Bitcoin: Υπάρχει συνέχεια για τον «βασιλιά» του κρυπτονομίσματος;

Μπορεί το Bitcoin να ορθοποδήσει ή δεν θα φυσήξει ξανά ούριος άνεμος;

Ποιος μπορεί να υπολογίσει ακριβώς την κατάληξη ενός σουτ από το κέντρο του γηπέδου; Ποιος μπορεί να γνωρίζει ακριβώς σε ποιον αριθμό θα κάτσει η μπίλια στη ρουλέτα, ή τι του ξημερώνει το ίδιο το αύριο; Γενικώς αν γνωρίζαμε με ακρίβεια την πορεία ενδεχόμενων της ζωής, ίσως και να αισθανόμασταν πολύ πιο ασφαλείς για αρκετά ζητήματα, ακόμα και αν αυτό θα έσβηνε ένα μεγάλο μέρος της «περιπέτειας» και της αβεβαιότητας προς το άγνωστο.

Στην κατηγορία ερωτημάτων που δεν επιδέχονται ακριβείς προβλέψεις, μπορείς να προσθέσεις αυτή τη στιγμή και το Bitcoin. Το «μαθηματικό θαύμα», ή ο «ψηφιακός χρυσός» όπως το αποκάλεσε ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, η «μεγάλη αποτυχία» στο χώρο των κρυπτονισμάτων και γενικότερα της οικονομίας, όπως ισχυρίζονται ότι είναι οι τράπεζες, τα κράτη και αρκετοί χρηματιστές.

 

 

Μια παράμετρος η οποία ήρθε να αποδείξει ότι το χρήμα (ή μάλλον κάτι που έχει αξία) μπορείς να το βρεις και μέσα από την τεχνολογία, όχι όμως πουλώντας κάτι στο ίντερνετ μέσω των κλασικών συναλλαγών, αλλά μέσω ψηφιακών «εξορύξεων» οι οποίες μέχρι τον περασμένο Μάιο διαπραγματεύονταν στα 65 χιλιάδες δολάρια. Αυτή τη στιγμή ωστόσο βλέπει την αξία της να έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 40 χιλιάρικα και τους άλλοτε «βαρόνους» του Bitcoin να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την όποια ενασχόλησή τους με το «άθλημα». Το θέμα από εδώ και πέρα όμως είναι άλλο.

 

Τι μέλλει γενέσθαι με το Bitcoin;

Αυτή την απάντηση δεν μπορούν να την απαντήσουν με σιγουριά, ούτε οι μεγαλύτεροι μαθηματικοί-στατιστικολόγοι που ασχολούνται με τις πιθανότητες. Μπορεί η ιστορία να έχει αποδείξει ότι το Bitcoin έχει την τάση να πετυχαίνει ιστορικά υψηλά και αμέσως να βλέπει την τιμή του να κατρακυλάει σε σημείο που σου δίνει την εντύπωση ότι «πεθαίνει», ωστόσο πάντα σταθεροποιείται σε «καλό» επίπεδο (αν θεωρείται καλός ο αριθμός 27 χιλιάδες ευρώ) και παραμονεύει στη γωνία για να ανυψωθεί.

 

 

Αν κάτι μας έχει διδάξει βέβαια όλη αυτή η φρενίτιδα με τον «βασιλιά» του κρυπτονομίσματος, τη δημιουργία των «αδύναμων ξαδέρφων» του όπως το Ether και το Dogecoin, αυτό είναι ότι η τιμή του έχει μεν μεγάλες διακυμάνσεις, ωστόσο πάντα παραμένει σε θέση ισχύος.

Σίγουρα όσο Elon Musk διατηρεί τις αποστάσεις του, η τόλμη του κόσμου θα βρίσκεται σε διακοπές, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι όλα αυτό ήταν ένα τέχνασμα του «διαδικτυακού Μεσσία» προκειμένου να κάνει μεγάλο άνοιγμα στην κινέζικη αγορά για την Tesla, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί στο εγγύς μέλλον να επενδύσει ξανά σε Bitcoin αλλά με χαμηλότερη τιμή.

 

 

Αυτή τη στιγμή όμως τα σχέδια του Elon Musk (αν τελικά έχει) για το Bitcoin ενδέχεται να λάβουν άλλη τροπή, καθώς μια νέα εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενε ο ίδιος.

 

Rockefeller και Soros αντεπιτίθενται

Τα δύο παραπάνω ονόματα μόνο άγνωστα δεν είναι στην παγκόσμια πιάτσα και αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να μπουν πιο ενεργά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, σώζοντας παράλληλα τους «εγκλωβισμένους» επενδυτές «HODL» (hold on for dear life). Τα funds που διαχειρίζονται τις περιουσίες του πλουσιότερου Αμερικανού (Rockfeller) όλων των εποχών από τη μία και εκείνη του επιβλητικότερου κερδοσκόπου (George Soros) από την άλλη, του φόβου και τρόμου της Αγγλικής Τράπεζας (λόγω του σορταρίσματος σε βάρος της στερλίνας) είναι δύο παράγοντες που ενδέχεται να αποτελέσουν ισχυρή ένεση αδρεναλίνης στο «πολύπαθο» κρυπτονόμισμα.

 

 

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημάνει για την πορεία του Bitcoin η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ακόμα δεν έχει προλάβει καν να αναπτυχθεί, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, όπως και όλη η οικογένειά τους μέσα από την κρίση που βιώνουν τελευταία ενδέχεται να επιστρέψουν ισχυρότερα από ποτέ. Ωστόσο όσο ακόμα ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τη χρησιμότητα ενός κρυπτονομίσματος, πώς αυτό «δημιουργείται» μέσω της ενέργειας και ποια είναι η πραγματική φύση του, περιμένοντας απλώς ένα tweet από τον Musk για να πάρουν κάποια απόφαση, είναι σαν να περιμένεις να ποντάρεις σε έναν στημένο αγώνα ποδοσφαίρου στην ομάδα που κερδίζει 3-0, χωρίς να γνωρίζεις ότι μέσα στον εναπομείναντα χρόνο το σκορ θα μετατραπεί σε 4-3.

Το Bitcoin είναι βέβαιο ότι θα συνεχίζει να μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το αν οι εκτιμήσεις για ανύψωση της τιμής του θα επιβεβαιωθούν παρά την πρόβλεψη ότι όποτε ασχολείται ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος του πλανήτη –a.k.a. George Soros – με κάτι αντίστοιχο είναι οιωνός κακού, θα πρέπει να περιμένουμε αν θα επιβεβαιωθεί.

 

 

Ας μην ξεχνάμε ότι επένδυσε στη Lehman Brothers λίγο πριν αυτή καταρρεύσει το 2008 και μαζί με αυτήν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και ένας τύπος σαν τον Soros δεν «αστειεύεται» πριν κάθε του βήμα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved