Γιατί σοκάρεσαι την πρώτη φορά που μαθαίνεις πως η κοπέλα σου θέλει να κάνετε παιδί;

Τρομάζει όντως τόσο πολύ ο άντρας με την επικείμενη πατρότητα του;

Το έχει κάπως η μοίρα μου, να είμαι πάντα με κοπέλες που βρίσκονται στο μεταίχμιο της μητρότητας τους, κυρίως ηλικιακά. Από πάντα το σκέφτομαι, όπως όλοι οι άντρες μάλλον, αλλά ποτέ δεν το σκέφτομαι τόσο σοβαρά όσο το κάνει μία γυναίκα. Οι σκέψεις της πατρότητας είναι κοινές για όλους τους άντρες αλλά επίσης για όλους τους άντρες αυτές οι σκέψεις εξατμίζονται με το πρώτο καλό video game ή ένα καλό ποδόσφαιρο ή έστω μία βόλτα με τη μηχανή.

Γιατί εμείς οι άντρες είμαστε ανώριμοι προς τα μητρικά ένστικτα;

Ναι σίγουρα εμείς οι άντρες δεν το έχουμε τόσο πολύ με τις ώριμες σκέψεις. Από την άλλη όμως και μετά από κάποια συγκεκριμένη ηλικία (κάπου μέσα σε εκείνον τον σκοτεινό διάδρομο μετά τα 35) αναγνωρίζουμε κάποια δεδομένα. Ναι η οικογένεια είναι καλή, άλλωστε κι εμάς μία οικογένεια μας έφερε στον κόσμο.

 

 

Κι ερχόμαστε στο θέμα μας: Τι γίνεται την πρώτη φορά που συνειδητοποιείς πως η κοπέλα σου θέλει να κάνετε παιδί; Κι αν όχι ακριβώς «θέλει» αλλά σίγουρα «το σκέφτεται πολύ σοβαρά μιας και δεν έχει ακόμη πολύ καιρό στη διάθεση της». Με λίγα λόγια οι γυναίκες δεν έχουν πολλά περιθώρια όσο αφορά το χρόνο για να κάνουν παιδιά. Από την άλλη όμως είναι τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν μετά το πρώτο σοκ σου. Είμαι ικανός εγώ να κάνω παιδιά; Πρέπει να φέρω κι άλλους ανθρώπους σε αυτόν τον φρικτό κόσμο; Τι θα γίνει με το οικονομικό ζήτημα; Το ζήτημα της προσωπικής μου ελευθερίας;

 

 
 

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα μας;

Και εδώ ερχόμαστε στο ζητούμενο. Ο λόγος που φρικάρεις όταν μαθαίνεις πως η κοπέλα σου ίσως και να θέλει να κάνει παιδιά μαζί σου είναι φυσικά πως πιστεύεις ότι θα χάσεις την προσωπική σου ελευθερία. Βλέπεις το παιδί σαν ένα μικρό τέρας από τη κόλαση που έρχεται φασκιωμένο με πάνες και κρατώντας το πιστοποιητικό γεννήσεως στα χέρια το οποίο πάνω του γράφει το δικό σου όνομα.

Τι σημαίνει όμως ένα παιδί για σένα; Από τη μία η προσωπική σου αυτοκρατορία θα συνεχιστεί, αυτό είναι κάτι που σε κάνει να θέλεις να το κάνεις, από την άλλη κοιτάς γύρω σου και βλέπεις ένα κόσμο που πραγματικά δεν είναι κατάλληλος για το οποιοδήποτε νέο πλάσμα. Σίγουρα σκέφτεσαι και τα οικονομικά ζητήματα, άλλο ένα στόμα να θρέψεις πέρα από το δικό σου. Χμ. Ναι ένα παιδί δεν είναι γάτα, ούτε χάμστερ. Ένα παιδί είναι μία γιγαντιαία ευθύνη που θα την έχεις στην πλάτη σου μέχρι να αποδημήσεις εις Κύριον.

 

 
 

Τα δεδομένα ποια είναι;

Μετά κοιτάς τα δεδομένα σου: τι έχεις; Μα η κοπέλα σου μπορεί να το στηρίξει όλο αυτό; Λες ίσως και να μπορεί, αφού το θέλει τόσο πολύ. Αλλά όντως εκείνη το έχει σκεφτεί καλά ή μήπως απλά μιλάνε οι ορμόνες της και την έχουν τρελάνει; Ένα μακελειό από επαναστατημένες μητρικές ορμόνες δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της λογικής σου.

 

 
 

Και μετά έρχεται το βράδυ και πέφτεις στο κρεβάτι με τις σκέψεις σου. Μήπως τελικά έχει έρθει η ώρα να το σκεφτείς λίγο πιο ώριμα; Μήπως τελικά είναι παιδιάστικο να φοβάσαι διαρκώς πως θα χάσεις εκείνη την φανταστική σου ελευθερία;  Μετά σκέφτεσαι ποιος θα σε γηροκομήσει όταν γίνεις χούφταλο; Τι νομίζεις; Το παιδί είναι κι αυτό μία επένδυση. Κάπως άθλιο σκεπτικό αλλά είναι όμως κάτι που πολύς κόσμος το σκέφτεται. Κάνεις ένα παιδί καθαρά για εγωιστικούς λόγους. Από την άλλη όμως έτσι είναι η φύση, κάπως απόλυτα εγωιστική από μόνη της. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι κιόλας.

Τελικά μπορείς να πάρεις κάποια απόφαση;

Το μπέρδεμα συνεχίζεται. Μήπως είναι πιο θεμιτό να γίνει κατά λάθος; Πραγματικά έχεις πελαγώσει και δεν μπορείς να σκεφτείς όπως πρέπει. Τελικά οι άνθρωποι που κάνουν παιδιά το είχαν σκεφτεί τόσο πολύ;

Οι απορίες ακόμη παραμένουν μέσα σου. Περιμένεις να δεις αν τελικά αυτό που χρειάζεσαι είναι παραπάνω ωριμότητα ή κάτι άλλο που δεν ξέρεις πως το λένε.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved