φιλαδέλφεια πέρα από το «ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μπλέκεις στο δρόμο» είναι και η απόδειξη ότι όσο περνάει ο καιρός τα κατάλοιπα της καραντίνας και του εγκλεισμού, της ποιότητας ζωής και η κρίση της ακρίβειας (και πολλών άλλων) είναι εδώ και μας διαφευντεύουν. Το να βγαίνεις με το μπαστούνι έξω και να κοπανάς τον άλλον στο κεφάλι ιδιαίτερα κιόλας από τη στιγμή που έχεις κάνει και λάθος στο δρόμο δεν είναι μια κίνηση άμυνας, αλλά ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας. Ο λόγος; Κανένας απολύτως. Η ένταση της στιγμής. Σπουδαία δικαιολογία.

Τι μας είπε ένας ειδικός για την περίπτωση της Πισπιρίγκου.

Δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος του σήμερα και η κατάντια του ανθρώπου. Αυτή που δολοφονεί κάποιον νέο επειδή του φώναξε (ασχέτως του τρόπου) και ύστερα τον παρατάει και φεύγει. Διότι μέσα σε όλα ο 55χρονος δεν έμεινε εκεί να τον αντιμετωπίσει η δικαιοσύνη όπως πρέπει, αλλά το έβαλε στα πόδια (τον εντόπισαν σήμερα και τον συνέλαβαν). Τέτοιες συμπεριφορές θρασύδειλες είναι και ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Αυτό που κάποτε φοβόμασταν και δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα γίνει στην «ευρωπαϊκή» Ελλάδα συνεχίζουμε να το βιώνουμε σε κάθε μέρος της καθημερινότητας στη χώρα μας.

 

 

Σε λίγο θα μας φαίνονται νορμάλ τερατουργήματα τύπου Πισπιρίγκου, ύστερα της 36χρονης που έδειρε τον εν διαστάση σύζυγό της σήμερα στον Πειραιά. Συνηθισμένα πράγματα για την «σαλταρισμένη» Ελλάδα. Μάλλον για αυτό επευφημούσαμε τις δύο ανήλικες που έπαιζαν ξύλο στην Κηφισιά αντί να τις χωρίσουμε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved