Friends Reunion: Η νοσταλγία «πουλάει» όταν την παρουσιάζεις σωστά

Το «I'll be there for you» του 2021 μας έκανε να αισθανθούμε λίγο καλύτερα για τους εαυτούς μας.

Στην εποχή των reboot όλες οι παλιές ταινίες και σειρές βλέπουν τον εαυτό τους συνεχώς σε νέα έκδοση, με νέα πρόσωπα και καταστάσεις. Άλλες τις συμφέρει, άλλες πάλι τις καταστρέφει. Καλώς ή κακώς κάποια franchises τα αφήνεις εκεί να υπάρχουν, αναλλοίωτα, σαν τα αστέρια που φέγγουν στον ουρανό, γνωρίζοντας πως είναι πάντα εκεί για σένα, ανεξαρτήτως χρόνου ή κατάστασης για να σου θυμίζουν τις υπέροχες στιγμές που έχετε περάσει παρέα. Καλή ώρα όπως τα «Φιλαράκια».

 

 

Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε ότι τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια» ετοιμάζονται για Reunion πολύς κόσμος ενθουσιάστηκε που η παρέα θα βρισκόταν μετά από τόσα χρόνια μαζί, ταυτόχρονα όμως προβληματίστηκε υπό τον φόβο καταστροφής της τελευταίας γεύσης που τους άφησε το 2004. Με λίγα λόγια κανείς δεν ήθελε τη σειρά που γαλούχησε τόσες γενιές να εξελιχθεί σαν το «Prison Break» που έβγαλε νέο κύκλο τόσα χρόνια μετά και ουσιαστικά «χάλασε» για λίγο τη «μαγική» συνταγή που μας κόλλησε στην οθόνη.

 

Το Friends Reunion ωστόσο είναι άλλη ιστορία

Στις πιο βαθιές μας επιθυμίες όλοι θα θέλαμε να δούμε πώς είναι σήμερα η υπέροχη παρέα των έξι, αν η Monica και ο Chandler υιοθέτησαν και άλλα παιδιά, η Phoebe συνεχίζει να ζει τον έρωτα με τον Mike, αν ο Ross και η Rachel βρίσκονται και πάλι «on a break» ή ο Joey σοβαρεύτηκε επιτέλους αφήνοντας τη ζωή του γυπατετού. Παρόλα αυτά έστω και ένα ακόμα επεισόδιο από τη ζωή των της παρέας τόσα χρόνια μετά δεν θα είχε την ίδια ενέργεια με τότε. Όχι επειδή γέρασαν, αλλά γιατί τότε ήταν η στιγμή τους, όχι το 2021.

 

 

Από το μακρινό 2004 και οι έξι τράβηξαν διαφορετικά μονοπάτια, άλλοι έγιναν πιο επιτυχημένοι (βλ. Aniston), άλλοι πάλι σχεδόν εξαφανίστηκαν (βλ. Perry). Το να τους βλέπεις ξανά στο ίδιο σημείο όπου μεγαλούργησαν σίγουρα δημιουργεί ξανά προσδοκίες ωστόσο η ενέργεια που μας προσέφεραν τότε δεν είναι η ίδια με του σήμερα. Για παράδειγμα ποιος είδε τον Joey Tribbiani (Matt Le’ Blanc) και δεν αισθάνθηκε ότι στη θέση του γυναικά της παρέας βρίσκεται πλέον ο μακρινός θείος μας που παράτησε τον εαυτό του; Στο μυαλό μου έρχεται η σκηνή που στο όνειρό του έχει γίνει 200  κιλά και λέει «how you doin?» στα chicken nuggets που του μαγείρεψε η Monica. Τόσο αταίριαστο.

 

 

Εν κατακλείδι το «Friends Reunion» μπορεί να μην τρέλανε τον κόσμο σε όλους του τους τομείς –αυτόν τον James Corden ακόμα να καταλάβουμε γιατί τον έβαλαν στη θέση του παρουσιαστή- αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό του πέτυχε τον σκοπό του. Μας πήρε όλους από το χέρι και μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο, αναβιώνοντας από την οπτική των «ηρώων» μας τις σκηνές που μας μεγάλωσαν. Αυτές που έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε τέτοιο βαθμό που παίζει να τις ξέρουμε καλύτερα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

 

 

Το Friends Reunion μας έδωσε μια μεγάλη πάσα στη νοσταλγία αλλά το κυριότερο είναι ότι έμεινε ακριβώς σε αυτήν, δίχως να αλλοιώσει κάτι στην ιστορία και τον κάθε χαρακτήρα που θα λατρεύουμε για πάντα.

Τα «Φιλαράκια» δεν έκαναν Reunion για να μας δείξουν πως το franchise έχει ακόμα ζωή, αλλά πως θα είναι πάντα εκεί για μας όταν έχουμε την ανάγκη να γελάσουμε. Το quote της σειράς «I’ll be there for you» το 2021 έγινε πιο επίκαιρο από ποτέ.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved