Πτώση Facebook: Θα αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στο μέσο;

Η πτώση του Facebook κόστισε μεν πολλά δισ. μήπως όμως είναι η απαρχή για μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας;

Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να προσπαθείς να μπεις στα social media και για την μπλοκαρισμένη οθόνη να μην ευθύνεται η κακή σύνδεση ή ένας απλήρωτος λογαριασμός στην εταιρία τηλεπικοινωνίας, αλλά κάτι πιο βασικό. Πιο θεμελιώδες. Η «Blackout Monday» όπως πολλοί την αποκάλεσαν εξαιτίας της τεχνικής βλάβης που προκάλεσε χάος στη μεγαλύτερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, σημάδεψε τη μακροβιότερη αποκοπή των χρηστών από τον κόσμο του Facebook, του Instagram και του Whatsapp, προκαλώντας ανησυχία για όλους τους πιθανούς λόγους.

Influencers ένιωσαν τη Γη να χάνεται κάτω από τα πόδια και τις selfies τους, εθισμένοι Instagram-ικοί «έχασαν» το νόημα της ζωής, ταυτόχρονα όμως πιο σοβαροί λόγοι ξεπρόβαλαν από το πουθενά, όπως η δυσκολία στη συνεννόηση για επαγγελματικούς σκοπούς ή και για λόγους υγείας, δημιουργώντας μια νέα κατάσταση που ενδέχεται να ήρθε για να μείνει.

 

 

Αυτή της αμφισβήτησης στην κυριαρχία της μοναρχίας του Mark Zuckerberg και την αναζήτηση άλλων κοινωνικών μέσων για λόγους έκφρασης στο διαδίκτυο ή για επαγγελματικούς. Όλα αυτά την ώρα και τη στιγμή που το Facebook βιώνει κρίση αξιοπιστίας απέναντι σε μετόχους και χρήστες εξαιτίας του σκανδάλου «κέρδους της εταιρίας απέναντι στην ασφάλεια δεδομένων», μετά τη δημοσίευση δεδομένων της τέως υπεύθυνης προϊόντων της εταιρίας, Francis Haugen (γνωστή πλέον ως Facebook Whistleblower) αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την περασμένη Κυριακή.

 

 

Η χαμένη εμπιστοσύνη δύσκολα επιστρέφει

Είναι δεδομένο ότι η όλη σύγχυση που έχει προκληθεί από το μπλακάουτ και οδήγησε την εταιρία σε απώλειες γύρω 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είδε την τιμή της μετοχής να κάνει «βουτιά» περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο, εξασθένησε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των επενδυτών της. Ταυτόχρονα όμως, αμφισβήτηση παρατηρήθηκε και από μεγάλη μερίδα χρηστών οι οποίοι όντας άμεσα εξαρτώμενοι από το συγκεκριμένο δίκτυο και έχοντας πραγματικές δυσκολίες στην πραγματοποίηση επαγγελματικών συνεννοήσεων, έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η άγνωστη σε αρκετούς χρήστες του διαδικτύου ονόματι Telegram από χτες βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δωρεάν εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων από εκεί που ήταν 65η σε προτίμηση, εκμεταλλευόμενη το «χάος» που προκλήθηκε από τη μη λειτουργία του Messenger.

«Ό,τι χάνεις ξαναγυρίζει με άλλη μορφή» λέει η παροιμία και ίσως το Facebook μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές του πήρε η μπάλα -η ομώνυμη πλατφόρμα των Instagram και Whatsapp είναι δεδομένο ότι θα κοστίσει- ενδεχομένως για πρώτη φορά να δέχονται τόσο μεγάλη αμφισβήτηση στον βωμό της πρωτοκαθεδρίας τους. Τελικώς τα απόρθητα κάστρα πέφτουν από μέσα και η χτεσινή κατάσταση ήταν ένα μεγάλο αυτογκόλ για το μονοπώλειο του Facebook στην αλυσίδα των social media.

 

 

Ίσως μοιάζει ακόμα δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς το Facebook, ωστόσο το ίδιο λέγαμε πριν από χρόνια για το MSN και το Hi5, κάποτε νομίζαμε ότι η Microsoft δεν είχε αντίπαλο στα πληροφοριακά συστήματα και ότι ο Internet Explorer είναι ο άρχοντας του διαδικτύου, αυτή τη στιγμή όμως η Apple κυριαρχεί και το Google Chrome με το Safari κοιτάνε τον Explorer σαν χιλιοβασανισμένο επιζώντα πολέμου δίχως νόημα και αιτία ζωής. Για να μην πιάσουμε και το Netflix που βλέπει συνεχώς νέες πλατφόρμες να ξεπηδούν (π.χ. HBO Max, Amazon Prime, Disney +) και τη βασιλεία του να αμφισβητείται.

 

Περιορισμοί σημαίνουν ευκαιρίες

Είναι δεδομένο ότι ο Zuckerberg και το Facebook έχουν πολλούς εχθρούς ανά τον κόσμο και μετά τα τελευταία γεγονότα τους έδωσαν μια μεγάλη δυνατότητα συντονισμένης επίθεσης. Όπου λέμε γεγονότα, καλό είναι να βάλουμε στην εξίσωση και την υπόθεση της Haugen, η οποία με τα λεγόμενά της άφησε να εννοηθεί ότι το Facebook επέτρεψε στους χρήστες του να εξελίξουν το μίσος, με την επίθεση στο Καπιτώλιο να είναι ένα από τα αποτελέσματά της πολιτικής του.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη φάση για τον κυρίαρχο των social media και ο ρόλος του στη ζωή μας μοιάζει αρκετά δύσκολο να εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Μπορεί όμως να συρρικνωθεί αρκετά.

Από τη στιγμή που αποκρύπτονται βασικές και κατά πολλούς «τοξικές» προειδοποιήσεις, τότε οι κυβερνήσεις αντιδρούν και οι περιορισμοί ξεκινάνε να υφίστανται.

 

 

«Όταν τα αυτοκίνητα απεδείχθησαν πιο ασφαλή με τη χρήση ζώνης, η κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου η ζώνη ασφαλείας να είναι απαραίτητη. Επόμενο βήμα είναι κάτι παρόμοιο να συμβεί και με το Facebook» ήταν τα λόγια της Haugen.

Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου μέσου είναι ανήλικος κόσμος, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών και κανόνων με σκοπό την αλόγιστη αποφυγή της συγκεκριμένης πλατφόρμας, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο Facebook ενώ παράλληλα θα δώσει νέο έδαφος σε επίδοξους «μνηστήρες» για ένα κομμάτι από την πίτα. Η ρετσινιά είναι μεγάλο κομμάτι και ενδεχομένως η δικαστική διαμάχη να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Facebook στην καθημερινότητά μας.

Το ότι μας έκανε καλό η αποχή από τα social media έστω και λίγο είναι δεδομένο, ωστόσο το γεγονός ότι μετά από λίγο νιώσαμε την ανάγκη για επικοινωνία μέσω Messenger, ή αυτή την έλλειψη scroll down στο Instagram δηλώνει ότι η «ψυχή» των social media δεν θα αποχωρήσει ποτέ από μέσα μας. Απλώς ενδέχεται να πάρει μια διαφορετική μορφή, από την άσπρη και μπλε απόχρωση (τα χρώματα του Facebook) που έχει μέχρι σήμερα.

Τουλάχιστον είχαμε το Twitter για να ασχολούμαστε με κάτι (στο παρακάτω άλμπουμ):



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved