Θα ήθελες τέσσερις μέρες εργασία και χωρίς να σε ενοχλούν τα αφεντικά σου;

Το Βέλγιο τα κατάφερε, μήπως να έρχεται η σειρά μας σιγά, σιγά;

Όλοι ξέρουμε τι ακριβώς έγινε με τα εργασιακά στο Βέλγιο έτσι δεν είναι; Τα νέα είναι φρέσκα και μας έκαναν να χαμογελάσουμε λίγο για τη μοίρα των Βέλγων. Ναι, το Βέλγιο επισήμως μπήκε στις χώρες όπου η φουλ εργασία έγινε τετραήμερη. Πλέον όλοι στο Βέλγιο θα δουλεύουν νόμιμα τέσσερις μέρες.

Ας δούμε τώρα ένα φανταστικό σενάριο, ένα σενάριο που βγάζουμε εμείς από το δικό μας μυαλό, για τα δικά μας πονεμένα εργασιακά στην Ελλάδα.

Πως θα σου φαινόταν να γινόταν στην Ελλάδα νόμιμο το τετραήμερο για την φουλ εργασία; Σίγουρα θα μας έφευγε ένα βάρος από τις πλάτες μας. Άλλη μία μέρα ξεκούρασης, κάτι που μας λείπει πολύ από τις ταλαιπωρημένες μας ζωές.

 

 
 

Σκέψου μόνο αυτό: Να ξημερώνει Δευτέρα και να ξέρεις πως δεν πρόκειται να πας στη δουλειά γιατί πλέον η εργασιακή σου εβδομάδα είναι μόνο τέσσερις μέρες. Αυτό από μόνο του σου δίνει τρελό κουράγιο έτσι δεν είναι;

Φαντάσου τον εργασιακό σου κόσμο να ήταν μόνο τέσσερις μέρες. Όλα θα ήταν καλύτερα. Η ζωή σου θα ήταν πολύ πιο ποιοτική, με λιγότερο άγχος, λιγότερη κούραση και φυσικά περισσότερη όρεξη για ζωή. Ναι, η δουλειά τρώει τη ζωή σου, αυτό είναι γεγονός.

 

 

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Μία εργασιακή εβδομάδα που θα έχει μόνο τέσσερις μέρες θα ήταν σίγουρα μία πιο παραγωγική εβδομάδα. Γιατί; Μα φυσικά γιατί όλοι θα ήταν πολύ πιο ξεκούραστοι. Έτσι είναι τα πράγματα και οι Βέλγοι αλλά και οι Άγγλοι το έχουν καταλάβει, και μιλάμε για χώρες που είναι μέσα για μέσα στον σύγχρονο καπιταλισμό.

 

 
 

Νομίζω πως μία τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα θα μας έκανε τεράστιο καλό σαν οικονομία, σαν κοινωνία και σαν υποκειμένων. Όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι και γιατί; Γιατί οι άνθρωποι θα έβγαζαν περισσότερη δουλειά, θα είχαν όρεξη να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες τους και η κούραση θα μειωνόταν σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Μπορεί όμως η Ελλάδα, με το τόσο βεβαρημένο εργασιακό παρελθόν, να υποστηρίξει ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό μοντέλο; Εγώ νομίζω πως μπορεί και πως πρέπει να το κάνει αν θέλουμε την οικονομία μας να πάει μπροστά. Ήδη ο εργαζόμενος ζει μέσα στην ανασφάλεια. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί και όλα είναι αβέβαια. Κι όλα αυτά; Ο κόσμος κουράστηκε να εργάζεται σαν σκυλί. Αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση και πιο ευέλικτα ωράρια. Γιατί ο αυτοσκοπός στη ζωή είναι η ίδια η ζωή και όχι η ακατάπαυστη δουλειά που σου τρώει την όρεξη για το οτιδήποτε. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved