Γιατί ξαφνικά τα πάντα γύρω μας έχουν ακριβύνει;

Αυτό που έρχεται δεν είναι καλό.

Τελικά γιατί πρέπει εμείς να πληρώσουμε για το μεγάλο έλλειμα της τεχνολογικής επανάστασης; Η πανδημία τα έκανε σίγουρα όλα άνω κάτω στην οικονομία, το θέμα είναι πως πάλι εμείς οι απλοί άνθρωποι θα πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα.

Μάλλον θα το έχεις παρατηρήσει έτσι δεν είναι; Όλα γύρω μας έχουν ακριβύνει και αυτό φαίνεται κάθε μέρα από τις απλές αγορές μας στο σούπερ μάρκετ. Για κάποιο λόγο όλα ανεβαίνουν σε τιμή ενώ υποτίθεται πως η κρίση έχει περάσει.

Τι είναι όμως τελικά όλο αυτό που ζούμε αν όχι μία κρίση μέσα σε μία άλλη κρίση;

Σίγουρα τα νέα δεν είναι καλά αλλά έχουμε και χειρότερα. Αυτό που έρχεται δεν είναι παρά η μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών.

 

 
 

Γιατί όμως; Είναι πολύ απλό. Όλα ήταν φτηνά αλλά χωρίς αντίκρισμα. Με λίγα λόγια artificially cheap. Τα κόστη για όλα όσα ζούμε καθημερινά δεν έχουν υπολογιστεί με τον σωστό τρόπο. Από την οικολογική καταστροφή μέχρι την τελευταία πλαστική συσκευασία πάνω στο ράφι του ψιλικατζίδικου.

Το πρόβλημα είναι πως πλέον όλη εκείνη η βιομηχανική επανάσταση που τόσα χρόνια την κουβαλούσαμε στις πλάτες μας, τώρα έχει αρχίζει να αποσυντίθεται. Τίποτα δεν είχε αντίκρισμα σε όλα αυτά. Έφτανε μόνο μία πανδημία για να το αποδείξει.

 

 

Για παράδειγμα, μία πολύ γνωστή εταιρία μικροφώνων στη Γερμανία απλά σταμάτησε να υπάρχει, έδιωξε μέσα σε μία νύχτα όλους τους υπαλλήλους της και έβαλε λουκέτο. Γιατί; Γιατί μπορεί. Ή μάλλον γιατί ΔΕΝ μπορεί. Όλα έχουν πάει στο θεό. Από το νερό μέχρι το ατσάλι και τον καφέ, το σουβλάκι και το σούπερ μάρκετ.

Γιατί όμως όλα αυξάνονται; Μα είναι πολύ απλό: Η ενέργεια ή μάλλον η τιμή της αυξάνεται. Πλέον είναι πολύ ακριβή.

 

 
 

Τι φταίει όμως και η ενέργεια είναι πολύ ακριβή;

Η παγκόσμια οικονομία έχει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν Microchips. Πλέον υπάρχει έλλειμα στην παραγωγή των φημισμένων chips των οποίων στηρίζονται οι υπολογιστές για να δουλέψουν. Αυτό σημαίνει πολλά. Επίσης οι μικρές εταιρίες και βιοτεχνίες δεν μπορούν να προμηθευτούν πλέον raw material. Έτσι η μία μετά την άλλη κλείνουν.

Ζούμε αυτό που οι ξένοι οικονομολόγοι ονομάζουν Supply Shock. Με λίγα λόγια οι προμήθειες έχουν ακριβύνει αλλά την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Κι αν νομίζεις πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει καμία σχέση με αυτή την οικονομική κρίση τότε σίγουρα κάνεις μεγάλο λάθος. Στην ουσία γι’ αυτό υπάρχει οικονομική κρίση αυτή τη στιγμή, διότι τα εργοστάσια δεν έχουν αρκετό νερό. Κι όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό δεν υπάρχει παραγωγή. Κάπως έτσι λοιπόν γίνεται και το λεγόμενο chip shortage. Τα εργοστάσια δεν έχουν αρκετή ενέργεια να παράγουν αυτά που παρήγαγαν στο παρελθόν.

 

 
 

Νερό, ατσάλι και φαγητό τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν αρκετά και οι τιμές φυσικά θα πάνε πολύ ψηλά. Στην ουσία έχει ξεκινήσει να συμβαίνει από τώρα. Η πανδημία ήταν απλά η θύρα που ο κόσμος έπρεπε να περάσει για να καταλάβει το αυτονόητο. Ο πλανήτης αλλάζει κι έτσι αλλάζει και η ισορροπία της οικονομίας.

Όλα έχουν ένα κόστος, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, την πείνα, την φτώχεια, όλα αυτά τα κόστη πλέον η οικονομία τα εσωτερικεύει και τώρα ήρθε ο καιρός να τα εξωτερικεύσει με την άνοδο των τιμών, δηλαδή με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει να αντιδρά. Όλα είναι θέμα μαθηματικών.

Όταν γίνεται μία καταστροφή, όταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε αλλάζει και δυσανασχετεί, τότε όλα επηρεάζονται αμέσως. Μπορεί κάποιος που καταλαβαίνει μόνο από χρήμα να μην το νιώθει αυτό, αλλά όμως η οικονομία είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από ένα χρηματικό αντίκρισμα.

Ετοιμαστείτε για το χειρότερο κύμα οικονομικής κρίσης που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Ίσως αν είμαστε προετοιμασμένοι να μπορέσουμε να το κατανοήσουμε και να δράσουμε πιο σωστά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved