Intime Αλήθεια, ανήκεις στη μεσαία τάξη αν πληρώνεις το ρεύμα στην ώρα του;

Έφτασε η στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα.

Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων, στη μεσαία τάξη ανήκουν όλοι εκείνοι που έχουν σχετικά σταθερή απασχόληση, αξιοπρεπή μισθό και τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτοκίνητο, σπίτι ή ένα εξοχικό. Με λίγα λόγια να απολαύσουν μία σχετικά καλή ζωή, αλλά το σημαντικότερο να έχουν το δικαίωμα στο όνειρο. Όλα αυτά συμβαίνουν στη συλλογική συνείδηση. Σ’ εκείνα που μας έμαθαν τι να ορίζουμε ως μεσαία τάξη.

 

 

Μετά την επέλαση του ΔΝΤ και των μνημονίων που διάλυσαν οικονομικά και ψυχολογικά την πλειοψηφία των Ελλήνων (μα αλήθεια πώς έγινε αυτό; Αφού θέλανε το καλό μας), η μεσαία τάξη... αγνοείται. Στο 2022, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε πως το να καταφέρνεις να ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου στην ώρα σου, ανήκεις αυτομάτως στη μεσαία τάξη. Είναι τουλάχιστον απελπιστικό να θεωρούμε πως ένας άνθρωπος που πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην ώρα του ανήκει στους προνομιούχους.

 

 

Είναι απογοητευτικό και εξοργιστικό το να έχουμε αναγάγει τα βασικά αγαθά σε πολύτιμα προϊόντα. Σε μία χώρα που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ευρωπαϊκή και επιθυμεί να προοδεύει, το να θεωρείς ως πολυτέλεια το να έχεις λεφτά για βενζίνη είναι εξευτελιστικό. Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων κατεβαίνει σταδιακά. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά μία αυτοκριτική για το πού ήμασταν πριν 20 χρόνια και πού βρισκόμαστε σήμερα, μιλάει από μόνη της.

To Google Maps θα σου κάνει και οικονομία στη βενζίνη

Αλήθεια υπάρχει μεσαία τάξη;

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, με το ποσοστό της ανεργίας να είναι ψηλότερο και από εκείνο που πιάνει η ΕΡΤ σε τελικό Μουντιάλ, με τους συνταξιούχους να μετράνε μέχρι και τα δεκάλεπτα, με το επίδομα ανεργίας να είναι κοντά στον βασικό μισθό, με τους νέους να γνωρίζουν πως δεν θα βγουν ποτέ στη σύνταξη, και το μέσο όρο των εργαζομένων να ξεμένουν από τις 19 του μήνα, ποια είναι στα αλήθεια η μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Από ποιους αποτελείται; Υπάρχει ή μήπως πλέον αποτελεί έναν μύθο; Όπως αναφέραμε παραπάνω, στη συλλογική συνείδηση, στη μεσαία τάξη ανήκουν όλοι εκείνοι που έχουν αξιοπρεπή μισθό και τη δυνατότητα να αποκτήσουν σπίτι και αυτοκίνητο. Υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή που δε θεωρείται πραγματικά προνομοιούχος όταν τα απολαμβάνει όλα αυτά; Όταν έχει δικαίωμα στο όνειρο, ανεξαρτήτως αν θα γίνει πραγματικότητα; Η νέα μεσαία τάξη αποτελείται από λίγους, τυχερούς, ικανούς, προνομιούχους.

 

 

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι τσακισμένη. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικροεπιχειρήσεις, έσπασε στη μέση από το βάρος των μνημονίων. Η ευθύνη, κατά κύριο λόγο, βαραίνει εκείνους που έβαλαν την υπογραφή τους στη δυστυχία μας. Το υπόλοιπο μικρό μερίδιο της ευθύνης ανήκει σε όλους εμάς που αποτελούμε τη μεσαία τάξη. Τους πολλούς με τα μεγάλα όνειρα και τα μικρά πορτοφόλια που συνεχίζουμε να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση. Ενδεχομένως γιατί εθελοτυφλούμε. Ίσως γιατί δε θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Η αλήθεια ποτέ δεν είναι ευχάριστη. Αλλά είναι ο μοναδικός δύσβατος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις για την ελευθερία και την ευτυχία.

Ας μην το ξεχάσουμε αυτό. Πριν να είναι αργά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved