ΙΝΤΙΜΕ Υπάρχει κανείς που απόλαυσε αυτές τις «διακοπές»;

Η πρώτη φορά που νιώσαμε για τα καλά το «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». 

Είναι ένα κακό χαρακτηριστικό του Έλληνα να μην είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει, για αυτό και πάντα καταριέται το χρόνο και παραπονιέται για το πόσο λίγος είναι που δεν πρόλαβε να χαρεί την ηρεμία, την απόλαυση, τη χαρά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι διακοπές

Υπάρχει κανείς που δεν έχει πει μακάρι να είχαμε λίγο παραπάνω χρόνο για να αράξουμε; Η Madeleine Swann πάντως στο No Time to Die το πίστευε ακράδαντα (όχι για τις διακοπές) παρά το ότι ο Bond τη σιγούρεψε ότι είχαν όλο το χρόνο του κόσμου.

 

 

Φέτος όμως κανείς δεν θα είχε άδικο

Το φινάλε του 2021 και οι αρχές του 2022 έπαιξαν ένα παράξενο παιχνίδι σε όλους όσους περίμεναν την άδεια. Ο λόγος; Μα προφανώς το ότι και οι δυο αργίες έπεφταν Σαββατο (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) και δυστυχώς για εκείνους δεν μπορούσαν να την «κολλήσουν» με το ΣουΚου για να κάνουν δύο ευχάριστα τριήμερα. Ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, που ειδικά στους αιώνια παραπονεμένους και τσακωμένους με τη δουλειά και την κούραση «Ελληνάρες» δεν ήχησε καλά. Παρόλα αυτά σε ποιον να κάνεις παράπονα που το ημερολόγιο δεν συνομότησε και τοποθέτησε τις φετινές αργίες σε μια μέρα που ούτως ή άλλως είναι φτιαγμένη για να μην πηγαίνεις γραφείο; Βεβαίως όπως αποδείχτηκε αυτό ήταν το μικρότερο πρόβλημα.

Σύντομα η Όμικρον εξαπλώθηκε παντού, κάθε τρεις άνθρωποι που ακούς κάνουν καραντίνα και τελικώς τα μέτρα ήρθαν για να μας θυμίσουν πόσο μίζερη ήταν η ζωή μας σχεδόν ένα χρόνο πριν. Εκδρομές ολόκληρες, πολυτελή ρεβεγιόν, πάρτι ή συνάξεις σε σπίτια ή μαγαζιά είδαν τα μεγάλα «ραντεβού» των Χριστουγεννιάτικων Διακοπών να μην γίνονται ποτέ, άλλα εξαιτίας των μέτρων και άλλα λόγω του φόβου και της αβεβαιότητας που επικρατεί για τον κορονοϊό και την εξάπλωσή του. Μέσα σε όλα, πολλοί εργαζόμενοι που περίμεναν ένα έξτρα παραδάκι τις γιορτές, είδαν τις τσέπες τους άδειες καθώς δεν χρειάστηκαν οι υπηρεσίες τους τις συγκεκριμένες μέρες.

 

 

Πέραν ωστόσο της εστίασης, είναι αμφίβολο το πόσοι άνθρωποι μπόρεσαν να περάσουν χρόνο μαζί με τις οικογένειές τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να κολλήσουν τους μεγαλύτερους συγγενείς τους, ενώ άλλοι που νοσούσαν βρίσκονταν στο κρεβάτι και περίμεναν καρτερικά να περάσει. Ακόμα και αν το Rapid ή το PCR test έβγαινε αρνητικό, πόσο σίγουρος μπορούσες να είσαι βλέποντας να έχεις συμπτώματα, ή αν θα κουβαλούσες ιικό φορτίο έχοντας δει δυο μέρες πριν έναν τύπο που νόσησε;

 

Το 2022 ξεκινάει με γκρίνια, αλλά...

Μετά από τόσο καιρό που ο δοκιμασμένος κόσμος περίμενε να γιορτάσει κανονικά είδε την Όμικρον να του χαλάει τα σχέδια και την όρεξη για οτιδήποτε να κάνει φτερά και να δίνει υποσχέσεις πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Ίσως δεν είναι υπερβολή, αλλά οι φετινές διακοπές των Χριστουγέννων πέρασαν κυριολεκτικά και δεν ακούμπησαν, και ο κόσμος έχει αρχίσει πραγματικά να κουράζεται. Η ψυχική υγεία μετά από μια τόσο μεγάλη δοκιμασία όπου περίμενε δύο Σαββατοκύριακα να «ξεσπάσει» και να περάσει τον καιρό με την οικογένειά του, είναι σε κρίσιμα σημεία και αναζητείται φόρμουλα για να συνέλθει.

 

 

Μπορεί τα πράγματα να μην «έκατσαν» καλά στις αρχές του 2022, ωστόσο ίσως και να υπάρχει ελπίδα ότι ο κορονοϊός σιγά σιγά οδεύει προς το τέλος του. Με την Όμικρον να «καλπάζει» αλλά να είναι θεωρητικά πιο βατή από την αρχική μορφή του κορονοϊού, όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι σταδιακά αρχίζουμε να ζούμε με αυτό και να προχωράμε μπροστά.

Επαναλαμβάνω, δεν εκφράζω κάποια επιστημονική θεωρία, αλλά μια ελπίδα για την επόμενη μέρα. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει, μαζί με το πολύπαθο μυαλό μας που δοκιμάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο.

Λένε ότι μετά τη φορτούνα ακολουθεί η γαλήνη. Ας ελπίσουμε να το δούμε και στην πράξη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved